Přebíjení munice do ručních palných zbraní

Diskuse

Na foru "zbraň pro ochranu života, zdraví, nebo majetku" se objevily dotazy na přebíjení, co to obnáší a jak na to. Proto zakládám toto forum, abych výše zmíněné téma oddělil.
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#43882 Verze : 0
Úkony při přebíjení v pořadí, jak jdou za sebou:


Příprava:
1) Třídění nábojnic podle značky (každá továrna dělá nábojnice trošku jiné a tyto rozdíly by se negativně projevily na přesnosti). => používejte jen jednu značku.
2) Kontrola nábojnic. Jesti nejsou prasklé, nebo jestli nemaji nafouklou stěnu. K nafouknutí stěny je nejčastějsí v prostou cca. 2mm nad dnem nábojnice. Dochází k tomu především u zbraní s kratší komorou a u těch kde výřez (v nábojové komoře) pro vytahovač nábojnice je příliš hluboko. Na tento druh poškození jsou náchylné především nábojnice .40 S&W. Takovou nábojnici je třeba vyřadit. Mohla by při výstřelu prasknout a zablokovat se v komoře.


Vlastní přebíjení:
1) Vyražení staré zápalky.
2) Nalisování nové zápalky.
3) Roztažení hrdla nábojnice a nasypání prachu (doporučuji používat dávkovač prachu, nikoliv "lžičku").
4) Zalisování střely a zahrdlení.
5) Zažehlení. Tento ukon není nezbytně nutný a názory na jeho vhodnost se různí. Obecně lze však říct, že častěji zažehlují revolveráři.


Doporučuji s na krabičku pote napsat laboraci a datum výroby.
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#43947 Verze : 0
Moje přebíječka: LEE s otočnou matricí + dávkovač prachu LEE + Matrice 9mm Luger.


Ps.: Omlouvam se za kvalitu fotek, neměl jsem příznivé světelné podmínky a většinu jsem fotil bez blesku.
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#44296 Verze : 0
... Druhá část fotek.
Přebíjení munice do ručních palných zbraní - Lis z vrchu bez matric.

Lis z vrchu bez matric.
Přebíjení munice do ručních palných zbraní - Matrice 9mm Luger.

Matrice 9mm Luger.
Přebíjení munice do ručních palných zbraní - Detail z vrchu na lis v kompletním stavu.

Detail z vrchu na lis v kompletním stavu.
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#44297 Verze : 0
Dávkování prachu: Rozhodně to neznamená "nacpat do patrony, co se do ní vejde". Při dávkování se držte laboračních tabulek pro dany prach, ráži a střelu. V žádném případě nepřekračujte horní hranici! Spodní hranice se dá porušit, je však třeba dávat pozor, aby byla zachována samonabíjecí funkce (samozřejmě u pistolí), dále aby došlo k správnému roztažení nábojnice při výstřelu (aby utěsnila komoru a ta se "nevypalovala") a také aby rychlost střely byla úměrná stoupání drážek (pokud se střela dostatečně neroztočí, neni přesná).
Laborační tabulky pro běžné ráže mohu dodat...
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#44302 Verze : 0
Myslím, že je fůra nás, střelců, kteří vzhlížíme s obdivem k těm, kteří ovládají pro mne těžko pochopitelnou alchymii přebíjení (a to kámoš dělá všechno možný a chechtá se mi, že kolem toho "chodím po špičkách").
U mne je to dáno hlavně tím, že revolver mám na patrony Nagant, Walthera na 7,65Br, (to vůbec nevím, jestli se dá přebíjet) a Margolin je 0,22".
Ale zatím mám co střílet a dneska už nastřílím moc málo - tak asi 5 závodů do roka bez treninků.
Nicméně jsem přesvědčen, že tyhle informace hodně lidem pomůžou - co, Brňáci?
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#44327 Verze : 0
Predne diky Piti za otevreni tohoto tematu. Velice to vitam. Zacal bych podobne jako u fora zbran pro o. z. z. a m..


