Japonský meč - japonské styly boje mečem

Diskuse

Toto forum by se mělo zabyvat sběrem materiálů a odkazů na problematiku japonského meče a zejména jeho použití, tedy rozličných japosnkých stylů. A samozřejmě téma pro zjistění informací o daném tématu.


Tímto je poměrně široce nadefinované téma.


Milan
URL : https://www.valka.cz/Japonsky-mec-japonske-styly-boje-mecem-t12821#44363 Verze : 0
Co se týče japonských mečů a vůbec historie i současnosti bojových umění, tak mohu více než doporučit knihu
Japonská bojová umění budžucu od Ivana Fojtíka (Naše vojsko, Praha: 1993, ISBN 80-206-0166-X).
Pojednává o historii a vývoji bojových umění v kontextu dějin Japonska, pojednává o faktorech bojových umění, jejich dělení. Zabývá se základními strategickými koncepcemi boje atd.
Velice zajímavé čtení, doporučuji. Smile
URL : https://www.valka.cz/Japonsky-mec-japonske-styly-boje-mecem-t12821#44366 Verze : 0
Japonský meč - KATANA, byl zpravidla samurajem nošen ve dvojici (daisho) s kratším mečem WAKIZASHI. Případně ještě s dýkou TANTÓ.
Samotná Katana sloužila čistě k boji a byla duší samuraje. Svou katanu mám též doma na čestném místě. Ztráta meče byla pociťována zvláště silně. Kratší wakizashi sloužil především k rituálním účelům, též například k provedení tzv. "seppuku" (sebevraždě rozpáráním břišní dutiny - ne zcela správně je tento úkon nazýván "harakiri" - což je čínský výraz). Málokdo však ví, že ve vyjímečných případech se wakizashi použila také při boji, např. v těsné chodbě, hustém lese atd., kde prostor nedovoloval boj dlouhou katanou.


KATANA:
- skládá se ze dvou hlavních částí - čepele (tošin) a rukojeti, záštity ad. (gaisó)
Katana neměla vždy rovnou čepel a délku, jíž je charakteristická většinou dnes laické veřejnosti. Zcela původně byla delší a zahnutá. Z hlediska vývoje a doby výroby každého meče se rozlišují katany do těchto základních skupin:
* Djokotó (? - r. 960)
* Kotó (r. 964 - r.1596)
* Shintó (r. 1596 - r. 1780)
* Shinshintó (r. 1780 - r.1877)
* Gendaitó (r. 1877 - r. 1945)
* Shisakutó (r. 1945 - dnešní doba)


Japonský meč je vyráběn kovářem technikou překládání železa s kontrolou poměru uhlíku, přičemž kalené je pouze ostří. V rukojeti čepel drží přičným kolíčkem (kolíčky) v řapu čepele. Každý meč má čepel (tošin), rukojeť (cuka) a záštitu (cubu). Výroba meče, který měl skvělé vlastnosti, byla v Japonsku velmi ceněným uměním a jeho výrobci se těšili obecné úctě.


Umění útočeného boje s mečem se nazývá kenjutsu (ken- meč, jutsu - umění). Existují i úzce odborné techniky obranného charakteru, jako například iaijutsu (iai-tasit, jutsu-umění).
URL : https://www.valka.cz/Japonsky-mec-japonske-styly-boje-mecem-t12821#44384 Verze : 0
Jen bych doplnil Pavel J. Kuthan.
Kratky mec se neuzival jen vyjimecne. Zalezeno na skolach a klanech. Byly skoly ktere cvicily se dvemi kratkymi meci. Ovsem v klasickem pojeti se kratky mec pouzival az kdyz se prislo o dlouhy a nebo v palaci ci tam kde nebylo dovoleno nosit dlouhy mec.
Mimo dvojice (trojice) Katana, wakizashi, tanto, se uzivala jeste nodashi (takova delsi katana) a to na bojiste (valka).
Ucta k meci a jeho uctivani je zalezitost az pozdejsich let. V pocatcich byly samurajove pouze zabijaci a nelistostni bojovnici pro ktere byl mec pouze nastrojem obzivy kde si jej cenili tak jak si remeslnik ceni dobreho nastroje. Teprve s prichodem budhismu do haponska se rozviji ucta k meci spojena s kodexem bushido i kdyz ne s takovym jak jej zname dnes. Mimochodem takovy kvalitni kousek dnesniho mistra by vas prisel tak na 150.000-250.000,- Kc.


Posledni, ted spise upresneni nez doplneni, Iai-jutsu, zcela urcite neni obrane Smile Tedy ne vice nez jakykoliv jiny styl s mecem.
Existuji cele skoly boje s mecem, ktere obsahuji jak ken-jutsu tak i Iai-jutsu, lisi se obdobim vzniku, sortimentem zbrani a jejich pouzitim. Mimo techto skol existuji i moderni pojeti mece jako aiki-ken ci kendo.


Milan
URL : https://www.valka.cz/Japonsky-mec-japonske-styly-boje-mecem-t12821#44390 Verze : 0
To Milan: Máš úžasnej podpis, Milane! Shocked 8)
Fakt super Wink
URL : https://www.valka.cz/Japonsky-mec-japonske-styly-boje-mecem-t12821#44396 Verze : 0
Já nenapsal, že iai-jutstu je obranné. Jen to, že je to technika (spíše) obranného charakteru. V zásadě jde o to co nejrychleji vytažením meče z pochvy likvidovat nepřítele. Lze samozřejmě použít i útočně.
URL : https://www.valka.cz/Japonsky-mec-japonske-styly-boje-mecem-t12821#44398 Verze : 0
To Pavel J. Kuthan: Pohoda, pochopil jsem to jinak Smile, neboj se tu trousit znalosti dal, nebudu rejpavy Smile


Milan
URL : https://www.valka.cz/Japonsky-mec-japonske-styly-boje-mecem-t12821#44400 Verze : 0
Já sem teď začal chodit na aikido a s bokenem (dřevěná obdoba katany ) tam taky hodně cvičíme.
URL : https://www.valka.cz/Japonsky-mec-japonske-styly-boje-mecem-t12821#79189 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více