Tora! Tora! Tora! (Tora! Tora! Tora!)

Diskuse

Tora, Tora, Tora!


Režie: Richard Fleischer a Kinji Fukasaku


USA 1970, 144 min.


Americko-japonský válečný velkofilm "Tora!Tora!Tora!" (vyznamenaný Oscarem za triky) vám přiblíží osudný útok na Pearl Harbor v roce 1941. Dozvíte se, co útoku předcházelo, jak probíhal a proč vojevůdci obou stran jednali právě tak, jak jednali. "Tora!Tora!Tora!" je film, který si nemůže nechat ujít nikdo, kdo se zajímá o vojenskou historii.
Tora! Tora! Tora! je japonský signál k útoku - a tento film pojednává o útoku na Pearl Harbor spolu s událostmi, které k němu vedly. Zahajující scény porovnávají americké a japonské pozice, kdy se japonští imperialisté rozhodli připravit útok, avšak americká nejvyšší generalita ignorovala tuto možnost. Pozastavené zprávy Japonců varovaly - ale nikdy se nedostali na stůl F.D.R. Varovné signály na radaru zůstaly bez povšimnutí. Dokonce i přítomnost japonské ponorky v Pearl Harboru se nenahlásila. Konečně Den Potupy přichází - nejokázalejší, zdrcující kavalkádou akce. Je to nejoslnivější předěl toho nejtemnějšího dne Ameriky - a jejich nejtěžších chvil.
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#56638 Verze : 0
no, ona ta přítomnost japonské ponorky v přístavu byla pár miut před útokem, takže by nikoho žádné hlášení už nespasilo Smile))
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#59044 Verze : 0
Mi Tora, Tora, Tora připadá jako na svou dobu velmi povedený film a zdál se mi lepší, než film Pearl Harbor, ten mi připadá prostě jako trhák pro "inteligentní" americké diváky.


No a Tora, Tora, Tora se mi zdá (i když o Pearl Harboru moc nevím), jako docela pravdivý.
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#84681 Verze : 0

Citace - Hawkeye :

Mi Tora, Tora, Tora připadá jako na svou dobu velmi povedený film a zdál se mi lepší, než film Pearl Harbor, ten mi připadá prostě jako trhák pro "inteligentní" americké diváky.


No a Tora, Tora, Tora se mi zdá (i když o Pearl Harboru moc nevím), jako docela pravdivý.



hlavně tam není tolik prvoplánových kiksů jak v P.H. (švenk přes molo, u kterého jsou zakotvené současné válečné lodi...) - po shlédnutí několika ukázek jsem se už na celý PH ani nedíval
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#84683 Verze : 0
je to celkem zdařilý pokus o rekonstrukci toho, co se podle oficiálních údajů stalo, s přiblblým pearl harborem se to nedá srovnat... vrcholem stupidity v PH je přeškolování stíhačů na piloty mitchellů k náletu na Tokio... pokud je známo, se startem z paluby letadlové lodi měli problémy ZKUŠENÍ piloti dvoumotoráků... ale scénárista za knipl posadí rychlokvašky z PH...naštěstí režisér přiznal, že v žádném případě netočil historický film, že točil film o lásce a PH se mu do toho připletl jenom proto, že se mu to zdálo jako "dobrej nápad"
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#86378 Verze : 0

Citace - FW190 :

je to celkem zdařilý pokus o rekonstrukci toho, co se podle oficiálních údajů stalo, s přiblblým pearl harborem se to nedá srovnat... vrcholem stupidity v PH je přeškolování stíhačů na piloty mitchellů k náletu na Tokio... pokud je známo, se startem z paluby letadlové lodi měli problémy ZKUŠENÍ piloti dvoumotoráků... ale scénárista za knipl posadí rychlokvašky z PH...naštěstí režisér přiznal, že v žádném případě netočil historický film, že točil film o lásce a PH se mu do toho připletl jenom proto, že se mu to zdálo jako "dobrej nápad"



