Musíme si pomáhat

Diskuse

Veľmi dobrý český film, o českej bezdetnej rodinke, ktorá ukrýva Žida.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#56708 Verze : 0
Mě se moc nelíbil. Myslím si totiž, že v tom filmu bylo dost věcí zpaušalizováno a divák si po jeho shlédnutí může odnést velmi zkreslený pohled zejména na čs. domácí odboj a události z konce války v českých zemích. Jako komedie to není špatné, ale člověk se nesmí zaměřovat tolik na výše uvedené souvislosti. Případy uvedené ve filmu sice byly, ale pokud se divákovi neřekne, že nebyly jediné, může odejít z filmu se zkreslenou představou.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#56713 Verze : 0
to Pavel J. Kuthan: já bych to tak nebral. Film nevypráví o českém odboji, ale o životě celkem obyčejných lidí a jejich starostech, samozřejmě s určitou nadsázkou. Postava kterou myslím skvěle zahrál B. Polívka není členem odboje, ani žádný hrdina (jako většina), přesto on i jeho manželka pomohli přežít válku židovského mladíka. A riskovali mnoho.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#68430 Verze : 0
Souhlasím s dodo. Ta rodina prostě jen pomáhala svýmu příteli a na konci ta scéna, kdy B.Polívka (jméno filmové postavy si nepamatuju) hledal toho žida všude po baráku, aby dokázal tomu českýmu kapitánovi, že není kolaborant, ale že to dělal pro jeho záchranu a kapitán mu hrozí pistolí. To vám povím, takhle skvěle zahranou roli jsem ještě neviděl.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#68770 Verze : 0

Citace - Hafner :

Souhlasím s dodo. Ta rodina prostě jen pomáhala svýmu příteli a na konci ta scéna, kdy B.Polívka (jméno filmové postavy si nepamatuju) hledal toho žida všude po baráku, aby dokázal tomu českýmu kapitánovi, že není kolaborant, ale že to dělal pro jeho záchranu a kapitán mu hrozí pistolí. To vám povím, takhle skvěle zahranou roli jsem ještě neviděl.



S tím musím souhlasit. Takhle jsem Bolka Polívku nikdy zahrát neviděl, tato scéna mne překvapila tím víc, že jej většina diváků má zafixovaného spíše jako pijana - milionáře Bohuša z Dědictví. Film je podle mne krásnou ukázkou toho, kde v současnosti česká kinematografie je, český film má ve světě své místo právě tímto "rukopisem" scén a hereckých výkonů. Musíme si pomáhat je mimo jiné špičkovým představením lidských povah, skromnosti a strachu (B. Polívka), vlezdoprdelkování (J. Dušek), ale největšího hajzlíka tam podle mne zahrál Jiří Pecha, coby soused od naproti, na konci loajální odbojář, který uprchlému židovi (C. Kassai) nepomohl a aby si zachránil krk, křičel na ulici "Júde! Júde!" Pro mne to byl krásný kulturní zážitek.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#68807 Verze : 0
To Drummond: obvykle se pokouším vyhýbat příspěvkům typu souhlasím s ...., ale nějako jsi vyjádřil moje pocity z B. Polívky po shlédnutí tohoto filmu, i když osobně jsem na něho změnil názor už po Dobrém světlu. Je to podobné jako dojmy z O. Kaisera a jeho role v Tmavěmodrém světě - prostě paráda.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#68809 Verze : 0
Dobrá byla taky myšlenka, kdy Polívka vytáhnul Duška z toho sklepa, kde drželi kolaboranty, protože za války pomáhal Dušek jemu, tak mu to potom oplatil.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#68930 Verze : 0
Tento film mam rad. Siskova je velmi sympaticka Embarassed Brzo to bude opet v TV. Tuto nedeli, jestli se nepletu, chichi. (Vzpominka na jednoho Sama).
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#71838 Verze : 0

Citace - Bronco :

Siskova je velmi sympaticka Embarassed .



Ej ty beťár Very Happy
Ináč zajtra teda štvrtok to frčí na nejakej slovenskej TV, takže si poriadne preleštite okuliare, hlavne Bronco aby mu z Šiškovej neušiel ani detail Very Happy Wink
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#71918 Verze : 0
Moc se omlouvam, spletl jsem se. Film byl uz ve ctvrtek, ne az v sobotu. Snad jsem o nej nikoho nepripravil. Ja se dival, okularie vyleštěné na maximum. Wink
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#72327 Verze : 0
Ja som sa nedal oklamať Broncovým záludným klamom, ktorým chcel docieliť aby bola pani Šišková len jeho Very Happy
Opäť som si na tom pošmákol, proste skvelý film a ani jeho štvrté zhliadnutie mu neubralo nič na kráse.
Bolek to zahral skvele a tie zábery robené tou rozmazanou kamerou skevel vystihovali tie stresové situácie.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#72330 Verze : 0
Též jsem včera Bronca připravil o "poměrnou část Siskové", neboť jsem si tento film nenechal ujít Smile Po herecké stránce však exceloval zcela bez debat Polívka, ale i Dušek (mimochodem, proč on má patent na různé ohýbače páteře, viz Pupendo...? Very Happy ). Musím říct, že film se mi velice líbil, i když to u mě měl trošku ztížené svým začátkem - pokud si totiž pamatujete hned první scéna (jinak celkem zbytečná Wink ) ukazuje auto jak jede po silnici - a to po pravé straně, přičemž se píše rok 1937 Confused


Mám ale jeden dotaz - odkdy Němci začali povolávat i tak mladé chlapce, jako byl ten Kepkeho třetí synek? Podle toho filmu to vycházelo tak na srpen až září 1944, to se mi zdá celkem brzo...
(omlouvám se za své rýpání, ale já se prostě nedovedu dívat na film a nepřemýšlet o tom právě takhle Embarassed )


A pokud by se tady ještě objevil Pavel Kuthan, zajímalo by mě co mu se na tom filmu konkrétně nelíbilo?
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#72362 Verze : 0
šišková porodila pri oslobodzovaní ČSR. Takže dajme tomu Apríl 1945. Od toho keď odrátame 9 mesiacov, tak otehotnela asi v júl august 1944, vtedy sa už Kopke dozvedel, že mu zastrelili syna. Čiže na frontu musel odísť snáď pred mesiacom a viac, čiže asi jún, júl 1944. Teda aspoň také sú moje výpočty Very Happy
Ak by to bolo tak tak je to fakt trochu skoro.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#72384 Verze : 0
Haspeklo: Přesně tak. Já ve svých výpočtech počítal vždy s těmi nejkrajnějšími variantami, abych to posunul co nejdál (porod až v květnu, těhotenství necelých 9 měsíců, dezerce toho kluka prakticky hned poté co byl povolán...), a beztak jsem došel k tomu srpnu/září.
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#72388 Verze : 0
Proboha, do čeho všeho vy nezačnete vrtat... Laughing
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#72412 Verze : 0
Drummond: no tak, nech je, mě to taky zarazilo... Smile
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#72433 Verze : 0
uzasna scena toho filmu bola, ked Bolek Polivka prevazal toho zida v aute v kufri a zastavili ho ty dvaja nemecky dostojnici s pokazeným autom..............ja by som sa v jeho situacii asi po*ral... Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/Musime-si-pomahat-t15117#78435 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více