01.01.2014 - Palestinský velvyslanec zemřel na následky výbuchu trezoru

V bytě palestinského velvyslance v Praze došlo na Nový rok před polednem k výbuchu. Těžce zraněného muže převezli do nemocnice, kde odpoledne zemřel. Podle policie vybuchlo nástražné zařízení trezoru, když s ním diplomat neodborně manipuloval.
Zdroj: http://praha. idnes. cz/vybuch-v-byte-diplomata-0sg-/praha-zpravy. aspx?c=A140101_125656_praha-zpravy_mav


Mluvčí palestinské ambasády Nabíl Fahil ve čtvrtek uvedl, že výbušnina nebyla součástí systému trezoru. Na Nový rok ale v rozhovoru pro Novinky uváděl, že výbušnina součástí trezoru je. Českému rozhlasu také sdělil, že se trezor běžně používal. Vyvrátil tak tvrzení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího o tom, že trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel.
Zdroj: http://www. novinky. cz/krimi/323345-vybusnina-byla-soucasti-trezoru-tvrdil-mluvci-palestinske-ambasady-ted-to-popira. html


Nejmenovaný palestinský představitel, kterého cituje agentura Nová Čína, nevylučuje úmyslný výbuch, který měl diplomata zabít. Zmíněný představitel bez dalších podrobností řekl, že palestinské úřady nevylučují, že Džamál se stal obětí "atentátu".
Zdroj: http://www. ceskenoviny. cz/zpravy/smrt-palestinskeho-velvyslance-v-praze-pry-nemusela-byt-nehoda/1025665
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#503967 Verze : 0
02.01.2014 - Policie nalezla v domě palestinského velvyslance zbraně


Kriminalisté dnes našli v domě palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála zbraně, které neprošly českou evidencí. Podle některých zdrojů jsou mezi nimi i automatické zbraně. Policie nyní provádí balistickou expertízu a zjišťuje, zda nepocházejí z některé ze světových databází.


"Podmínky pro nabývání vlastnictví, držení, nošení a používání zbraně nebo střeliva, práva a povinnosti držitelů zbraní nebo střeliva jsou stanoveny zákonem č. 119/2002 Sb., o zbraních a střelivu. Ustanovení tohoto zákona se vztahují i na osoby požívající diplomatických výsad a imunit," sdělila mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová.


www.ceskenoviny.cz
respekt.ihned.cz
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#503997 Verze : 0
Dcera palestinského velvyslance v Praze tvrdí, že její otec byl zavražděn. Rana Džamálová naznačila, že výbušninu mohl do trezoru někdo umístit během stěhování.
Žena také řekla, že "oficiální tvrzení palestinské strany je mylné." Narážela tím na předchozí vyjádření palestinského ministra zahraničí Rijáda Malíkiho, který dříve uvedl, že trezor dvacet let nikdo neotevíral. Mluvčí palestinské ambasády v Praze to však později popřel.


Česká policie ale v pondělí znovu zopakovala, že podle prozatímních zjištění nic nenasvědčuje tomu, že výbuch měla na svědomí "třetí osoba".


Zdroj: zpravy.idnes.cz


Část Palestinců má za to, že ambasadora potrestali pro ostře protiizraelské postoje. Kdo? Agenti židovského státu. "Nedávno přednášel na univerzitě, vystupoval ostře proti židovským osadníkům," vzpomínají.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504051 Verze : 0
Ministerstvo zahraničních věcí ve čtvrtek oznámilo, že bude žádat po palestinské straně vysvětlení, proč se na půdě budoucí ambasády nacházely neregistrované zbraně.


Mluvčí palestinské ambasády v Praze Nabíl Fahil v pátek dopoledne odmítl k události říci cokoliv dalšího. Podle něj ambasáda nyní bude komunikovat jen písemně. Otázky si proto nechal zaslat e-mailem.


