>> Typy a ráže děl ve střední Evropě v XVI-XVIII. stol

Před časem zadal Snake otázku přepočtu librových ráží děl na mm. Rozhořela se dlouhá diskuze, kterou jsem se pokoušel řešit dotazem u odborníků v dělostřelecké sekci VHM Praha. Neuměli mi zde na tuto otázku odpovědět a ani nevěděli, kde k těmto údajům přijít.


Při prohlížení starých svázaných ročníků STŘELECKÉ REVUE jsem v č. 11 a 12 ročníku 1986 na str. 19-20 našel článek Plzeňské městské dělostřelectvo, autorů Frýda František a Hus Miroslav, který se podrobně zabývá konkrétními kusy, jimiž město Plzeň v minulosti (stavovské povstání - současná doba) disponovalo.


Součástí článku je i připojená tabulka, k níž patří nadpis "NEJOBVYKLEJŠÍ TYPY DĚL, UŽÍVANÉ VE STŘEDNÍ EVROPĚ V XVI. - XVIII. STOLETÍ"
Doplňující údaj pod tabulkou: "Libra 467 - 490 g, obvykle 487 g. U moždířů koule kamenné."


Velice oceňuji, že autoři článku a tabulky připojili i názvy těchto děl, které byly zřejmě používány častěji, než označení děl jejich rážemi.
Mnohdy se setkáváme i v expozicích muzejí, hradů a pod. s děly, která jsou označena právě jen slovním názvem bez určení ráže.
Cenný je i údaj o tom, kolik vlastně v době, kdy neexistovala normalizace, vážila tehdejší "libra" - dnes víme, že britská měla 453,33 gramů, ale u "evropských" liber, lotů a pod. to není vždy jisté.
Jedná se sice o děla ze střední Evropy, nikoli britská námořní (na něž se asi Snake ptal), nicméně se domnívám, že rozdíly nebudou příliš podstatné a rozhodně je to první vlašťovka.
Myslím, že i pracovník VHÚ bude potěšen, až se dozví, kde je možno hledaný údaj najít. Embarassed
>> Typy a ráže děl ve střední Evropě v XVI-XVIII. stol -


URL : https://www.valka.cz/Typy-a-raze-del-ve-stredni-Evrope-v-XVI-XVIII-stol-t13245#47062 Verze : 0
Dneska jsem se dál prohrabával těmi Střeleckými revuemi a narazil jsem na články bývalého šéfa Zkušebny zbraní Z. Faktora.
On tam uvádí, že se používala libra anglická, která podle něj reprezentovala 453,6 gramů (tedy ne těch 453,333 g, jak jsem dosud používal) dále taky libra francouzská, což bylo 489,5 gramů, libra rakouská měla 560,6 gramů a Bedřich Brandejs uvádí, že dost často se za libru považovalo prostě 500 gramů.
URL : https://www.valka.cz/Typy-a-raze-del-ve-stredni-Evrope-v-XVI-XVIII-stol-t13245#47173 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více