26.04.2012 - Kritizoval Obamu na Facebooku, vyhodili ho od Marines

Seržant Gary Stein se nechal na svém facebookovém profilu slyšet, že považuje Baracka Obamu za "vnitřního nepřítele" tak, jak o něm hovoří slib daný námořnictvu Spojených států, a že odmítá splnit některé Obamovy rozkazy, které jsou podle jeho názoru nemorální a neústavní. Obamu také označil za lháře.


Za tyto výroky byl Stein propuštěn po devíti letech služby u námořnictva, a to během tří měsíců od zmíněných projevů.


Co si myslíte vy, stojí 15 slov na facebooku za zruinování 9 let u námořnictva ? A je opravdu USA demokracií, když vyhazuje zaměstnance státu za kritiku jeho manažerů ?



mashable.com
URL : https://www.valka.cz/26-04-2012-Kritizoval-Obamu-na-Facebooku-vyhodili-ho-od-Marines-t127107#430313 Verze : 0

Diskuse

Případ Obama nejlépe charakterizuje jedna výzva:


"Vy, co jste volili Obamu, abyste ukázali, že nejste rasisté, volte v roce 2012 někoho jiného, abyste ukázali, že nejste naprostí idioti."
URL : https://www.valka.cz/26-04-2012-Kritizoval-Obamu-na-Facebooku-vyhodili-ho-od-Marines-t127107#430317 Verze : 0
S Icem naprosto souhlasím, nicméně se svým vrchním velitelem Adminem v tomto případě nikoli. Neboť mám pocit, že voják z povolání NENÍ typickým "zaměstnancem státu" a jeho vrchní velitel NENÍ typickým státním manažerem. Stejně jako žádná armáda na světě NEMÁ nic společného s demokracií. Tedy pokud jde o armádu profesionální. Předpokládám, že záklaďák by takový postup vůči své osobě naopak uvítal...
URL : https://www.valka.cz/26-04-2012-Kritizoval-Obamu-na-Facebooku-vyhodili-ho-od-Marines-t127107#430320 Verze : 0
Pokiaľ má profesionálny vojak občianske práva (napr. právo voliť a byť volený), tak má aj právo vyjadriť svoj názor na politika bez toho, aby bol za svoj názor trestaný (ak týmto názorom neporuší iný zákon - napr. podnecovaním rasovej nenávisti). Naviac v prípade, ak politici svojimi činmi rozhodujú o živote a smrti vojakov.


Neviem ako je to v kolíske demokracie s plnením rozkazov, ale napr. zákony SR umožňujú vojakovi odmietnuť splniť rozkaz v prípade, že splnením rozkazu by spáchal trestný čin. Rovnako má právo upozorniť nadriadeného na to, že vydaný rozkaz je v rozpore s platnou legislatívou (a ak nadriadený na rozkaze trvá, musí ho vydať písomne).


Osobne si myslím že prípadu sa ujmú ochrancovia práv a poddôstojník bude odškodnený.
URL : https://www.valka.cz/26-04-2012-Kritizoval-Obamu-na-Facebooku-vyhodili-ho-od-Marines-t127107#430321 Verze : 0
presne tak, na jedne strane je to konflikt subordinace, kdy Obama je vrchni velitel a vojak ma poslouchat, na druhe strane ma i vojak sva obcanska prava. Samotne konstatovani preci neni odepreni rozkazu a dost pochybuju, ze takove "narizeni" o nevyjadrovani se k urcite tematice, je li clovek v armade, je zrovna v USA obhajitelne.
URL : https://www.valka.cz/26-04-2012-Kritizoval-Obamu-na-Facebooku-vyhodili-ho-od-Marines-t127107#430322 Verze : 0
Někde jsem četl, že oni mají v přísaze (nebo něčem podobném), že se podobných aktivit zdrží. Takže porušil přísahu. Ale už si bohužel nepamatuju, kde jsem to četl a dohledávat znění mariňácké přísahy se mi nechce Smile. Jinak ale souhlas, Obama není dobrý prezident Smile .
URL : https://www.valka.cz/26-04-2012-Kritizoval-Obamu-na-Facebooku-vyhodili-ho-od-Marines-t127107#430341 Verze : 0
Tuším že daný seržant vyjadril svoj názor verejne, a amíci si údajne slobodu vyjadrovania ctia velmi, dokonca to majú v prvých dodatkoch ústavy, tak nechápm ako je to možné že ho prepustili. Alebo sloboda vyjadrovania platí iba na niečo?


ano tiež vojaci nie sú na robenie politiky, tú robia iní, oni ich rozhodnutia iba majú vykonávať, a zdržať sa politických aktivít a komentárov ale domnievam sa, že keď názor vyjadrím ako osoba civilná, ako to bolo v tomto prípade a nie príslušník armády tak by sa to nemalo postihovať.
URL : https://www.valka.cz/26-04-2012-Kritizoval-Obamu-na-Facebooku-vyhodili-ho-od-Marines-t127107#430348 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více