USA - BLU-108/B

BLU-108/B


Submunice proti obrněným vozidlům. Typ SFW – Senzor Fuzed Weapon. Tedy senzory odpalovaná zbraň. Kontejner obsahuje 4 nálože známé pod označením SKEET, brzdící padák, raketový motorek a výškoměr. Kontejner ihned po odhozu otevírá vlastní brzdící padák, který ho zároveň stabilizuje podélnou osou směrem k zemi. Po zjištění dosažení předem určené výšky měřené zabudovaným výškoměrem dojde k odhození padáku a k iniciaci tangenciálních a směrem dolů orientovaných raketových motorků, které BLU-108 částečně zpomalí a součastně jí udělí rotaci přibližně 40 otáček za sekundu. Působení těchto sil následně uvolní 4 ks bojových hlavic do čtyř odlišných směrů. Po stabilizaci začne každá hlavice svým infračerveným (IR) senzorem vyhledávat zdroj IR vyzařování na zemi, především pohonné jednotky tanků J nebo jiných vozidel. Vzhledem k rotaci a určité horizontální rychlosti udělené zmíněnými raketovými motorky, pokrývají (prohledávají) senzory z hlavic jedné BLU-108 na zemi prostor ve tvaru 4 cípé hvězdy. (Hlavice se od středu<BR>-místa rozptylu-od sebe na opačné strany vzdalují.) Jestliže se v tomto prostoru nachází zdroje IR záření, dojde k iniciaci trhaviny, která svým výbuchem ze dna hlavice zformuje průbojný projektil o značné rychlosti – až více než 4800 m/s. Kinetická energie projektilu má probít až 110 mm pancíř. Pokud senzor do předem nastaveného času nezachytí žádný cíl, autodestrukční zařízení hlavici zničí. Tedy sekundární střepinový účinek proti pěchotě či lehce chráněným cílům.


Zjednodušeně: je to vlastně trubka se čtyřmi puky (jak na hokej). Trubka v přednastavené výšce zažehne raketový motor, ten jí udělí rotaci, ta rozhodí puky, každý na jinou stranu. Puk se snaží najít něco teplého pod sebou.


Pancíř je probíjen jen díky kinetické energii projektilu, projektil neobsahuje žádnou výbušnou látku.


Použití: 9 ks (and 3 area-denial submunitions (?) ) v CBU-92/B
10 ks v CBU-97/B
6 ks v AGM-154B
URL : https://www.valka.cz/USA-BLU-108-B-t13162#97758 Verze : 0
Používá se především proti tankům, zaparkovaným letadlům, mobilním raketometům, pobřežním cílům a pancéřované technice.
BLU 108 je schopný integrace s
BQM-109 Tomahawk, Raytheon Systems
SM-2, Raytheon Systems
MGM-140 (ATACMS). Lockheed Martin
AGM-84H (SLAMER), Boeing
AGM-158 (JASSM), Lockheed Martin


Celková délka: 79 cm
Průměr nálože 12,7 cm
Váha nálože 5,44 kg
Váha celku 29 kg
Dodavatel: Textron Systems
URL : https://www.valka.cz/USA-BLU-108-B-t13162#47162 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více