27.10.2013 - Pilotovaný kosmický transportní komplex nové generace v Rusku bude stát 10 miliard rublů

Новый космический корабль обойдется в 10 миллиардов

Roskosmos objednává vývoj pilotované kosmické lodě nové generace. Vítězové konkurzu budou známi koncem listopadu.




Roskosmos vyhlásil veřejnou soutěž na výrobu pilotovaného kosmického transportního komplexu nové generace. Podle dokumentů, zveřejněných na webových stránkách státních zakázek, je na tento projekt plánováno uvolnění 9 mld 536 mil 300 tis rublů (cca 300 mil USD).


Přihlášky do konkurzu se přijímají od 23.října do 22.listopadu 2013. Vyhlášení výsledků konkurzu je plánováno na 22.listopadu.


Již dříve bylo oznámeno, že raketo-kosmická korporace Eněrgija (ракетно-космическая корпорация (РКК) "Энергия") rozpracovala technický projekt pilotovaného transportního komplexu nové generace (dále PTK NG - пилотируемого транспортного комплекса нового поколения ПТК НП), který prošel znaleckými posudky. Prezident - generální konstruktér RKK Eněrgija Vitalij Lopota oznámil, že projekt byl jako celek hodnocen kladně.


"V poslední dekádě července 2013 proběhlo zasedání vědecko-technické rady Federální kosmické agentury, na kterém byl technický projekt kosmické lodě schválen. V souladu s rozhodnutím rady je plánováno uzavření státního kontraktu s RKK Eněrgija na následující etapu vývoje pilotované kosmické lodě, což je vytvoření technické dokumentace.", upřesnil Vitalij Lopota.


Podle hodnocení Lopoty vyslovené připomínky k projektu PTK NG "... jsou realizovatelné a neznamenají prodloužení prací při výrobě kosmické lodě. RKK Eněrgija vytvořila a zákazníkovi předala časový harmonogram realizace opatření, kterými bude v nejbližší době realizováno odstranění chyb, vyjádřených v připomínkách komise.", uvedl prezident RKK.


"Hlavním úkolem PTK NG bude provedení letů k Měsíci. Také může plnit transportní a technickou obsluhu orbitálních stanic na oběžných drahách okolo Země i autonomní lety s cílem provedení kosmických experimentů a výzkumu.", poznamenal Lopota.


Dále uvedl základní charakteristiky PTK NG:
- při letu k Měsíci - startovací hmotnost do 20 t, posádka 4 osoby, doba trvání pilotovaného letu do 10 dnů;
- při začlenění v sestavě orbitální stanice na oběžné dráze okolo Měsíce je doba trvání letu 180 dnů.


"PTK NG bude použitelný vícenásobně. Při krátkodobých letech k Měsíci bude možné použít jej až 10x, při dlouhodobých letech se sestykováním s Měsícní orbitální stanicí nejméně 3x.", řekl Lopota.


Podle jeho slov bylo při vývoji nové kosmické lodě použito mnoho inovovaných řešení. Starty pro vyvedení PTK NG do kosmického prostoru budou prováděny z nové ruského kosmodromu Vostočnyj (космодром Восточный - 51°56'10"N 128°12'16"E). Přistání bude také uskutečňováno na území Ruské federace. Tím bude zabezpečena nezávislost Ruska při zabezpeční vlastního programu kosmických letů.


Opakované použití PTK NG je mimo jiné umožněno měkkým přistáním při návratu na přistávací nohy a výměnou tepelného štítu při meziletové údržbě.


Zajištění bezpečnosti posádky v průběhu vyvedení PTK NG je realizováno použitím dvoustupňového raketového záchranného bloku pro případ havárie nosné rakety.


Na PTK NG budou použity konstrukční a tepelně izolační materiály se zlepšenými charkteristikami (slitiny s 1,2 až 1,5x zvýšenou pevností, tepelně izolační materiály 3x menší specifickou hmotností ve srovnání s materiály použitými na kosmických lodích Sojuz TMA, karbonové materály / uhlíkové kompozity třívrstvé konstrukce).


Zabezpečení spojení, navigace a pelengace bude realizováno v reálném čase přes družicové okruhy.



Zdroj informace: nnm.me
27.10.2013 - Pilotovaný kosmický transportní komplex nové generace v Rusku bude stát 10 miliard rublů - Vitalij Lopota - prezident RKK Energija

Vitalij Lopota - prezident RKK Energija
URL : https://www.valka.cz/27-10-2013-Pilotovany-kosmicky-transportni-komplex-nove-generace-v-Rusku-bude-stat-10-miliard-rublu-t165222#498780 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více