Do České republiky už dorazili v souvislosti s incidentem palestinští diplomaté. Jedná se o jednoho pracovníka ambasády v Berlíně a dva pracovníky palestinského ministerstva zahraničních věcí. Mimo jiné náměstka palestinského ministra Tajsíra Džaradáta. Již dříve palestinská strana avizovala, že sem vyšle i své bezpečnostní experty. Česká policie ale tvrdí, že do vyšetřování je nepustí.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504087 Verze : 0
Městská část Praha Suchdol požaduje po ministerstvu zahraničí přemístění palestinské ambasády mimo své území. Radním vadí, že diplomaté v budově budoucí ambasády přechovávali nelegálně držené zbraně a výbušniny. První náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider dnes starostovi Suchdola Petru Hejlovi řekl, že obavy městské části sdílí.


www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504117 Verze : 0
Podle dostupných informací se v objektu budoucí palestinské ambasády v Praze - Suchdole našlo sedm desítek střelných zbraní, které neprošly českou evidencí. Palestinská strana jejich výskyt nevysvětila.
Televize Nova uvedla, že se zbraně nacházely v kufrech, k nimž se během policejního zásahu snažil dostat pracovník ambasády, aby je označil jako diplomatickou poštu a znemožnil tak jejich prohlídku.
"Možná tu mluvíme o celé dobře organizované distribuční síti zbraní a výbušnin, kdy se pod diplomatickým krytím uskutečňuje rozsáhlý transfer zbraní s přesnými adresáty výzbroje," řekl bývalý náčelník generálního štábu Šedivý, který v současné době mimo jiné působí jako vedoucí oddělení bezpečnostních studií vysoké školy CEVRO Institut.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504146 Verze : 0
"Ano, bylo jich dvanáct. Musím se razantně ohradit proti dezinformacím, že policisté odvezli na 70 zbraní. Je to nesmysl," řekl MF DNES policejní prezident Martin Červíček. Informaci o údajně až 70 zbraních přinesla v minulých dnech s odvoláním na nejmenované zdroje agentura ČTK.


V případě České republiky je to druhý odhalený případ zbraní, které ilegálně ukrývali zahraniční diplomaté. V roce 2003 vydali Iráčané zbraně včetně protitankové střely, se kterou chtěli zaútočit na budovu Rádia Svobodná Evropa


Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504215 Verze : 0
"Česká republika pokládá nález zbraní v prostorách budoucí ambasády za hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích," uvádí ministerstvo zahraničí v pondělním písemném prohlášení.
Úřady proto podle resortu neprodleně zahájily dialog s palestinskou stranou. "Česká republika očekává, že palestinská strana co nejdříve jasně a jednoznačně vysvětlí celou situaci (...) Česká diplomacie je připravena odpovídajícím způsobem reagovat po zveřejnění závěrů celého vyšetřování včetně dokončení expertízy nalezených zbraní," dodal úřad.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504278 Verze : 0
V suchdolské rezidenci palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála detektivové zabavili čtyři samopaly vzor 61 Škorpion a osm pistolí vz. 82.
Výrobní čísla zbraní prozradila, že je vyrobila uherskobrodská zbrojovka v osmdesátých letech. Ta je poté předala socialistickému podniku zahraničního obchodu Merkurie, který zbraně vyvezl do ciziny, pravděpodobně na Blízký východ, kde je dostala Organizace pro osvobození Palestiny. Ta samopaly a pistole v 80. letech tajně převezla do Prahy, kde měla pobočku. Proto zbraně neprošly registrací v ČR.
Druhou, méně pravděpodobnou možností je, že komunisté část zbraní z dodávky Merkurie bez evidence odebrali a předali Palestincům už v Praze.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504518 Verze : 0
31.03.2014 - Vyšetřovací pokus vyvrátil palestinskou verzi výbuchu


Explozi na palestinské ambasádě v pražském Suchdole podle policie nezpůsobil nástražný výbušný systém určený k zajištění trezoru. Vyšetřovací pokus prokázal, že velvyslanec, který při výbuchu zemřel, podle všeho držel bombu v ruce.
Druhý výbušný systém, který následně policie na ambasádě objevila schovaný v jedné knize, byl stejný jako ten, který explodoval, a kriminalisté jej našli dokonce v téže místnosti, kde k výbuchu došlo.


