Most - Manfred Gregor

Diskuse

Kniha MOST, která pojednává o boji mladých Němců proti Američanům ke konci II. sv. války.
Upravené 4.10.2004. Haspeklo
URL : https://www.valka.cz/Most-Manfred-Gregor-t15217#56990 Verze : 0
Je to nějaký němec a podle toho co jsem slyšel se jedná o částečnou autobiografii.
Na jméno si nevzpomínám přesně, tak ho nebudu uvádět, ale pokusím se to ověřit a dám zprávu
URL : https://www.valka.cz/Most-Manfred-Gregor-t15217#57017 Verze : 0
Budu rád. Kdysi jsem to četl a rád bych si tu knihu teď sehnal. Autor byl určitě Němec a i s tou autobiografií to, myslím, souhlasí. Kniha byla i zfilmována, před několika léty to šlo na ČT.
URL : https://www.valka.cz/Most-Manfred-Gregor-t15217#57148 Verze : 0
Die Brücke (1959) réžia: Bernhard Wicki na motívy románu Manfreda Gregora.
URL : https://www.valka.cz/Most-Manfred-Gregor-t15217#57421 Verze : 0
Byl jsem požádán o více údajů ke knize -


Knihu jsem četl už notně dávno, takže děj si moc nepamatuji. Jednalo se v ní asi o toto: Ke konci války (duben 1945) bylo povoláno několik hochů z jedné třídy (tuším 6 či 7) do armády (víc než 16 let jim nebylo). Po krátkém výcviku měli být nasazeni, společně s domobranou, u obrany mostu v jejich rodném městě, aby tak umožnili evakuaci některých jednotek. Někteří z jejich nadřízených na to měli jiný názor a počítali s tím, že se tito hoši do bojů nezapojí. Ovšem shodou okolností došlo nakonec k tomu, že zůstali u mostu sami bez velení a rozhodli se most bránit (domobrana šla domů). To se jim po určitou dobu dařilo. Pak přijeli němečtí ženisté s tím, že mají rozkaz most vyhodit do povětří. Toto tito hoši (zůstali tři) nemohli pochopit, vždyť se jednalo o „jejich“ most a tak se mezi nimi a ženisty strhla přestřelka.
URL : https://www.valka.cz/Most-Manfred-Gregor-t15217#67664 Verze : 0
Vďaka tomuto dielu som žačal chápať pojem dôstojnícky čakateľ. A sledovať boj američanov s nemcami nebolo v čase uvedenia filmu v ČS časté. Pekné bolo ako sa chlapci i pred vyučovaním bavili o vývoje na fronte a ako ľahko a radostne rukovali. Myslím že učiteľ ich prerušil v tom zmysle, že nerád ruší poradu gen. štábu ale mali by sa venovať štúdiu angličtiny.
URL : https://www.valka.cz/Most-Manfred-Gregor-t15217#67684 Verze : 0
Knížka opravdu dobrá, vyšla dávno za komunistů. Tehdá jsem ji četl. Patřila mezi tu literaturu, které se říkalo protiválečná. Že chtěli hoši narukovat není divu. V patnácti chce být každý hrdinou, zpočátku je to hlavně "hra". Jde opravdu o autobiografii.
URL : https://www.valka.cz/Most-Manfred-Gregor-t15217#68399 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více