Idealni sestava do cca 5000,-
Zaklad na jednu razi.
Vyhodou je moznost vice razi ci primo vice razi.
Dalsi parametry, alespon zakladni kvalita provedeni, rychlost prebijeni spise vyhodou nez pozadavkem, kvalita vysledne munice podminkou, obsluhu musi zvladnou i zaskolena opice, tedy ja Smile


Prodavaji se ucelene sady. Jsem clovek od pocitacu a vym, ze kdyz si jej poskladam sam po dilech, tak za stejnou cenu ziskam lepsi kvalitu (vetsinou). Je to taky tak?


Elektronickych obchodu s timto zbozim moc neni. V podstate jsem nasel dva a jeden s tim konci Sad. Proto ma-li kdo zkusenost prosim podelte se. Ze www zabyvajicich se touto tematikou jsem vyrozumel, ze znacka LEE je rozumny kompromis mezi cena/kvalita. Take ze O ramy jsou "vhodnejsi" nez C ramy. Je to tak ci je to dnez jiz jen povera? Karbidove matrice pri nepotrebuji mazat oproti ocelovym. Jaka je uspora? Vyplati se?


Snad tolik otazek nezastrasi ty co vedi Smile


Milan
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#44350 Verze : 0
No obavam se, ze ti nejsem schopen rict co poridis za 5000 Kč. Ale dam ti radu co bych si dnes poridil ja. Pokud bych chtel prebijet co nejrychleji, tak bych si poridil lis s otočnou matrici, co mam. V zadne pripade nazapomen na davkovac pracnu, protoze bez nej je to zbytecne pomale a nepresne (pokud nechces pouzivat digitalni vahu a to se podle mne vyplati az u puskovych naboju). Pokud bych chtel prebijet co nejpresneji, tak si poridim jednooperacni lis Lee (nemam prakticke zkusenosti, takze nevim, jestli C, nebo O ram) a stolní dávkovac pracnu. Zápalkovac by byl fain, nel nejni nezbytne nutny, v lisu se da take zapalkovat, i kdyz to nejni tak pohodlne. Nekdy, kdyz jde zapalka spatne zalisovat, tak se ti muze stat, ze si zlomis paku (jako ja Wink ). Nikdy bych neveril, ze mam tolik sily 8) . Kazdopadne u jednooperacniho lisu musis pocitat s tim, ze ty patrony (v jednotlive fazi rozpracovani) musis nekam odkladat. Pokud budes mit i zapalkovac, tak si sednes k lisu, zklalibrujes nabojnice(a vyrazis stare zapalky), nandas je do krabicky, pak si nekdy doma sednes k televizi a ozapalkujes si je (z toho neni zadnej neporadek). S takhle pripravenejma patronama potom prijdes k lisu, das si tam matrici na nasypavani prachu, kterou si roztahnes horejsky nabojnic. Kdyz mas takhle udelyny vsechny naboje, ktere chces v te chvili prebit, tak vymenis matrici za tu k zalisovani kulky a beres jednu hilznu za druhou ...naplnit prachem, zalisovak kulku, dat do krabicky... .


Nezapomen si dat jeste jednu matku na matrici, avy jsi tu prvni zajistil. Nastavujes s ni totiz parametry naboje (hlavne tou co zaskrcuej a zalisovava kulku) a ty se ti nesmi pri kyzdym vyndani matrice mnenit!!!
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#45990 Verze : 0
Díky za radu. Jakmile se rozkývám, tak dám vědět co to bylo a zakolik. Díval jsem se na stránky LEE a jsou pěkné objednat se tam dá cokoliv, a za levno, ale obavam se, že clo a poštovné mě dostanou na naše ceny, takže to koupím tady Smile (ostatně kvůli případné reklamaci). Ostatne stejne jako s pistoli, namyslim si, vyberu si, ověřim si a koupin něco jiného co mi osud přihodil do cesty Smile