Zdroj: praha.idnes.cz
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#509727 Verze : 0
02.07.2014 - Policie odložila vyšetřování výbuchu na palestinské ambasádě
Pražská policie odložila vyšetřování výbuchu, při kterém zemřel 1. ledna palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Dozorující státní zastupitelství uvedlo, že nebylo zjištěno cizí zavinění na smrti velvyslance.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#515074 Verze : 0

Diskuse

Kromě toho, že Palestinci lžou, jako když tisknou, zřejmě držením výbušnin (ať už na svém velvyslanectví nebo ve velvyslancově bytě) porušili Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích. Tedy pokud je "Stát Palestina" jejím signatářem.
Začínám se těšit, co z toho nakonec vyleze - ikdyž to nebude pravda, bude to napínavé počtení.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#503970 Verze : 0
i kdyby to byl atentat, tak nam Mosad pripravil docela prima vstup do noveho roku Smile
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#503975 Verze : 0
Zrovna Mosad bych z toho nepodezíral. Džamál nebyl tak velká ryba, aby jim stál za tu námahu.
Buďto je jeho smrt následkem třenic mezi Hamásem a Fatahem, nebo se Džamálovi po bouřlivém Silvestru klepaly ruce a sáhl vedle.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#503977 Verze : 0
to je přesně ono, vzhledem k faktu, že pravidla pro to zda-li je stát státem jsou nejasná (územní vláda Palestiny neplní všeobecné podmínky typu vlády, hospodářství, mezinárodního uznání či suverenity), není ani jasné na jakém právním principu je Palestina státem Palestinou ...


to jestli byla porušena Vídeňská úmluva je stejně tak nejasné, nejsem si jistý jestli vůbec něco takového jako je přítomnost zbraní na velvyslanectví řeší ...
1) většina států má na velvyslanectvích přítomna ochranku či přímo vojáky, samozřejmě ozbrojené
2) objekty údajně ještě nebyly zkolaudovány, takže de facto nešlo o budovy velvyslanectví, resp. rezidenci velvyslance
3) lidé s diplomatickou imunitou mohou být trestáni jen svou vládou, domnívám se že VÚ nemá žádné restrikce ...


jen poznámka pod okrajem, velvyslanectví Čínské republiky se nazývá "Hospodářské a kulturní centrum" právě z důvodu oficiálního neuznávání ze strany ČR a ani zde nevím, jestli je signatářem VÚ (teoreticky by jím být mohlo, alespoň do 70. let)
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#503976 Verze : 0
K dubnu 2013 uznalo Stát Palestina celkem 132 ze 193 členských států OSN. Řada států, která tento stát neuznala, nicméně uznává OOP jako zástupce palestinského lidu.
http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1t_Palestina
Takže z formálního hlediska asi lze Palestinu považovat za stát, ikdyž je to takový "stát - nestát".


A co se ochrany velvyslanectví a diplomatů týče - pokud si daná země zajišťuje ochranu sama, je to na základě smlouvy s hostitelskou zemí (např. USA a ochrana jejich velvyslanectví námořní pěchotou). A to neplatí nejen pro armádu, ale i civilní ochranku. Jinak může požádat o ochranu hostitelskou zemi.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#503981 Verze : 0
tak Somálsko je taky považováno za stát, kde je nejoblíbenějším a tedy národním sportem občanská válka ...
proto říkám, to že někdo někoho uzná, ještě neznamená, že jde o stát, neexistuje žádná všeobecně uznávaná definice ...
Palestina je sice uznávaná, ale tamní vláda nedokáže kontrolovat své území (de facto je tam občanská válka mezi Hamase a Fatahem), neexistuje tam hospodářství (oběh peněz, zboží a služeb) a co se tam nedoveze, to tam nemají, a suverénní ten "stát" též není, protože co mu Izrael nedovolí, to neudělá ...
proto píšu, že ostrovní Čína je spíše státem než Palestina, ale ta zase není oficiálně uznaná ...


