We Were soldiers (Údolí stínů)

Diskuse

Film z obdobia vietnamskej vojny ktory popisuje prvy vacsi stret jednotiek USA s jednotkami NVA v udoli Ia drang.Film je podla skutocnej udalosti a podla mna sa jej aj celkom dobre drzi Very Happy .Dianie v boji sa zaujimavo prelina s dianim doma v USA a ukazanie deja aj z pohladu NVA to tiez dobre doplnuje.Podla mna kvalitny film.Ale aby bolo aj trocha kritiky Smile tak by som mu vytkol mozno kapanek patriotizmu. #Usa .. 8.)


Nazory,
postrehy, Idea
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#58354 Verze : 0
Mám moc rád Mela Gibsona, ale ta role mi k němu nějak nesedí. Ale popral se s ní docela dobře, tak ten film zas není k zahození.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#59086 Verze : 0
Není to špatný, dal bych tomu tak 7.5 z 10.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#60239 Verze : 0
Dle mého názoru pěkný film a zřejmě i docela držící se reality, tedy až na ten konec. Filmově je to pěkný a zajímavý, ale pochybuju, že by se NVA nechala takhle vykosit vrtulníkem. Ostatně, používala americká armáda v roce 1965 už miniguny na bitevních vrtulnících? Ale hlavní je, že je to film o 1st Cavalry division Smile
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#68472 Verze : 0
Ty boje jsou tam podle mě hodně dobře ztvárněný. Mela Gibsona jsem taky měl v oblibě, než jsem zjistil, že je zapřísáhlej věřící a jak neuvěřitelně vážně to bere. Víra je hezká věc, ale všeho s Mírou. Very Happy no a toho patriotizmu je tam taky asi víc než jen kapka. Smile Když jsem ale tenhleten film dokoukal, tak mi tak nějak došlo, že američani snad nikdy (aspoň co já vím) nenatočili film o nějaké vlatní prohře. Rozhodně to nebyl ani Pearl Harbor, protože i tam nakonec dali japoncům na prdel, a podobný filmy, ale třeba něco z toho Vietnamu, když se válka chýlila ke konci, amíci byli nervózní podrážděný, všude kolem nich byly tunely plný žlutejch a nakonec se zbaběle stáhli a nechali jižní Vietnam samotnej ve srabu - o tom maj natočit filmy!
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#68782 Verze : 0

Citace - Hafner :

Ty boje jsou tam podle mě hodně dobře ztvárněný. Mela Gibsona jsem taky měl v oblibě, než jsem zjistil, že je zapřísáhlej věřící a jak neuvěřitelně vážně to bere. Víra je hezká věc, ale všeho s Mírou. Very Happy no a toho patriotizmu je tam taky asi víc než jen kapka. Smile Když jsem ale tenhleten film dokoukal, tak mi tak nějak došlo, že američani snad nikdy (aspoň co já vím) nenatočili film o nějaké vlatní prohře. Rozhodně to nebyl ani Pearl Harbor, protože i tam nakonec dali japoncům na prdel, a podobný filmy, ale třeba něco z toho Vietnamu, když se válka chýlila ke konci, amíci byli nervózní podrážděný, všude kolem nich byly tunely plný žlutejch a nakonec se zbaběle stáhli a nechali jižní Vietnam samotnej ve srabu - o tom maj natočit filmy!

