HUN - Szolnok - Letecké Muzeum

Hadtőrténeti aero múzeum Szolnok - Air force museum Szolnok
Muzeum je v Městě Szolnok ležícím jihovýchodně od Budapešti, vlastní muzeum je umístěno na jižním okraji města nedaleko silnice E 60. Prakticky celá expozice se nachází pod širým nebem a zahrnuje prakticky jen poválečné stroje. Je zde prakticky kompletní paleta letounů sloužících v Maďarském letectvu od Po-2 až po MiG-23, dále vrtulníky mezi nimi i pro nás dost exotický Kamov s dvěma souosými rotory. Ze zahraničních strojů bych jmenoval H.Hunter v muzejích poměrně málo vídaný, nebo dva F-104 Starfighter jeden italský verze S a druhý turecký verze C. Dohromady je vystaveno asi 40 – 50strojů, v malém přístřešku jsou umístěny motory, jak pístové tak tryskové a také vrak Il-2 vylovený v roce 2003 z Balatonu. Prohlídka je asi tak na 1 –1,5 hodiny. Před muzeem je parkoviště kde se dá parkovat bezplatně.
Vstup do muzea dospělí 300 Ft, děti 150 Ft, děti do 6 let zdarma
Fotografování 500 Ft
Otevřeno od 1.dubna do 31.října
Všední dny 10:00 – 15:00
Soboty a neděle 10:00 – 14:00
Telefon : +36 656 505 100
Celý názv muzea je : Hadtőrténeti aero múzeum Szolnok
Všechny ceny a otevírací doby byly platné v době mé návštěvy v roce 2003. Bohužel domluva s personálem muzea je dost obtížná, vzhledem k tomu že jde obvykle o starší lidi neumí anglicky, já se s nimi domlouval rusky ale nejsem si jist zda budou ochotni komunikovat v této řeči s cizím člověkem, byl jsem tam s maďarským kolegou, takže jsem byl v poněkud jiném postavení. Osobně bych muzeum doporučil zájemci o moderní dějiny. Jeho návštěvu jde spojit s návštěvou muzea v Kecel kde je expozice bojové techniky a které leží na západ od Szolnoku.
URL : https://www.valka.cz/HUN-Szolnok-Letecke-Muzeum-t14279#53948 Verze : 0
přidám ještě několik fotek, zároveň se musím omluvit má paměť trochu selhala a v určení F-104 jsem se zmýlil jsou tam opravdu dva ale jeden je německý (F-104 G) a druhý turecký (F-104C)
HUN - Szolnok - Letecké Muzeum - Hunter

Hunter
HUN - Szolnok - Letecké Muzeum - F-104C

F-104C
HUN - Szolnok - Letecké Muzeum - Kamov

Kamov
URL : https://www.valka.cz/HUN-Szolnok-Letecke-Muzeum-t14279#54177 Verze : 0
ještě jeden celkový pohled
URL : https://www.valka.cz/HUN-Szolnok-Letecke-Muzeum-t14279#54178 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více