s tou ochranou jsem se špatně vyjádřil, měl jsem na mysli, že přítomnost zbraní je na velvyslanectvích naprosto normální, nelze je proto obviňovat, že něco porušili, zvlášť když to velvyslanectví ještě není a exploze měla nastat v rezidenci velvyslance (což by měly být dva samostatné objekty) ...
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#503982 Verze : 0

Citace - FiBe :


nelze je proto obviňovat, že něco porušili, zvlášť když to velvyslanectví ještě není a exploze měla nastat v rezidenci velvyslance (což by měly být dva samostatné objekty) ...

to je zajímavá myšlenka...
pokud palestinské velvyslanectví a velvyslancova rezidence v objektu oficiálně nezahájily svou činnost, nemuselo by se jednat o výsostné území palestinského státu, a tudíž by nepožívalo diplomatickou ochranu a platily by na něm zákony ČR, včetně toho o zbraních a střelivu
zřejmě proto tam mohla policie ČR udělat prohlídku a dokonce snad i odvézt trezor k expertíze, protože Vídeňská úmluva o diplomatických stycích přesně tohle zakazuje


myslím si že ČR jako hostitelská země by měla vzhledem k předchozím událostem postupovat podle článku 9 úmluvy:


"Přijímající stát může kdykoliv a bez povinnosti uvést důvody pro své rozhodnutí oznámit vysílajícímu státu, že šéf mise nebo kterýkoliv člen diplomatického personálu mise je persona non grata anebo že kterýkoliv jiný člen personálu mise je nepřijatelný. V takovém případě vysílající stát podle okolností buď odvolá tuto osobu anebo ukončí její funkce na misi."


Velvyslance už vyhostit nemůžeme, ale zbytek té smečky rozhodně ano.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#503988 Verze : 0
presne tak, pokud by to byla diplomaticka puda, tak by se ti nasi "pomahat a chranit" mohli tak akorat koukat pres plot {pokud se nepletu, pro vstup na pudu velvyslanectvi existuje jen velmi malo duvodu nekde na hranici zkazy vesmiru nebo tak neco, viz tehdy britove, kdyz jim unesli nejakeho toho rukojmiho na ambasadu). Ale ze se mily panacek odsmahnul doma, to celou vec jiste zjednodusilo, stejne jako nalez dalsiho arzenalu (tedy pokud je to pravda). Otazkou je, zdali tim, ze vylijeme vanicku s jednou verbezi se ji zbavime natrvalo, obavam se, ze zasilka s dalsi verbezi je jiz na ceste Sad
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504004 Verze : 0
ps. rozhodne bych chtel byt u toho, kdyz tahle pakaz premlouvala Milose Becherovku, ze ma byt na ne vlidnejsi a pomahat jim v zacleneni do Evropy Very Happy Very Happy Very Happy Myslim, ze jim jeho odpoved "popelnicek?" dosla az ted ...
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504006 Verze : 0
"Palestinský stát" měl vzniknout jako výsledek dohody mezi Izraelem a Palestinskou autonomií. Pokud vím, toto by mělo být v nějaké rezoluci OSN (které, boužel nevím). Dnešní stav a daný počet zemí, které uznávají "Palestinský stát" je pouze výsledek jednostranného palestinského lobbování.


Že Palestinci budou svádět příčinu na ostatní, není vůbec překvapivé. Za jejich problémy může téměř vždy někdo jiný a také jejich problémy hlavně musí zaplatit někdo jiný, což je dnes především EU.


Nejsou vůbec důvěryhodní: nelegální zbraně na půdě nového velvyslanectví, trezor byl běžně používán/nebyl používán.