A který národ točí něco o svých prohách? Teda kromě Francouzů, ale těm vzhledem k tomu, že prohrávají stále, nic jiného nezbývá a tak si z toho aspoň dělají srandu. Ohledně Vietnamu, když se válka chýlila ke konci, bylo už ve Vietnamu minimum amerických vojáků. Jižní Vietnam se nechal "ve srabu" sám. Většina jihovietnamských vojáků se do boje příliš nehrnula a rádi nechávali všecko na Američanech, aby jim vybojovali jejich válku. Další problém natočení nějaké prohry z Vietnamu je ten, že američtí vojáci prostě většinu bitev vyhráli (ačkoliv některé bitvy naprosto zbytečně viz. film Hamburger Hill).
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#68800 Verze : 0
Jasně, ale nemuselo by to bejt třeba přímo z bojů. Bohužel o Vietnamu vim jen to co je tady na valka.cz v kronice o této válce, ale zrovna tam je psaný, že v posledních dnech byl v Saigonu strašnej zmatek, davy prchajících a nakonec museli američani shazovat vrtulníky z lodí do moře, aby se tam uprchlíci vešli. No a přece jak to, že když většinu bojů vyhráli, tak válku prohráli?! Taky v tom případě museli dostat párkrát pěkně na kokos. Já myslím, že když by chtěli tak by se téma našlo a zatím jsem viděl jen něco z první světový, kde stejně neukázali přímo tu prohru, ale přes celou jednotku se převalil nějakej žlutej mrak (asi chlor Confused: ) a byl konec filmu.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#68804 Verze : 0
Shazování vrtulníků přes palubu je sice dramatické, (stejně jako by asi byly dramatické scény o snaze dostat se do posledního vrtulníku)ale to by museli natočit nějaký film o uprchlících a stejně by se nejednalo o prohru. Na druhou stranu, většina filmů o vietnamské válce v podstatě ukazuje prohru ohledně jednotlivce. Ukazuje jak tvrdě poznamenala válka vojáky na duši. (Někde jsem četl, že zhruba 60 000 veteránů vietnamské války spáchalo sebevraždu). Amerika prohrála v boji, ale v boji o veřejné mínění Smile Doma jim už holt nikdo nechtěl válku podporovat. Ten film z první světový, končící mlhou, nebylo to něco o Galipoli? Pokud ano, tak to sice bylo o porážce, ale Britů, nikoliv Američanů. Nicméně film z druhé světové Příliš vzdálený most je v podstatě o porážce Američanů a Britů u Arnhemu.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#68819 Verze : 0
Příliš vzdálený most jsem neviděl a ani nevim, jak to dopadlo u Arnhemu (asi blbě podle tvojí řeči) a máš pravdu byli to Britové. No, vždyť i prohra jednotlivce může bejt zajímavá. Ve Vietnamu přece zařvalo 56000 američanů a po jejich boku i hromada jižních vietnamců, tak by se přece snad musel najít nějakej příběh, kterj by stál za to, ne? Třeba Korea podle toho, co jsem slyšel, byla taky docela divoká. Tam by se nějaká prohra taky snad našla.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#68938 Verze : 0
Tak jsem si tento film nakonec půjčil a jsem moc zvědav.


BTW - ve filmu "Černý jestřáb sestřelen" američani taky nakonci prohrají.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#81358 Verze : 0
Dalo by sa veľmi diskutovať, či to bolo v prípade Somálska čistá prehra.
Je to také ako vo Vietname, kde USA vlastne nikdy úplne neprehralo, tak, že by bolo z územia vyhnané alebo početne porazené. Tam už do vedenia vojny hovorila iba politika, ktorá prikazovala akcie, ktoré mali len politický ale žiaden vojenský,či strategický efekt. A po strate celkovej verejnej podpory doma aj v zahraničí, sa radšej stiahli.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#81388 Verze : 0
to máš pravdu,ale když se podíváš na ČJS tak Ti vojáci byli rádi že přežili... A řekl bych že zrovna tuto bitvu prohráli...
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#81462 Verze : 0
Z taktického hlediska neprohráli ani v Somálsku a ve Vietnamu taky moc ne. Spíše šlo o světové nebo domácí veřejné mínění. V Somálsku asi tím jak si nevážili pomoci a místo toho tahali těla mrtvých Američanů po ulicích, to Amíci neradi vidí. A ve Vietnamu to byla taková móda - volat po svobodě a míru. Proti Vietnamcům měli Amíci malé ztráty, ale Sever se nebál posílat stále nové a mladší odvedence, ještě pár let a už by jim to nevyšlo (nebo kdyby se Američani nebáli a provedli invazi na sever).
K filmu - jeden z mých nejoblíbenějších. Bojů je tam víc než dost a to je moje krevní skupina. Ten trénink na začátku jen dokresluje vznik vzdušné kavalerie.
Po zhlédnutí filmu jsem si hned našel info o tom jestli je podle skutečnosti a dost mě to překvapilo. Myslím že to byla první vítězná bitva vojska vysazeného z vrtulníků v takovém počtu.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#89740 Verze : 0

