Hammarskjöld, Dag

Dag Hammarskjöld

Generální tajemník OSN (31.3.1953 - noc ze 17. na 18. září 1961)

nar.: 29.7.1905
zemř.: 18.9.1961


Dag Hammarskjöld se narodil v Jönköppingu, ale většinu dětství prožil v Uppsale, kde také studoval na univerzitě. Před svým působením v OSN Hammarskjöld pracoval pro Švédskou banku a také jako ministr bez portfeje ve švédské vládě. Poté se stal vicepředsedou švédské delegace ve Valném shromáždění OSN v Paříži v roce 1951 a o rok později v New Yorku předsedou.

Když v roce 1953 U Thant rezignoval na svůj post Generálního tajemníka, Rada bezpečnosti jako jeho nástupce doporučila právě Hammarskjölda. V průběhu své funkce jasně stanovil funkce a pravomoci Generálního tajemníka, snažil se o urovnání situace mezi Izraelem a arabskými státy a cestoval do Číny, aby dosáhl propuštění 15 amerických pilotů vězněných od Korejské války. V roce 1957 intervenoval v Suezské krizi.

V roce 1960 nově nezávislé Kongo požádalo o pomoc OSN při řešení vzrůstajících občanských nepokojů. Jeho snahy však byly Sovětským svazem označeny za neúčinné a Chruščov požadoval zrušení instituce generálního tajemníka a místo ní ustavení "trojky", kde by byly zastoupeny země socialistické, kapitalistické a "třetího světa".

Když se roku 1961 Hammarskjöld doslechl o bojích mezi vojáky OSN a silami Moise Tshombeho, podnikl cestu do Afriky, aby vyjednal příměří. V průběhu této cesty však jeho letadlo havarovalo nedaleko Ndoly a Hammarskjöld spolu s 15 ostatními pasažéry zahynul. O příčinách této havárie stále panují pochyby.

cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Hammarskjoeld-Dag-t15030#150100 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více