Ostatně: byl již nový objekt skutečně palestinskou diplomatickou půdou?
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504030 Verze : 0
Tak se k tomu už vyjádřil i bývalý náčelník GŠ AČR Jiří Šedivý. Rozhodně to stojí za přečtení. Ostatně je nabíledni ptát se na co je tak velký arzenál zapotřebí v budově budoucího diplomatického zastoupení Palestiny a jestli to tak nemají i jinde ...


aktualne.centrum.cz


A co se výpovědi dcery zesnulého týče, mezi řádky mi přišlo, jakoby věděla o manipulaci ze zbraněmi a jiným vojenským materiálem a to celkem do detailů.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504147 Verze : 0
Na ministerstvu zahraničí první náměstek Jiří Schneider vede jednání s palestinskou stranou. Ten v pátek přijal náměstka palestinského ministra zahraničních věcí pana Taisira Djaradata. Ministerstvo zahraničních věcí poté vydalo komuniké, podle něhož Palestinci slíbili ověřit, zda jejich působení v minulosti bylo v souladu s českými zákony.
Obě strany se pak vzájemně ujistily, že chtějí celý případ dořešit, aby nijak nenarušoval vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Palestinou.
Protože nejsem diplomat, mohu to, co je obsahem komuniké, přeložit do češtiny:
Případ se vyřeší tak, aby nenarušil vzájemné vztahy.
Takže není důležité, co se stalo, ale jaké budou budoucí vztahy Čeké republiky a Palestiny. A už předem víme, že musí být dobré. A k tomu se dojde "ověřením" palestinskými experty a diplomaty.
Žádné výstupy z jednání nebudou, bude jen ústní jednání bez publikovaných závěrů. Vzájemné vztahy se nesmí narušit.
Nic víc si nemůžeme dovolit.
A tak naše ministerstvo a naše policie a naše bezpečnostní orgány nebudou šetřit, jak to, že Palestinci porušovali naše zákony.
Nebo šetřit budou, ale jejich závěry nesmí narušit vzájemné vztahy.
Ověří to Palestinci a dají nám vědět.
Potom si náš pan ministr zahraničí potřese rukou s vedoucím palestinské delegace, palestinským náměstkem ministra zahraničních věcí, vzájemně se na sebe usmějí a řeknou, že naše vztahy jsou lepší než kdykoliv před tím.




Zdroj:
neviditelnypes.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504291 Verze : 0
Tomu by odpovídalo vyjádření policejního prezidenta, že se nenašlo 70, ale pouze 12 kusů zbraní, navíc to byly vesměs staré krámy, které tam kdysi někdo zapomněl na půdě.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504293 Verze : 0

Citace - gj :

Tomu by odpovídalo vyjádření policejního prezidenta, že se nenašlo 70, ale pouze 12 kusů zbraní, navíc to byly vesměs staré krámy, které tam kdysi někdo zapomněl na půdě.



Very Happy kdysi na půdě zbrusu nové nezkolaudované budovy
ad zbraně, určitě je mi celkem jedno, jestli mé blízké nějaký šílenec vyhodí do povětří novým semtexem nebo dynamitem, který je půl století starý ...
či jestli bude střílet ze Špagina nebo ze SCARa


ale jinak chápu, že je pro nás Palestina velmi důležitý obchodní partner, bez kterého by se nám zhroutila ekonomika a opět bychom zabředli do hluboké ekonomické recese, ze které už jsme před dlouhou dobou vyklouzli Smile
v tomto ohledu nám např. stát jako Izrael nemá svou zaostalostí a nestabilitou co nabídnout ... Smile
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504298 Verze : 0
hlavne je dulezite, ze to proveri palestinsti experti, to jsem si oddychl - zejmena kdyz si uvedomim, kolik svetovych objevu, vedeckych prvenstvi maji na triku, jak skvele se dari jejich ekonomice a samozrejme bezpecnostnim slozkam, kam se na to hrabem ... Jejich slovo, to budem tady tesat do kamene, protoze od toho se odpichnou vztahy nasich soudruzskych zemi na radu let dopredu, a az budu holky vodit k tomuto kameni, budu jim vypravet, jak jsem byl u toho, kdyz se tento stavebni kamen jejich solidni budoucnosti pokladal.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504356 Verze : 0
PČR dosud důrazně odmítala podíl "palestinských expertů" na vyšetřování.
Každopádně si mohou provádět vlastní šetření - a pevně doufám, že výsledky zveřejní. Morbidně se na to těším. Na počátku roku vynalezli Palestinci novou diagnózu "pracovní úraz při manipulaci s bombou". Doufám, že nezklamou a ještě něco přidají.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504358 Verze : 0

Citace - Schlange :

NNa ministerstvu zahraničí první náměstek Jiří Schneider vede jednání s palestinskou stranou. Ten v pátek přijal náměstka palestinského ministra zahraničních věcí pana Taisira Djaradata.



