Pomoc s určením jednotky

Diskuse

Dobrý den, dokázal by někdo určit podle uniforem vojáků o jakou se jednalo jednotku rakousko-uherské armády? Fotka je pravděpodobně z roku 1913. Na poštovním razítku je pravděpodobně JUDENBURG.
Mockrát děkuji
redcraft
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-urcenim-jednotky-t164576#497655 Verze : 0
zkusím po roce dotaz oprášit, opravdu by někdo nevěděl o jakou jednotku se jedná?
díky
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-urcenim-jednotky-t164576#522658 Verze : 0
Dobrý den,
snažím se zmapovat působení mého padlého předka na vojně a v 1.světové válce.
Bohužel se zdá, že jsem s pátráním v koncích a některé zjištěné informace mi do sebe příliš nezapadají.
Tímto bych chtěl požádat o pomoc odborníky a znalce z tohoto fóra, s objasněním pouti vojnou a válkou mého padlého předka.


Antonín Svoboda
datum narození 22.12.1892
místo narození: Rabštýn
bydliště: Jemnice


Odveden z Jemnice - politický okres Moravské Budějovice
Ročník narození 1892, na vojnu nastoupil tedy v roce 1913 za mírového stavu.
Z roku 1913 přiložená fotografie na pohlednici s razítkem JUDENBURG. V tomto městě tehdy působil 17.prapor polních myslivců: https://www.valka.cz/topic/view/68611


1. otázka: proč byl za mírového stavu před válkou někdo odveden tak daleko od domova, když většina vojáků z Jemnice byla odváděna k 99. pěšímu pluku do nedalekého Znojma.



Další dokument je z kartotéky padlých v 1. světové válce. Jelikož z Jemnice padl ve válce pouze jediný Antonín Svoboda, předpokládám, že je to on, souhlasí i rok narození.
Čtu zde ale 2.pluk tyrolských císařských myslivců, ....


2. otázka: bylo by vůbec reálné se ze 17.pluku polních myslivců dostat ke 2. pluku tyrolských císařských myslivců?


Ze zápisu mi není úplně jasné, a tedy 3. otázka kde padl, zemřel a je pohřben. Ternov? Halič? Navíc dle nijak neověřené informace mých předků padl u Sevastopol...


Očekával jsem, že mi v informacích pomůže seznam padlých na webu Kramerius, jenže svého předka jsem v tomto seznamu i přes dlouhé hledání nenašel. Pokud by někdo měl chuť mi s tímto pomoci a záznam našel, odpovídající odměna by byla za nalezení jitá.


Rád bych požádal o vaše názory na výše uvedené informace, popř. rady kde a jak dál pátrat.


Děkuji
Svoboda
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-urcenim-jednotky-t164576#551454 Verze : 0
Dobrý den,


ad 1 / Zatímco pěší pluky měly své stanovené doplňovací obvody (podle politických okresů), k praporům polních myslivců se odvádělo z celého území příslušného armádního sboru, v tomto případě II. sbor (Wien), kam patřila i jižní Morava včetně Brna...


ad 2 / Polní myslivci, stejně jako ti císařští tyrolští měli výcvik lehké pěchoty, tzn. že vzájemné převelování bylo jen logické, zvláště za války, kdy byli mnohdy vojáci do jednotek zařazováni podle okamžité potřeby a nikoli podle mateřského útvaru...


ad 3/ Postup pátrání viz soubor PDF v příloze
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-urcenim-jednotky-t164576#551487 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více