Velitelství

Diskuse

Velitelství


Velitelství = součást vojenské jednotky sestávající z velitele a dalších vybraných příslušníků nutných pro velení a řízení jednotky.


V případě roty se jednalo o velitele, výkonného důstojníka, prvního seržanta, zásobovacího seržanta a dvě až tři další osoby.


U praporu a výše se normálně jednalo o velitele, výkonného důstojníka, hlavního seržanta a též o hlavní a osobní štábní důstojníky. Příslušníci štábu z řad mužstva (vyjma zmíněného hlavního seržanta) byli zařazeni do velitelské roty či oddílu.


V meziválečné armádě byly velitelství (headquarters) a velitelská rota (headquarters company) považovány za dvě odlišné entity.


Termín velitelství (headquarters) byl používán též pro označení konkrétního místa, kde vykonával svou činnost velitel a jeho štáb, ačkoliv, striktně vzato, velitelstvím ve smyslu místa bylo každé místo, kde se zrovna nacházel velitel.


U Národní gardy bylo v této době zvykem, že bylo velitelství pluku a vyšších jednotek dislokováno ve městě, ve kterém bydlel momentální velitel. Při změně velitele tak často docházelo i k redislokaci velitelství. Někteří velitelé zvolili umístění sídla štábu do místa, kde sídlila většina příslušníků štábu.


U Organizované zálohy bylo občas aktuální umístění velitelství lehce zmatečné. Vždy existovalo oficiální umístění, ale v některých případech se reálná adresa shodovala s umístěním výkonného důstojníka Pravidelné armády, který měl navíc leckdy na starost několik záložních jednotek.
URL : https://www.valka.cz/Velitelstvi-t142189#460313 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více