Citace - Hafner :

Jasně, ale nemuselo by to bejt třeba přímo z bojů. Bohužel o Vietnamu vim jen to co je tady na valka.cz v kronice o této válce, ale zrovna tam je psaný, že v posledních dnech byl v Saigonu strašnej zmatek, davy prchajících a nakonec museli američani shazovat vrtulníky z lodí do moře, aby se tam uprchlíci vešli. No a přece jak to, že když většinu bojů vyhráli, tak válku prohráli?! Taky v tom případě museli dostat párkrát pěkně na kokos.



Citace - Ace1stCav :

Ohledně Vietnamu, když se válka chýlila ke konci, bylo už ve Vietnamu minimum amerických vojáků. Jižní Vietnam se nechal "ve srabu" sám. Většina jihovietnamských vojáků se do boje příliš nehrnula a rádi nechávali všecko na Američanech, aby jim vybojovali jejich válku. Další problém natočení nějaké prohry z Vietnamu je ten, že američtí vojáci prostě většinu bitev vyhráli (ačkoliv některé bitvy naprosto zbytečně viz. film Hamburger Hill).



Američania sa tým, že poslali vojská doVietanmu d slepej uličky. Nemohli zaútočiť a prekročiť hranice severného vietnamu, lebo nemola istá reakcia komunistických veľkých bratov (ZSSR a Čína), ktorý severných plne porpodrovali materiálne. A nemohli ani odísť lebo by to mohlo vyvolať domino efekt a v ostatných krajinách, kde boli komunisti v opozícii by to mohlo vyvolať podobné prevraty ako vo Vietname. Kennedy skôr uprednosňoval vojnu skrze vojenských poradcov, Johnson zasa poslal veľké konitngenty ale jeho garnitúra neurčila presnú vojenskú stratégiu boja čiže vojaci tam boli ale len reagovali na ťahy severných prípadne len prečesávali džunglu. Letetcvo bolo úplne ochromené zákazmi a neskoroými rozkazmi. Nixon určil tvrdý boj proti severným ale to už v dobe keď bola verejnsoť celého sveta absolútne proti účasti USA vo vojne. Takže mohol jedine začať pripravovať Vietanm na samostatnosť až raz USA odídu a snažiť sa o dohodu so severom.
To že juhovietnamci boli v boji pasívny a nechávali to na američanov nie je úplne pravda. Pri plánovaní ofenzívy Tet sa rátalo s faktom, že armáda ARVN nebude bojovať. Bol to jeden z faktov, na ktrocý hcelá ofenzíva stála. ďaľším bolo že ľud, bude Vietcong a severných vítať ako osloboditeľov a že nebudú spokojný s vtedajšou vládou saigonu. A že povstanú tiež proti USA, ktoré budú nútené bojmi a spoločenskými náladami z Vietanmu odísť. Lenže správne uhádli maximálne spoločenské nálady. Civilisti začali pocitovať zmeny vo vláde k lepšiemu a navyše počínanie VC, ktorí verbovali mladých mužov, brali úrdodu atď. už nechceli trpieť. Navyše VC už tvorilo málo obyvateľov južného Vitenamu. Časy keď VC tvorili prevážne juhovietnamci, boli dlhými bojmi preč a väčšinu Vc tvorili už len severovietnamci, ktorí už nemali ten cit s obyvateľstvom. Aj vojaci ARVN sa vzopreli severu a bojovali veľmi odhodlane. Napr. pri obrane mesta Hue sa prejavila ich húževnatosť v boji. Bolo to tým, že mali technickú prevahu nad nepriateľom, čo im dodávalo podporu. Pri odrazení ofenzívy stúpla armáda v očiach verejnosti a tým opäť aj morálka. Dobrú morálku a odhodlanie bojovať mala ARVN takmer až do úplného konca a pádu saigonu.
