2. sv. válka - Luftwaffe -Výstrojní součásti a zbraně

Výstrojní součásti a zbraně


Obr. 1 : Bohatě vyznamenaný Oberst má nasazenu polní čapku M 1942, piloty nepříliš oblíbenou, dávali přednost brigadýrce. Oblečen je v normální důstojnické uniformě Luftwaffe, blůze s klopami, zapínané na čtyři knoflíky. Všimněte si rovných klop na kapsách, odlišných od uniforem Wehrmachtu. Na opasku typu "dohoda", oblibeném důstojníky snad všech armád, charakteristické pouzdro pistole ráže 9mm. Na nohou má černé holínky, do nich zastrčeny rajtky vzor Luftwaffe, které evidentně nebyly určeny k jízdě na koni, postrádaly totiž obvyklé zesílení v mezistehenní a zadní části. Šedou koženou rukavicí třímá Zeissův triedr. Dekorován je RK, ŽK I. tř., Německým křížem ve zlatě, v knoflíkové dírce je stužka ŽK II. tř., na levé kapse pilotní odznak, odznak za zranění a nad ní stříbrný odznak frontového letce. Nad pravou kapsou výsostné označení Luftwaffe.
Obr. 2 : Normální a
obr. 3 : Letní "Shirmmütze", oblíbená brigadýrka, se od armádního modelu lišila kromě barvy a označení také tím, že nebyla tak vyztužená. Po obvodě je žlutě lemována barvou létajícího personálu.
Obr. 4 : Záchranné vesty, vpravo monstrózní, ale hlavně na začátku války často používaný typ s náplní podobnou korkovým špuntům. Vlevo obdoba spojenecké „maewest", nafukovaná stlačeným kysličníkem z bombičky, nouzově trubičkou s náústkem.
Obr. 5 : Záchranné padáky, vlevo sedací, používaný v letadlech Bf 109, a vpravo zádový pro Fw 190. Ve vícemístném dvoumotorovém Bf 110 byly zastoupeny oba typy, pilot měl sedací. Žlutý pásek, viditelný u pravého letce a vedoucí po páteři do rozkroku, je součástí upevnění záchranné vesty.
Obr. 6: Signální pistole LP-42 raze 2,7 cm, z lisovaného plechu, byla zaváděna jako náhrada dřívějších typů, vyráběných z masivního kovu, patřila k nezbytné výbavě všech letadel.
Obr. 7 : Armádní pistole Parabellum - P08 byla ve výzbroji německých letců již v I. sv. válce, kde byla zpočátku dokonce improvizovaně použita při leteckých soubojích. Byla vyráběna mnoha zbrojovkami, nejvíce závody DWM, Erma a Mauser a pro své vynikající parametry byla velmi oblíbena hlavně u pozemních vojsk. Střílela výkonným nábojem 9 mm Para (Luger) stejně jako modernější
obr. 8: pistole Walther P 38, která ji postupně ve výzbroji nahrazovala. Opasková pouzdra obou těchto poměrně velkých a těžkých pistolí byla prakticky shodná. U pilotů se mnohem větší oblibě těšily menší a lehčí pistole, jako například tento
obr. 9 : Mauser HSc raze 7,65 mm, oficiálně přijatý do výzbroje Luftwaffe.


Literatura: Matyáš, S. Stíhací esa Luftwaffe 1939-1945, vyd. Svět křídel 1994
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-Luftwaffe-Vystrojni-soucasti-a-zbrane-t14619#55199 Verze : 0
Pěkný ale ta čepice číslo 3. tak je to lůetní to jo ale požívala se hlavně k Afrikáčům. Evil or Very Mad
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-Luftwaffe-Vystrojni-soucasti-a-zbrane-t14619#56382 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více