Milan
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#45991 Verze : 0
K nastaveni lisu:
Zvlastni pozornost si zaslouzi zaskrceni. To se totiz v nasich podminkach neda oznacit hodnotou. Musis jej nastavit podle citu. Pokud bys to prehnal, tak by jsi mohl i malou davkou prachu "dosáhnout" destrukce komory, nebo válce (to je ale opravdu extrem). Protoze cim vic zaskrtis, tim jsou vetsi vytahovaci sily a tim padem i tlak v komore. V zadnem pripade to neznamena, ze je nejlepsi nezaskrcovat vubec. To ma zase negetivni vliv na odolnost streliva proti vlhkosti. Take zalezi na zvolene kulce a razi.
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#45992 Verze : 0
Jo a jak uz jsem rikal, zapalkovac bych si poridil od RCBS, je nesrovnatelne lepsi. Nejsem si ale jist, jestli ma kompatibilni paku na uchyceni nabojnice s matrici Lee.
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#45993 Verze : 0
OK dík, omrknu to. Jeden chlápek v obchode mi povidal o zapalkach, po kterych se nemusí nabojnice čistit. Znaš to? Co ty na to?


Milan
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#45994 Verze : 0
To mi pripada jako blbost. Dneska jsou uz snad vsechny zapalky a prachy z nekorozivnich sloucenin. Ja osobne nabojnice peru. Dam je to plateneho pytliku a strcim je mamce do pracky, kdyz pere horsi pradlo (monterky a pod). To ma ale vliv na vnejsi plast nabojnice, ktera pak jde snaze do lisu. Vnitrek je porad pokryt karbonem, ale neni to nejak tragicke. Osobne neznam nikoho, kdo by tohle resil. Myslim, ze to ma na funkci zanedbytelny vlim Laughing .
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#45995 Verze : 0
Ono něco jineho je rada obchodnika a neco jineho je realita, proto se ptam praktika Smile


Jen tak pro shrnuti:


1) Nabojnice ziskam vystrelenim koupenych naboju
2) Zapalky koupim (boxer)
3) Strely koupim (odlivat je nebudu tak daleko nezajdu), jsou k mani pro .40s/w i jine varianty nez komoly kuzel?
4) Prach koupim, dle popisu jaky (nejaky Vectan ci o Smile Davkuji dle tabulek, a pokud chci rozbitu pistoli, tak mohu i laborovat.
5) ??? Olej ??? Potrebuji vubec nejaky?
6) A dve ruce a jednu prebijeci sadu co z tech dilu nadelaji naboje.


Je to vse?


Milan
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#45996 Verze : 0
ad 1) Nebo si je můžeš koupit.
ad 2) Samozřejmě Boxer, ale zeptaj se tě ještě jak velky a jestli normal, nebo magnumovy. Pro .40 S&W to bude 4,4 mm, nevim ale jestli normal, nebo magnum. Kdyz se zeptas, tak ti poradi.
ad 3) Ja osobne mam nejradsi komoly kuzel, tak co bys chtel vic. Mimochodem olovo leje kde kdo a jakmile se dostanes mezi strelce, tak urcite narazis na nekoho, kterej ti nejaky proda. Jo a navrch dostanes tolik rad, ze ti z toho bude drncet hlava Laughing .
ad 4) Osobne bych zacal s Accurate 2, 100% na nej sezenes laboracni tabulky a je to s nim jednoduchy. Na Vectan jsem nic nesehnal, tak jsem zacal zkouset laborace naboju od mnozstvi, o kterem jesem vedel, ze bude naprosto nedostatecne pro spravnou fci. zbrane a jel jsem s laboraci nahoru.
ad 5) Olej nepouzivam, k cemu?
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#46031 Verze : 0
Díky, za shrnuti.


1-4) Super OK
5) Cetl jsem, ze pokud se pouzivaji ocelove matrice meli by se mazat nabojnice. Je to tak? Nebo je to jen pro "lepsi" pocit?
6) Muzou ty dve ruce byt i leve?


Milan
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#46035 Verze : 0
Ad 4) Pokud pouzivas ocelove nabojnice pak asi jo, ale ja pouzivam mosazny od S&B a i MFS maj mosazny, tak proc se tim zabejvas? U vas se da sehnat neco jinyho? Mimochodem hilzny se daji koupit i prazdny, ale nevim kolik stoji.


