04.07.2012 - Nalezena těla pilotů sestřeleného tureckého Phantomu

Těla posádky sestřeleného stroje McDonnell Douglas RF-4E Phantom II byla nalezena východně na dně Středozemního moře.
Nalezl je známý océanograf a geolog Robert Duane Ballard.
Ballard se v Istanbulu připravoval se svým výzkumným plavidlem Nautilus na dvouměsíční vědeckou misi, když byl požádán tureckou vládou o spolupráci při pátrání po sestřeleném stroji a jeho posádce.
Těla posádky byla nalezena pomocí sonaru a hlavně dvou dálkově ovládaných podmořských plavidel (ROV - remotely operated vehicle), kterými je výzkumná loď Nautilus vybavena. Nyní se připravuje jejich vyzvednutí. Poté bude plavidlo pokračovat v pátrání po vraku letadla, který doposud nebyl nalezen. Pátrání kontrolují a řídí turečtí uředníci na palubě a loď je doprovázena plavidly tureckého námořnictva.


Zdroj:
www.novinky.cz
www.globalpost.com
www.washingtonpost.com


PS: Zpráva z novinek, že Turkům asistuje ponorka Nautilus je samozřejmě nesmysl. Jedná se evidentně o chybu při překladu a smíchání Ballardovy lodě Nautilus a dálkově ovládaných ponorek na její palubě.
URL : https://www.valka.cz/04-07-2012-Nalezena-tela-pilotu-sestreleneho-tureckeho-Phantomu-t128713#434434 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více