boha jeho... když to po tobě čtu, ještě štěstí, že jsem to neviděl Smile)
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#86433 Verze : 0
Já jsem PH bohužel viděl....byl to děs a utrpení. Sad
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#86438 Verze : 0
Pokud si dobře vzpomínám, tak ta japonská ponorka a minimálně dvě miniponorky, se pokoušely proniknout do přístabu Pearl Harbor minimálně hodinu před náletem a ne jen několik minut.
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#115114 Verze : 0
Film je to dobrý ... zvláště pak ty některé sekvence náletu ... hlavně na letiště Very Happy tuším, že jeden z těch záběrů nebyl při natáčení vůbec v plánu ... prostě jim tam jeden model (nevím ku kolika byly -snad 1:1) samovolně vyjel a vrazil do té řady. Nebo dobré jsou taky ty B-17 jak přilétavají Smile
A co je tam z bojových scén taky pěkné třeba jak sestřeluje jeden ten námořník jedno letadlo ... jak se ty kulky zavrtávají do letadla od předu do zadu Smile Nebo jak ten japonskej stihač dostane zásah ... a alou do skladiště (řízeně). Fakt skvělý bomba film (kde se na to hrabe Pearl Harbor ... doufám že pokud se rozhodnou natáčet znovu třeba "BoB" tak to taky tak nepo*erou - jako třeba Tróju).
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#115118 Verze : 0

Citace - Standa :

... doufám že pokud se rozhodnou natáčet znovu třeba "BoB" tak to taky tak nepo*erou - jako třeba Tróju).

No, nechci Tě strašit Wink , ale na jednom zahraničním fóru jsem před časem zachytil informaci, že američani natáčejí film o američanech účastnících se BoB. Hlavní roli údajně hraje T. Cruiz. Podle účastníků diskuse na tom fóru to vypadá, že podle tvůrců toho filmu BoB vlastně vyhráli britům američani. Confused Dokonce i američtí účastníci diskuze byli ze scénaře dost zhnusený, takže to asi bude nějaké veledílo. Uvidíme, až to příjde do kin (pokud vůbec). Laughing
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#115782 Verze : 0
No to by byl fakt humus (a ještě by za to zhrábli pár Oscarů Evil or Very Mad ), nevím co by tomu řekli čechoslováci, britové, francouzi ... ale poláci ... ti by byli řádně (a po právu) naštvaní.
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#116008 Verze : 0
Tora! Tora! Tora! je dnes již klasikou. Bohužel se zdá, že Američané, kteří ještě v 60. letech točili i v této oblasti filmy věrohodností a reáliemi na velmi dobré úrovni, tento zlozvyk již opustili. I řemeslně dobře udělané kousky typu Zachraňte vojína Ryana jsou pouhými paskvily, postavenými na principu America First!. Prostě nebýt Ameriky a malejch brambor, tak prasata nežerou a žádná z těch funny válek těch strange lidiček v tý Yurop by nedopadla dobře. A soudobé americké "historické" velkofilmy jsou šité podle téměř jednotného scénáře. Kladný hrdina (s několika drobnými vadami na charakteru, aby to bylo psychologické pro intelektuálnější publikum) stoupá k velké budoucnosti. V cestě mu stojí závistivci, kteří na něj kují záludné pikle. Do toho patří ještě několik krásek, dobrých i škodlivých, které tvoří jednak roští, aby hrdinové měli s kým spát a před kým se předvádět, jednak odměnu vítězi. Po rozličných peripetiích (zde záleží na fantazii scénáristy (méně), na rozpočtu (více) a na svéhlavých nápadech hvězd v hlavních rolích (nejvíce) je padouch znectěn, někdy i zahuben, a dobro zvítězí. Vnady hlavní kladné hrdinky jsou pak několikrát během filmu předvedeny, aby i americký divák s průměrnou inteligencí (tedy zhruba na úrovni výše pokojové teploty), pochopil, proč se hrdinové tak namáhali. A historické pozadí je prakticky puze proto, aby story měla lákavý obal - Obal prodává!. Jde o efekt, nikoli o věrohodnost. A při dnešní úrovni počítačové animace vytvořit mraky patřičně efektně pseudohistoricky okostýmovaných válečníků není problém. A Oscary se valí jak Kameny do Prahy, kritici i prostí diváci si lebedí, a historik pláče. C´ est la vie, et la vie est un chien, jak praví v jedné předscéně pan J. Werich. A ještě podotýkám, že toto schéma funguje v libovolné historické epoše - tedy minulost dávná i nedávná, současnost i budoucnost. Nesmíme také zapomenout na nejnovější hit amerického myšlení - vše musí být correct. Takže pozor, aby se neurazili cizinci, domorodci, hosté, Marťani, kuřáci, nekuřáci, Indiáni, černoši, běloši, Mexičané, gayové, machos, žížaly....


