21.07.2013 - Irák na pokraji občanské války

Rok a půl po odchodu amerických vojáků zažívá Irák nejhorší sektářské násilí za posledních pět let. Od dubna při něm zahynulo 2600 lidí. Série výbuchů náloží si během soboty v irácké metropoli Bagdádu a jejím okolí vyžádala 65 mrtvých a více než 190 zraněných.
Oběťmi bývají častěji šíité, jejichž milice však čile oplácejí sunnitům stejnou mincí. Deset roků od začátku americké invaze se Irák nachází na okraji občanské, přesněji sektářské války. "Lidé se na ulicích bojí. Tuší, že v zemi není síla, která by je byla schopna ochránit," řekl agentuře AP šéf Pomocné mise OSN v Iráku (UNAMI) Martin Kobler.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/21-07-2013-Irak-na-pokraji-obcanske-valky-t161935#492241 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více