Nezvěstný předek

Diskuse

Nazdar přátelé, už dlouho sleduji vaše fórum a čerpal jsem z něj mnoho informací, ale teď jsem částečně v koncích Sad. Pátrám po svém pradědovi, který sloužil u 36. pěšího pluku z Ml. Boleslavi. Z VÚA jsem zjistil že byl od 21.10.1914 veden jako nezvěstný na ruském bojišti u Ostrova. Dle mého úsudku by se asi mělo jednat o Ostrov (W) u Przemyšlu, ale nevím to jistě, protože nevím kde se pohyboval 36. pluk v této době. Co vím, že měl být součástí IX. Litoměřického sboru a v té době snad součástí 3. armády. Existují někde k nahlédnutí archiválie tohoto pluku a nebo jak a kde pokračovat v pátrání? Děkuji všem za odpověď.
URL : https://www.valka.cz/Nezvestny-predek-t159843#487374 Verze : 0
Dobrý den,


ještě 30. září 1914 byl pěší pluk č. 36 součástí 19. pěší brigády 10. pěší divize IX. sboru 4. armády...


K 10. říjnu 1914 už patřil s celým IX. sborem ke 3. armádě a bojoval severně od Přemyšlu...
URL : https://www.valka.cz/Nezvestny-predek-t159843#487377 Verze : 0
Dobrý den, jsem opět o troch dál v pátrání Smile tak bych se chtěl podělit o info ohledně 36.Pěšího pluku pro další, kteří také začínají s pátráním. V VHA Praha mají dle Mgr.Žikeše sotva čtvrt kartonu archiválií k 36. p.p. a není tento fond odborně zpracován a navíc se letos cca na 1.rok tento archiv zavírá Sad. Ale psal jsem i do muzea v Ml.Boleslavi kde mi p. Sosnovec poslal naskenovaný článek Marie Salabové vydaného ve zborníku Boleslavicaˇ68, který popisuje historii tohoto pluku vč. pohybu v 1. světové válce. Píše se tam i o bojích v Říjnu 1914 u Ostrowa kde bylo zajato 6 setnin (cca 2prapory) 36.Pěšího pluku. Předpokládám že mezi zajatými byl i můj praděda. Teď tedy zkusím státní archiv Ruské federace- nemáte někdo zkušenost s tímto archivem? Vl.Kulhavý
URL : https://www.valka.cz/Nezvestny-predek-t159843#490096 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více