Ad 5) Nemusis byt nejak nadprumerne manualne vzrucny, ale budes muset manipolovat s pomerne malejma nabojnickama naplnenyma prachem, takze pokud jses z tech, co kdyz ji polivku, tak donesou do pusy maximalne pulku lzice, tak se na prebijeni vykasli Laughing Wink 8) . Hlavne musis mit dobrou hlavu, protoze kdyz si zapomenes dat do nabojnice prach, tak ti zapalka vyrazi kulku do hlavne a budes muset schanet drevenou, nebo mosaznou tycku... . GLOCK 17 ma prej tak dobrou hlavnovinu, ze snese i vyhnání kule kuli. Samozrejme musi jit o olovo a rozhodne bych to nedelal umyslne, protoze pro tu hlaven je to jako nekolik tisic vystelu. Pry se ale nenafoukne (narozdil od sr... z Uherskyho Brodu Laughing ).
Rikali mi to kluci ze strelnice, ze se to tam jednomu borci stalo. Strilel rychlopalbu no a nevsiml si, ze mu jedna jen psoukla. Zato si vsiml, ze ta po ni hroze kopla Wink .
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#46037 Verze : 0
Kluci, Elephantus mě upozornil na levné náboje od fy. Řehák a Řehák z České Třebové. Protože jsem tam přes víkend byl, tak jsem se zastavil na čumendu. Prodávají dva druhy přebíjených 9mmP: jeden s ogivální střelou, druhý s komolým kuželem se střižnou hranou, oboje celoplášť, nábojnice mosaz. Ogivál je za 3 Kč/ks, ta druhá za 4 Kč/ks. Kamarád, který si doma přebíjí, tvrdí, že to udělá jen o fous levněji. Je teda fakt, že mají jen ty 9mm Para, jiné ne.
Hele, pikantní je to, na co mě upozornil myslím Piti: Máš-li ZP skupiny B, smíš přebíjet pouze pro vlastní potřebu sportovní náboje nebo lovecké náboje se středovým zápalem podle technologických postupů, které udávají výrobci jednotlivých dílů nábojů, zatímco s ZP skupiny E tohle oprávnění nemáš (smíš ale nabývat díly nábojů Wink - na co ti budou!).
Nikde jinde v zákoně není napsáno, co je to sportovní náboj, ale jako sportovní střelec musíš přinést bouchačku na střelnici prázdnou, nabít na palebné čáře a po skončení střelby ji zase vybít.
Máš-li obě skupiny, pak ji zasejc můžeš naládovat, ale ne tím vlastnoručně přebíjeným střelivem, protože to sis udělal jako sportovní střelec, který ji musí nést domů prázdnou. Máš-li ale to továrně přebíjené střelivo, pak se na to tyhle omezení nevztahují!
No není ten zákon fakt praštěnej? Crying or Very sad
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#46246 Verze : 0
Fantane, s tim zakonem je to opravde cernej humor, ale plati a s tim se neda nic delat. Nic vsak nejni cernobile a ani tenhle zakon. Jako klad mu musim priznat, ze nam povolil 858 Taktical a podobny supr hracky Wink .


Ad ty prebijene naboje: Za 4 Kč si radši pořídim original ogival Vlašimskou munici. Ta lacinejsi je lakava a opravdu doma se s plastovanou strelou dostanu cca. na stejny penize. Doma ale nebudu pouzivat plast, ale olovo a stim jsem na 2-2,50 Kc a to uz je k necemu. Mimochodem kdyz neco z toho nekoupim v krame, ale dostanu se treba k olovu od nejakyho borce s lepsima cenama, tak jsem jeste niz....
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#48713 Verze : 0
Ohledně zákona,základní pravidlo západního práva,je,že :Co není zakázáno je dovoleno,tudíž pokud není v zákoně napsáno např. že si na jakoukoliv skupinu přebíjet nesmím,znamená to že přebíjet můžu bez ohledu na ostatní plky,pouze kdyby tam bylo že přebíjet smí pouze držitel skupiny....byl by problém a to platí i pro nošení,zvláště když 90% procent běžně prodávaného střeliva zkušebnou neprošlo,vím i o případu kdy byla přestupková komise nucena smést ze stolu nošení diskutabilních EFMJ....
URL : https://www.valka.cz/Prebijeni-munice-do-rucnich-palnych-zbrani-t12791#275576 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více