(A pro neznalé francouzštiny dodatek: To je život, a život je pes. )
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#223613 Verze : 0
to Aubis v mnohém s tebou souhlasím, ale že by se někdo trápil s tím aby nebyl uražen heterosexuální běloch jsem se v americkém ještě nesetkal Smile, obvyklé je že hrdina je sice asi běloch (ale pokud možno přistěhovalec(tedy Ital, Žid, Švéd...) a jako nejlepšího kámoše má černocha (případně hispánce/moc nechápu kdo to je/asiata nebo jiného "aborigina" Smile ) a to i když to do dané doby nezapadá. Přiznám se že mne to jako heterosexuálního bělocha se*e, cítím se (asi oprávněně) jako utlačená menšina a byl bych rád kdyby nějaký zasra*ý negr bojoval za má práva jako bojují různí "aktivisté" za práva jiných menšin.
Ale myslím že tohle téma je (byť se to nezdá) o konkrétním filmu Tora, Tora, Tora, osobně tenhle film, byť letové záběry nejsou nic extra (texan je holt texan) za velmi zdařilý (letecké záběry jsou v PH výrazně lepší, hrají tam opravdové Warhawky byť pozdější) a myslím si že patří k tomu opravdu dobrému co se o válce natočilo (poněkud nechápu duševně slabší jedince srovnávající film o válce s love stora na pozadí války - oba filmy mají společné jen místo děje)
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#223786 Verze : 0
2 bitaxe - heterosexuální běloši nejsou menšina. Ti jsou právě těmi špatnými, kteří těm druhým jejich práva pošlapávají a je nutné je deptat. Člověk potřebuje obraz nepřítele. Tak mu jej takovéto opusy nabídnou. A on musí mít při tom pocit, že právě on je tím nejlepším, nejhonějším, nej.. nej.. nej.. A když to sám nedokáže, potřebuje berličku zvenčí. Ale to je zde off topic.


Mě na bullshitech na téma Jak hodní američtí boys spasili svět nejvíc vadí to, že dosahují přesně opačného efektu. Navzdory všem vzletným dedikačním plkům tyto hollywoodské bláboly v podstatě urážejí památku těch skutečných bojovníků. Těch mrtvých, kteří se stupiditám s tunami slepých nábojů, pečlivě pyrotechniky a animátory nakašírovynými výbuchy a hektolitry filmové krve už nemohou bránit. Dlouhá léta žiji v krajině, kde Američané byli těmi - ještě delší léta zapíranými - osvoboditeli. A památník padlým Američanů na Ypsilonce u Chebu, popsaný na všech stranách jmény padlých, patřil k oblíbeným návštěvním místům některých lidí (a taky pečlivě sledovaným StB). A i do naší ulice v Chodově se vrátila pamětní deska osvoboditelské americké armádě. A od lidí vím, že si to milí Amíci pěkně vychutnali. O to víc mě s***e, když pak od těch samých Amíků vidím takové paskvily. A celá ta slavná political a jiné correct ať jde do háje zelenýho. Už velký demokrat Karel Čapek dával jasně světu najevo, že kdo ustupuje zlu příliš dlouho, stává se spoluviníkem (viz např. Matka z dob školní četby..).
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#223927 Verze : 0
to Aubis vzhledem k tomu že menšinou je dnes kdekdo (mnozí jsou příslušníky několika menšin najednou) bych si dovolil tvrdit že heterosexuální běloch je menšinou (aspoň pokud není zároveň třeba duševně rozpolcený vyznavač nějakého obskurního kultu - třeba zdravé výživy - tím by se samozřejmě vydělil a stal příslušníkem většiny, tedy menšin Smile )
Bohužel s tebou nemohu souhlasit ani v druhé věci, tedy v dosahování účinku různých filmů, ty totiž nejsou určeny normálním myslícím lidem, ty jsou naopak určeny pro nemyslící většinu, která své "vědomosti" často čerpá právě z nich, pak logicky stačí právě ty litry filmové krve a logika jde stranou (o realitě ani nemluvě) hezký příklad z doby nedávné byl druhý díl tuctu špinavců kdy si na akci v týlu němců berou s sebou černocha (je to sice politicky košer ale nesmysl z mnoha důvodů). Pro běžného diváka je to ale zřejmě rozumné a správné (korektnost byla splněna) a co víc tedy chtít. Jinak podobná "veledíla" vznikají stejně v každé zemi (jen ty velké jich chrlí víc takže jsou líp známy) takže stejné klenoty najdeme v tvorbě SSSR jako USA (ale i dalších jako Francie, ČSSR, Polska a zřejmě i všech ostatních) prostě si každá země dokazuje jak je skvělaá a jak by to bez ní "nešlo" Smile
URL : https://www.valka.cz/Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-Tora-t15107#223964 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více