Stalin a zajatci

Diskuse

Zdravím, dost mě zajímá Stalinův nápad, koukat na každého zajatce jako na potencionálního zrádce.


Co jej k tomu vedlo?
Zatemnění mozku, starch z Vlasovců či snaha odstranit každého, kdo byl další dobu mimo oficiální dozor?
URL : https://www.valka.cz/Stalin-a-zajatci-t147394#472373 Verze : 0
Nevydal on náhodou rozkaz bojovať do posledného muža a nevzdávať sa? Zajatci teda nesplnili jeho rozkaz a jednoducho zradili.
URL : https://www.valka.cz/Stalin-a-zajatci-t147394#472409 Verze : 0
Jenže tím byl sám proti sobě, a přijme mi to i dost tupé... co má dělat třeba Rus, co mu došli náboje, a při souboji muže proti muži byl zajat.


Navíc tim byl Soudruh sám proti sobě, motivoval tím víc mužů k boji za druhou stranu, když věděli, že doma nebudou vítaní.
URL : https://www.valka.cz/Stalin-a-zajatci-t147394#472424 Verze : 0
snazis se posuzovat dogmatickou dobu plnou propagandy (soucasnym) rozumem, to nejde ... tehdy to byla uplne jina otazka, mrtvy vojak byl lepsi nez zradce vojak Sad A jako na zradce se na nej proste v pripade zajeti pohlizelo
URL : https://www.valka.cz/Stalin-a-zajatci-t147394#472425 Verze : 0
Dogmatickou dobu jen v SSSR nebo celosvětově?


Navíc, čile se tehdy vyměnovali (u západních spojenců a němců to vím jistě) třeba piloti či jiní klíčoví vojáci, a nepočítám, že sověti by tohle nedělali.


A je to prostě demence, nedá se čekat, že §plně každej - i kdyby to byl kovaný komunista a oddanec - může technicky bojvoat donekonbečna.
URL : https://www.valka.cz/Stalin-a-zajatci-t147394#472427 Verze : 0
Stalin byl diktátor asijského ražení, něco jako Čingischán. Lidský život pro něj neměl žádnou hodnotu. Navíc poměry v SSSR 30. a 40 let minulého století Středoevropan 21. století nikdy nepochopí.
Prostě to tak bylo. Tečka.
URL : https://www.valka.cz/Stalin-a-zajatci-t147394#472432 Verze : 0
Vymieňali? Nejaký príklad (myslím tým taký, ktorý by dokazoval to "čile", nie ojedinelé akcie)? Priznám sa že si neviem predstaviť (a ani som doteraz nepočul) takúto výmenu vo veľkom.


Výmenu zajatcov za určitých podmienok (a všeobecne zaobchádzanie so zajatcami riešili) umožňovali medzinárodné konvencie (Haagske dohody). ZSSR tieto dohody neratifikoval a Hitler túto skutočnosť využil na to, že sovietskym zajatcom neposkytoval "podmienky" v zmysle uvedených konvencií. A k výmene - asi najznámejší je priklad vlastného Stalinovho syna.
URL : https://www.valka.cz/Stalin-a-zajatci-t147394#472438 Verze : 0
Pokud docházelo nezi Němci a západními spojenci k "výměně" jednotlivých zajatců, šlo spíš o humanitární důvody (těžká nemoc...). Zprostředkovával to Červený kříž. Rozhodně si nevyměňovali "piloty či jiné klíčové vojáky". Proč taky.
Takhle z hlavy si vybavuji jedinou výměnu německého generála (zajatého Brity v Africe,jméno mohu dohledat). Na trase, po které ho převáželi do přístavu, vyměnili Britové ukazatele směru na křižovatkách a pan generál pak doma u výslechu poskytl rozvědce zcela mylné informace o soustředění vojsk před invazí do Evropy. Tahle výměna určitě smysl měla.
URL : https://www.valka.cz/Stalin-a-zajatci-t147394#472439 Verze : 0
Trochu neskromne bych rad poukazal na svuj clanek v serii tykajici se Lend Lease, ktery se zminenou problematikou zabyva.


https://www.valka.cz/clanek_13334.html


V podstate z pohledu ekonoma slo o to, ze se v ramci SSSR obecne snizovala vule obyvatelstva bojovat za Stalina, apod. (duvody jako hlad, teror, potlacovani/genocida narodu, nedostatek spotrebniho zbozi, paliv, apod.). To se projevovalo nekolika ruznymi efekty (nepokoje ve mestech, dezerce z armady, apod.). Komunisticke vedeni si pak bylo velmi dobre vedomo toho, co to znamena pro SSSR. Pokud obyvatelstvo rezignuje na jakoukoli obranu vlasti, apod. je jasne, ze valka nedopadne dobre.


Proto tedy ty dva rozkazy (zajatci a neustupovat) - dle tehdejsi logiky to bylo proste zajatec = clovek, ktery nechce bojovat za Stalina, ci clovek s opacnym nazorem = dezerter. KONR (Vlasovci) a dalsi jednotky jako UNA (zapadni Ukrajinci), Idel-Ural (turecke kmeny), apod. jsou pak jiz pouze vysledkem tohoto nesouladu, kdy pro dost Rusu nebylo rovnitko mezi tim rodna země = komunismus + Stalin. Naopak pro dost Rusu se zajem "maticky Rusi" neshodoval s komunismem a vedenim Stalina.
URL : https://www.valka.cz/Stalin-a-zajatci-t147394#472440 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více