17.01.2013 - Hyperzvuková raketa Ch-90 Koala poletí v červenci až srpnu 2013

Гиперзвуковая ракета полетит в июле-августе
Izvěstija, 14.ledna 2013, Alexej Michjlov, Dmitrij Balburov


Podle informací Izvěstijí mají další zkoušky proběhnout v průběhu července až srpna 2013 na polygonu v Achtjubinsku v Astracháňské oblasti. Při nich by mělo být poprvé dosaženo plánovaných rychlostí 5 Ma a více. Zároveň mají být rozšířeny parametry odpálení, doba letu má být prodloužena a její motor bude pracovat ve více režimech.
Začátkem devadesátých let minulého století byla v MKB Raduga rozpracován projekt hyperzvukového létajícího aparátu (гиперзвуковой экспериментальный летательный аппарат - ГЭЛА). V terminologii NATO jsou tyto stroje nazývány hypezvuková křídlatá raketa. Tato konkrétní raketa dostala označení AS-19 Koala (označení AS-X-19 bylo použito pro její předchůdkyni křídlatou raketu Meteorit). Křídlatá raketa (dále KR) Ch-90 Koala byla od prvního okamžiku vyvíjena pro vojenské použití, byl stanoven požadavek na dolet 3000 km a byla určena k náhradě KR Ch-55. KR Ch-90 Koala může nést dvě individuálně naváděné hlavice (MaRV), které jsou schopny ničit dva různé cíle, které mohou být od sebe vzdáleny až 100 km. Jako nosič je určen letoun Tu-160M. Vývojové práce byly v roce 1992 kvůli nedostatku financí pozastaveny.


Návštěvníci výstavy MAKS-95 mohli KR Ch-90 na venkovní stojánce u pavilónu MKB Raduga. Ch-90 má délku okolo 12 m a je osazena hyperzvukovým náporovým motorem, který používá palivo na bázi ropných produktů (letecký petrolej). Odpálení KR je prováděno y letadla, jako základní nosič je určen modernizovaný letoun Tu-160M (s prodlouženým trupem), vejdou se do něj 2 střely. Jako druhý nosič může být příslušně upravený letoun Tu-95.


Po odpoutání od letounu - nosiče (vypuštění) je KR udělena základní rychlost pomocí raketového motoru na pevné palivo, ta musí být v nadzvukové oblasti, protože teprve potom může začít pracovat hyperzvukový náporový motor. Ten je schopen udělit Ch-90 Koala rychlost M=4 až 5.


Zdroj informace:
http://izvestia.ru/news/542772

17.01.2013 - Hyperzvuková raketa Ch-90 Koala poletí v červenci až srpnu 2013 - Fotografie RIA Novosti, Sergej Mamontov

Fotografie RIA Novosti, Sergej Mamontov
URL : https://www.valka.cz/17-01-2013-Hyperzvukova-raketa-Ch-90-Koala-poleti-v-cervenci-az-srpnu-2013-t145071#467039 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více