Po Tete, bol severný Vietnam úplne v koncoch. Armáda bola v troskách, Vietcong prestalk ako obdoj úplne existovať až na nejaké lokálne oblasti. Keby bol Juh uskutočnil ofenzívu, v ceste by mu nestál vážnejší odpor. Lenže to už sa Hanoi snažil získať čas jednaniami. Tie museli USA ako akt, že chcú vo Vietanme mier podporiť už len kvôli americkej verejnosti. Nixon začal uplatňovať stratégiu sťahovania vojakov, ktoré malo skončiť v 1973. Zároveň sa mala ARVN osamostatniť, pričom im mli pomáhať aj naďalej poradcovia. V 1973 sever skúsil šťastie ešte raz jednou ofenzívou, ktorá bola však za pomoci letectva USA (vojsko tam už bolo len okolo 100-150 000 a ďaľších vyslať nemohli) a hlavne vďaka odporu ARVN. Po stiahnutí všetkých vojsk dostal Saigon uistenie od Nixona, že ak severokórejci porušia mierovú zmluvu poskytnú mu okamžitú technickú a vojenskú pomoc.
Sever však potuspne opäť začínal používať taktiku menších výpadov, ktoré sa postupne stupňvali až dosiahli intenzity bojov počas 60.tych rokov. USA však posielalo len materiálnu pomoc a aj tá už bola postupne obmedzovaná. Saigon už nemohol postupne udržovať všetky územia sám a pomali začal strácať prevahu nad severom. Vojenský velitelia navrhli aby neboli držané všetky územia južného Vietnamu ale aby sa vojská stiahli na územia, ktoré dokážu ubrániť. Aj tak spravili ale keďže ústupové operácie nikdy nevykonávali (už vôbec nie v takom merítku) celá štrutkúra obrany padla a po pár týždňoch a celý juh. Amerika sa o veci vo Vietaname už nestarala, Nixon musel odstúpiť pre aféru s odpočúvaním a tým padli aj záväzky USA voči Vietnamu, nikto už nechcel nové boje vo Vietaname.
USA vo Vietname v skutočnosti nikdy neprehrali na vojenskom poli, iba na politickom kôli chybným politickým rozhodnutiam a informačným médiám, ktoré podávali americkej spoločnosti prehnane negatívne a nevavážené správy. Napr. pri ofenzve Tet, keď už bola väčšina územia stabilizovaná až na oblasť Hue neustále ukazovali telá ranených a mŕtvych a opisovali ťažké boje, ktoré už pritom dávno skončili. Smile
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#91331 Verze : 0
mě se zdá, že ten film je trochu narychlo splácaný jako konkurence Kódu Navaho (oba jsou ze zhruba stejné doby) a řekl bych, že ač jsem ho odsledoval celkem se zájmem, neutkvělo mi z něj v paměti nic co by stálo za znovushlédnutí
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#91361 Verze : 0
Myslim ze porovnat Navaho z Udolim tienov sa asi da tazko.Jedine co maju spolocne ze oba sa odohravaju vo Vietname.Akcia vykony a efekty su na szrane Udolia tienov.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#98561 Verze : 0
Jestli se nemýlím tak Navaho se odehrává převážně na pacifických ostrovech a ne ve Vietnamu. Ale dlouho jsem to už neviděl, tak nemám jistotu...
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#99418 Verze : 0
Vzhledem k tomu že Kód Navaho je z druhé světové a Údolí stínů z Vietnamu tak toho krom doby vzniku filmů moc ke srovnání opravdu není Smile
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#99426 Verze : 0
však dobu vzniku sem myslel tím že "jsou zhruba ze stejné doby".....
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#99625 Verze : 0
to krtek však to taky nebylo na tebe Smile
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#99627 Verze : 0
Historické pozadí:


