25.09.2013 - The RAND Corporation varuje před pádem režimu v KLDR

Americký institut RAND varuje, že kolaps Severní Koreje může nastat kdykoli. Upozorňuje také na to, že pro případ zhroucení KLDR není připraven žádný plán, a upozorňuje, že v nejhorším případě by mohlo dojít ke střetu mezi čínskými vojsky snažícími se zabezpečit severní část KLDR a postupujícími Jihokorejci.
Zpráva institutu RAND vyzývá Peking a Washington, aby se domluvily, jak jednat v případě pádu KLDR. Obě země by podle ní měly také stanovit hranici, jak daleko případně postoupí do nitra Severní Koreje, aby zabránily nekontrolovatelnému úprku Severokorejců ze své země.
Experti hovoří o brzkém pádu KLDR už dvacet let a země přežila výměny dvou vůdců, zvládla i sankce kvůli svému jadernému programu, který dovedla do úspěšného konce, když provedla tři jaderné výbuchy. Vyrovnala se i s hladomorem, který si mohl vyžádat až milión obětí.
Soul nadále považuje obě Koreje za své svrchované území. V poslední době ale mezi obyvateli Jižní Koreje klesá nadšení z případného sjednocení, které by představovalo výraznou ekonomickou zátěž.


www.novinky.cz


http://www.rand.org/news/press/2013/09/19.html
URL : https://www.valka.cz/25-09-2013-The-RAND-Corporation-varuje-pred-padem-rezimu-v-KLDR-t163758#496246 Verze : 0

Diskuse

Research and Development (RAND).
URL : https://www.valka.cz/25-09-2013-The-RAND-Corporation-varuje-pred-padem-rezimu-v-KLDR-t163758#496265 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více