22.09.2012 - Nové přímé důkazy o zvěrstvech páchaných německými vojáky, nikoliv SS, ale WH a WL

Britská tajná rozvědka získala za války v zajateckých táborech - převážně v Anglii tajnými odposlechy řadu zajímavých údajů. Nicméně zřejmě to asi nebylo to co očekávali a chtěli. Namísto tajných informací, detailech operací, zhodnocení např. velení techniky apod. se jim dostalo úplně jiných vědomostí. A to o tom nejen co, ale s jakou oblibou se v různých zvěrstvech vyžívali příslušníci Wehrmachtu a Luftwaffe. Popisovány jsou např. vraždy (jen pro získání kola), znásilnění, nebo jak si pilot bombardéru užíval nálet na slavnostní shromáždění kdesi v Anglii. Dodnes přitom byly zločiny proti lidskosti a jiné ukrutnosti připisovány prakticky jen SS a jiným jím podobným organizacím. Jistežě se připouštěly i různá "pochybení" na straně WH a WL, ale to spíše u jednotlivců a převážně na východní frontě. Zde se jeví, že byť nadále zrůdnost členů WH a WL nedosahovala masovosti té u SS, bylo těchto "jednotlivců" o dost více než se dosud myslelo a mnohdy si to zřejmě užívali více než členové SS. Navíc tyto nahrávky přinášejí úplně jiný pohled na němci pácháná zvěrstva.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/22-09-2012-Nove-prime-dukazy-o-zverstvech-pachanych-nemeckymi-vojaky-nikoliv-SS-ale-WH-a-WL-t140590#456635 Verze : 0

Diskuse

Je to zajímavé, o tom žádná.


Nicméně představa, že zvěrstva byla jen doménou SS, už byla celkem spolehlivě opuštěna. Je to pár let nazpátek, co o tom proběhla docela velká výstava, kterou bylo možná brát jako takové strvrzení celého procesu. Její autoři se tehdy sice dopustili pár chyb, kdy omylem Heeru připsali zvěrstva cizí, ale na celkovém vyznění to moc nezměnilo. Rovněž již vyšla řada publikací, která celkem věrohodně popsala podíl dalších složek - jak vojenských (Heer, Luftwaffe, Kriegsmarine), policejních (doporučuji Browningovo dílo "Obyčejní muži" o 101. záložním policejním praporu a o tom, jak se z lidí, u kterých by to člověk vzhledem k jejich sociálně-politickému niveau neřekl, celkem snadno stali masoví vrazi, ale též o tom, že se dalo celkem bez následků vzepřít splnění takového rozkazu), tak civilních.
URL : https://www.valka.cz/22-09-2012-Nove-prime-dukazy-o-zverstvech-pachanych-nemeckymi-vojaky-nikoliv-SS-ale-WH-a-WL-t140590#456649 Verze : 0
Ani mně to nepřipadá nijak "objevné", o zločinech WH se ví už dlouho. To jestli někomu dělalo dobře schazovat bomby na nepřítele je pak ve zcela jiném ranku, těžko se dá čekat že pilot by s tím měl nějaký problém a vždy v duchu bojoval s tím schodit, neschodit, pokud to někdo čeká je dost mimo. Ostatně v řadě knih o spojeneckých pilotech se dočteme podobné věci jak byli šťastní že to na nácky schodili. A pokud jde o ta konkrétně citovaná zvěrstva, ostřelování hradu, slavnosti a podobně, je to obávám se poněkud nadsazené, moc si nedovedu představit, jak při náletu se koná nějaká paráda, navíc aby pilot rozeznal co se děje (a že jsou ženské ve večerních šatech) by musel být setsakra nízko. Rozhodně nechci německým "hrdinům" upírat jejich zločiny, ty se jistě stávali a z celkového počtu jich možná víc udělal WH (bylo jich výrazně víc), ale mnohé citované mi přijde jako chlubení mezi znuděnými vojcly, kdy si přikrašlují třeba i jen někde zaslechnuté historky a "trumfují" se jací byli "hrdinové". Důležité by rozhodně bylo vědět kdy to bylo nahráno (na počátku války se tím jistě chlubili, ti zajatí v roce 1944 už asi sotva) a spousta dalších údajů (třeba kde se to mělo stát a kdy). Ostatně od Novinek bych ani nečekal nějaké opravdu přínosné zprávy.
Je jasné že pokud šlo o zločiny měli k nim vždy blíž ti kteří byli nasazeni na "trestní výpravy" proti oblastem s odbojem, tam jednak byli vojáci pod dost velkým tlakem (okolí bylo méně přehledné než v normálním boji a nechat se zastřelit zezadu od někoho kdo vám podal vodu se asi nelíbí nikomu), byli i velením masírováni že tvrdost je žádoucí a často k takovým úkolům byly používány i jednotky jejichž disciplína byla při nejmenším pochybná (často třeba i jednotky z národností nepřátelských k místním). Na východě a na Balkáně to často byli i jednotky složené z neněmeckých národů (pokud vím jen HiWis měl WH kolem milionu). Takže možná stojí za zamyšlení i to, jak tomu tehdy britové věřili a proč třeba tohle nevytáhli po válce kdy bylo možné konkrétní lidi za konkrétní činy soudit (třeba toho co zabil kvůli kolu). Osobně pochybuji že pisálek z Novinek tu knihu viděl, natož četl. Spíše jen narazil kdesi na něco co opapouškoval a přidal k tomu své "vlastenecké nadšení". Pokud vím tak konkrétní prokazatelné činy jednotlivců se soudili po válce v každé zemi a rozhodně se s těmi zločinci nemazali. Ostatně asi by byla zajímavá i kniha o zločinech třeba sovětů (nejen v Německu) a možná i třeba francouzů (speciálně jejich koloniální jednotky si na nějaké dodržování pravidel moc nehrály). Faktem je že válečné zločiny se děly a WH rozhodně nebyl nijak mimo. Jeho jednotky se účastnili i poprav civilistů (třeba v Itálii nebo SSSR) a pověst "čistých" je spíš sen který se na základě několika málo protestů vyšších velitelů snaží vytvořit lidé z armády. Ostatně i ty protesty byly občas motivovány tím že to podrývalo morálku a nikoli nějakým odporem k danému zločinu. Popravdě "rozkaz o komisařích" se plnil i u WH a byl jednoznačně zločiným (komisaři byli příslušníky armády), takže podiv nad zločiny WH myslím není na místě a je znám prakticky od války a šíře se rozebírá už dlouho.
URL : https://www.valka.cz/22-09-2012-Nove-prime-dukazy-o-zverstvech-pachanych-nemeckymi-vojaky-nikoliv-SS-ale-WH-a-WL-t140590#456708 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více