Na podzim roku 1965 došlo v jihovietnamském údolí Ia Drang (nedaleko hranic s Kambodžou) k významnému střetu Američanů a severovitnamské armády. Dne 14. listopadu provedl v rámci operace "Silver bayonet" výsadek 1. prapor 7. pluku americké 1. aeromobilní divize, vedený Lt.Col. H. G. Moorem, v prostoru "X-Ray" v jižním konci údolí. Jako první byla v 10:48 vysazena rota "B". Do odpoledne stačily vrtulníky přepravit ještě další dvě roty. Po navázání kontaktu s nepřítelem propukla nelítostná řež. Ještě před večerem posílila výsadek rota "B" 2. praporu. Boje pokračovaly přes noc do druhého dne. Vojáci 1. aeromobilní divize odrazili několik mohutných útoků a nakonec navzdory zdrcující přesile nepřítele přešli do protiútoku, kterým komunisty rozprášili. Během tří dnů bojů ztratili Američané 79 mužů a 121 jich bylo zraněno. Severovietnamská armáda pak musela odepsat 634 vojáků. Tento střet byl pro výsledek operace "Silver bayonet" klíčový. Konečné ztráty po vyčištění prostoru činily 240 amerických a 1800 severovietnamských vojáků. Porážka znamenala pro komunisty šok, neboť do bitvy v Ia Drangu neutrpěli debakl takových rozměrů.
(dle KAMAS, D. 1997: Válka ve Vietnamu /1964-1975/.)

Skvělý a realistický válečný-historický film o prvním velkém boji elitní 1. aeromobilní divize ve Vietnamu (která své kvality předvedla i v jiném vynikajícím filmu o vietnamské válce - Apokalypsa).
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#200886 Verze : 0

Citace - Jožka7 :

Vojáci 1. aeromobilní divize odrazili několik mohutných útoků a nakonec navzdory zdrcující přesile nepřítele přešli do protiútoku, kterým komunisty rozprášili.



Obávám se, že se žádný protiútok rozprašující nepřítele nekonal. Severovietnamci se stáhli a stejně tak i Američané. A bohužel, právě při přesunu z oblasti dokonce utrpěl 2.prapor 7.pluku 1.jízdní divize velmi těžké ztráty Sad Ten podivný závěrečný útok na pozice NVA si mohli filmaři odpustit.


Popis bitvy (čerpající zřejmě pouze z knihy H. Moora) je zde:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#200937 Verze : 0
Pane kolego, děkuji za upřesnění informací, máte pravdu: v podrobném popisu boje na Vámi uváděné stránce není o protiútoku ani zmínka (pokud jím nebylo myšleno vyproštění 2. čety Sgt. Savageho).Smile Bohužel, jak se zdá, tímto lze závěr filmu odkázat do roviny sci-fi.
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#200994 Verze : 0

Citace - Ace1stCav :

Shazování vrtulníků přes palubu je sice dramatické, (stejně jako by asi byly dramatické scény o snaze dostat se do posledního vrtulníku)ale to by museli natočit nějaký film o uprchlících a stejně by se nejednalo o prohru. Na druhou stranu, většina filmů o vietnamské válce v podstatě ukazuje prohru ohledně jednotlivce. Ukazuje jak tvrdě poznamenala válka vojáky na duši. (Někde jsem četl, že zhruba 60 000 veteránů vietnamské války spáchalo sebevraždu). Amerika prohrála v boji, ale v boji o veřejné mínění Smile Doma jim už holt nikdo nechtěl válku podporovat. Ten film z první světový, končící mlhou, nebylo to něco o Galipoli? Pokud ano, tak to sice bylo o porážce, ale Britů, nikoliv Američanů. Nicméně film z druhé světové Příliš vzdálený most je v podstatě o porážce Američanů a Britů u Arnhemu.



Já myslel že u Arnhemu bojovala jen Britové a 1. polská parašutistická brigáda...?
URL : https://www.valka.cz/We-Were-soldiers-Udoli-stinu-t15686#211217 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více