14.09.2012 - Afghánistán: Taliban zaútočil na základnu Camp Bastion

Na základnu Camp Bastion, kde slouží i princ Harry, zaútočili členové Talibanu. Jejich cílem měl být údajně právě britský princ. Ten byl podle zdrojů agentury AFP v bezpečí.


Při útoku zemřeli dva příslušníci americké námořní pěchoty, několik lidí bylo zraněno a byly zničeny nejméně dva letouny Harrier z osmi umístěných na základně.


Útok byl veden raketomety a ručními palnými zbraněmi.


Zdroj:
www.novinky.cz
aviation-safety.net
aviation-safety.net
URL : https://www.valka.cz/14-09-2012-Afghanistan-Taliban-zautocil-na-zakladnu-Camp-Bastion-t140115#455624 Verze : 0
Talibanskí bojovníci začali útok asi o 22.15 hod. Šlo o skupinu 15-ich bojovníkov (podľa iných zdrojov o 19), ktorí prekonali oplotenia a ostatý drôt a za pomoci výbušnín sa dostali cez betónovú stenu. Boli ozbrojení automatickými zbraňami, guľometmi, reaktívnymi granátmi RPG a časť z nich mala aj samovražedné vesty s výbušninami. Oblečení boli do amerických rovnošiat, ktoré ale Američania už dlhšiu dobu nepoužívajú.


V areáli sa útočníci rozdelili do troch päťčlenných skupín. Jedna skupina zaútočila pomocou RPG a časovaných náloží na stanovištia modernizovaných AV-8B+ Harrier II (vybavených rádiolokátormi AN/APG-65 a zameriavacími kontajnermi AN/AAQ-28 Litening II). Pri útoku zničili 6 Harrierov letky VMA-211 „Avengers“ a dva poškodili.


Druhá skupina zaútočila na stanovište doplňovania leteckého paliva, kde zničili 3 stojánky. Tretia skupina viedla boj s americkými a britskými vojakmi. Z útočníkov bolo štrnásť zabitých a jeden útočník bol zajatý.


Pri útoku bol zabitý veliteľ VMA-211 Lt.Col. Christopher „Otis“ Raible a starší elektrošpecialista Sgt. Bradley Atwell, obaja od USMC. Zranených bolo 8 vojakov a jeden civilný zamestnanec.


Zničené lietadlá VMA-211 boli doplnené od VMA-231 a novým veliteľom sa stal Lt.Col. Troy M. Pehrson, ktorý predtým viedol letku VMA-214.


Zdroj:
Soušek, Tomáš: Nejhorší ztráta od Vietnamu, ATM 2012 / 11
URL : https://www.valka.cz/14-09-2012-Afghanistan-Taliban-zautocil-na-zakladnu-Camp-Bastion-t140115#529148 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více