Prvá a druhá svetová vojna- Nemecke helmy

Nemecké helmy sú svojim tvarom snad najznámejšie helmy 20storočia,ich historia siaha až do roku 1905 ked prvý model uzrel svetlo sveta helma mala názov M05 a bola velmi zhodná s rohatkou, jediny badatelný rozdiel bol vo vnútornej výstielky ktorá bola zhotovená z kovových dlhých platov obalených v ovčej kožušine ako čas postupoval prišla prvá svetová vojna a nemecká armáda potrebovala nutne helmy M05 sa už v tehdajšiom režime stali zabudnuté a tak prišli na radu M15/16 typické rohatky ktore sa používali až do poloviny 80 rokov 20 storočia,ked sa k moci dostal Hitler prišli nové zmeny staré rohatky ktore boli pre Hitlera veľké a smiešne zaviedol sa v roku 1935 model M35 ktorý ako prvý predstavoval tvar ktorý sa udržal do konca druhej svetovej vojny mal menší vetrací otvor prirobený v závodoch kovovú obrúč ktorá držala samotné kožené vnútro helmy sa vyábali:


Kód ET a ckl Q FS a EF NS SE a HKP bvl a qvl
Názov Eisenhuttenwerk Quist Emaillerwerk AG Vereinigte Deutsche Nickelwerke Sächsische Emaillierwerk Theodor Bergmann u. Co
Lokalita Thale Esslingen Fulda Schwerte Lauter Hamburg
vo velkostiach :


Obvod(cm) 60 62 64 66 68 70
Výplet 52/53cm 54/55cm 56/57cm 58/59 cm 60/61 cm 62/63 cm
Produkcia 10% 15% 40% 20% 10% 5%
Helma M35 má celkom zvláštneho predchodu, helmu M34 ktorú volali sitko vdaka sitkovími vetracími otvormi na každej strane túto helmu použivali prislušníci lufschutz policie,zdravotníci hasiči a niekedy aj pechota.
Jednou z veľmi vzácnych a celkom zvláštných heliem patril typ Gladiator, je celkom známe že Hitler bol posadnutý Rímskou historiu ktorá zasiahla aj do výstroje nemeckého príslušníka protileteckého flaku. Rommel v Afrike si vyžiadal helmy do teplého počasia, na požiadavku v roku 1942 im bolo odoslano viac ako 450 tisíc korkových heliem.Aj príslučníci motorizovaných práporoch si vyžiadali vlastné z cela lahké helmy a boli im dodané Polizei brauner Lederschutzhelm für die Motorisierte Gendarmerie celo kožená helma pre motorizované prapory sa uchytila nakoniec u policie a jezdcov na motorkách ako čas išiel dalej obehol jeden rok od druhej svetovej vojny a helmy typu M35 začali byť drahé na výrobu,tak vyšlo nariadenie pre helmu M40 s vetracím otovorom vytvarovaným pri výrobe.helma vydržala dva roky ked bola opeť zamenená za helmu M42 ktorá mala dolné zaoblenie viac do vonkajšej strany tento model sa používal až do konca vojny. Pred vpádom ruskej armády do Berlína dal Hitler rozkaz na ešte rýchlejšiu výrobu a výrábali sa helmy typu M45 bez vetracieho otvoru táto helma je jedinečná a mať doma takýto poklad je priam zázrakom kedže sa ich vela nevyrobilo.Paragáni nesmeli mať pechotné helmy ktoré by im mohli vážnejšie ublížiť a tak sa prešlo na model M38 ktorý slúžil výhradne para-oddielom ako postačujúca ochraná helma bez vytvarovania cez uži a zátylku, helma mala podbradník typu Y ktorý lepšie držal na hlave. Taktiež vyšiel i model M44 ktorý sa zdal Hitlerovy veľmi cudzí a preto bol rozoslaný do zahraničia ako výpomoc Hitlerovým spojencom.Zahraničné modely: Maďarský M35/38


Tvar a nity týchto heliem boli zhodné s nemeckými M35, avšak pribudli nity na uchytenie remienku (podobne ako M16, nebol uchytený na výplete). Jediným ďalším rozdielom bol obdĺžnikový úchyt na zadnej strane, určený pre uchytenie helmy na ruksak. Farby boli rozličné- od zelených po horčicovú. 75 000 týchto heliem bolo exportovaných do Fínska.
Čilská M30


Tvar vychádzal taktiež z nemeckého základu. Boli používané aj dekály.
Afganistanské M18


Afganistan používal prefarbené nemecké helmy s vlastnými dekálmi z prvej svetovej vojny ešte mnoho desaťročí po druhej svetovej vojne.
Španielske M26 a Modelo Z


Na základe vzhľadu možno predpokladať, že medzivojnový model M26 vychádza z nemeckého dizajnu. M42 sa premietla do Modelu Z, avšak mala tenší plech.Výplet bol trojdielny, podobný česko-slovenskému. Tieto typy používali Španieli až do 80tých rokov.


Zdroj
http://www.sturmweb.cz/
Prvá a druhá svetová vojna- Nemecke helmy - Stahlhelm M-16 I. První světová válka. Tyto helmy se používaly ze začátku války, ale vlastně se s nimi setkáváme po celou dobu. Byla jimi vybavena například pobřežní stráž a další tzv. méněcenné jednotky.

Stahlhelm M-16 I. První světová válka. Tyto helmy se používaly ze začátku války, ale vlastně se s nimi setkáváme po celou dobu. Byla jimi vybavena například pobřežní stráž a další tzv. méněcenné jednotky.
Prvá a druhá svetová vojna- Nemecke helmy - Už během I. Světové války se Němci pokoušeli zabránit odleskům na přilbách pomocí návleků. V této zákopové válce vlastně začaly i první pokusy s maskováním.

Už během I. Světové války se Němci pokoušeli zabránit odleskům na přilbách pomocí návleků. V této zákopové válce vlastně začaly i první pokusy s maskováním.
Prvá a druhá svetová vojna- Nemecke helmy - Stahlhelm M-18, rakouského typu v provedení Reichswehru v době dosazení Hitlera do vlády v roce 1935.

Stahlhelm M-18, rakouského typu v provedení Reichswehru v době dosazení Hitlera do vlády v roce 1935.
Prvá a druhá svetová vojna- Nemecke helmy - M-16, první verze se značením Luftwaffe.

M-16, první verze se značením Luftwaffe.
Prvá a druhá svetová vojna- Nemecke helmy - M 1918, Fernsprecher und Kavalleriehelm (helma pro telefonisty a kavalérii). Tato helma měla vykrojení na ucho a byla používána v jednotkách Reichswehru. Na začátku II. Světové války byla fasována pro dělostřelecké pozorovatele. Za I. světové války bylo vyrobeno 7,5 milionu kusů tohoto typu helmy.

M 1918, Fernsprecher und Kavalleriehelm (helma pro telefonisty a kavalérii). Tato helma měla vykrojení na ucho a byla používána v jednotkách Reichswehru. Na začátku II. Světové války byla fasována pro dělostřelecké pozorovatele. Za I. světové války bylo vyrobeno 7,5 milionu kusů tohoto typu helmy.
URL : https://www.valka.cz/Prva-a-druha-svetova-vojna-Nemecke-helmy-t163041#494807 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více