Tohle je prý ten palestinský náměstek:
hoffmannova.blog.idnes.cz


ani bych se nedivil, kdyby to byla pravda.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504367 Verze : 0

Citace - neviditelný pes :

neviditelnypes.lidovky.cz



Exploze v suchdolském objektu patřícímu ambasádě Palestinskoarabské autonomie (PNA) zvýšila zájem o to, čemu se říká "stát Palestina", i mezi prostými lidmi, kteří jinak dění na Blízkém východě podrobně nesledují.


Tito občané se mohou ptát: Koho vlastně ambasáda zastupuje? Veškerá území PNA, jak byla zřízena dle Dohod z Oslo? Správná otázka, neboť PNA je dnes rozdělena na dva protichůdné tábory. Na dvě území, přičemž každé má svoji vládu.


Jedna část PNA se nachází na Západním břehu. Tu spravuje kabinet v čele s Rami Hamdalláhem. Druhá část PNA se rozprostírá v Pásmu Gazy. Tam vládne teroristické hnutí Hamas. Šéfem tamního kabinetu je Ismail Haníja.


Nechme stranou legitimitu jednoho či druhého, neboť člověk uvyklý normálnímu fungování klasické západní demokracie, který se nebojí kacířských myšlenek, musí zpochybnit legitimitu nejen obou premiérů, ale i samotného prezidenta PNA. A vlastně celého tamního mocenského establishmentu.


Stručné připomenutí aneb Kamínek do mozaiky


Výchozí údaj: podle palestinskoarabských volebních zákonů se volby do tamního parlamentu (Palestinská legislativní rada - PLC) mají konat každé čtyři roky. První se uskutečnily po podepsání Dohod z Oslo v roce 1996.


Tehdy měla PLC 88 křesel. Drtivě v nich zvítězil Fatah Jásira Arafata; získal 55 mandátů. Teroristé z Hamasu volby bojkotovali.


Počítáme-li správně, mělo se další celoautonomní hlasování konat v roce 2000. Jak dobře víme, nebylo tomu tak. Místo druhých "pooselských" voleb nastoupila druhá intifáda. Místo demokracie násilí a teror. Další hlasování přišlo na řadu až v lednu 2006. Mezitím byl počet křesel PLC zvýšen na 132, přičem nově jich většinu obsadili kandidáti Hamasu – rovných čtyřiasedmdesát. Fatah se musel spokojit v pětačtyřiceti mandáty. Svět byl v šoku: vládu PNA sestavila teroristická organizace v čele se svým domácím šéfem Ismailem Haníjou.


Pak následovalo to, co máme mnozí v dobré paměti. Ozbrojený konflikt mezi Hamasem a Fatahem v Pásmu Gazy. Hamas byl úspěšnější, Fatah ztratil nad Pásmem kontrolu – a od té doby máme na politické mapě Blízkého východu dvě Palestinskoarabské autonomie. A také dvě "palestinské" vlády. Kterou z nich reprezentoval po explozi u trezoru zemřelý ambasador v Praze Džamál M. Džamál?


Máme leden 2014, od posledních celoautonomních volech na území PNA uplynulo osm let – a zatím se žádné další hlasování nekonalo. Ukázka demokracie "popalestinsku".


Pokud jde o hlavu PNA, je to totéž "v bledě modrém". První volby prezidenta se konaly v lednu 1996. V nich přesvědčivě zvítězil Arafat (88,2 %), nezávislý protikandidát Samiha Chálil získal 11,5 % hlasů. Arafat zemřel v listopadu 2004, v lednu následujícího roku byl jeho nástupcem zvolen Mahmúd Abbás. Opět drtivě: obdržel 62,5 % hlasů, na druhém místě skončil nezávislý Mustafa Barghútí (19,5 %), ostatní kandidátí získali méně než čtyři procenta.


Od ledna 2005 uplynulo devět let, Abbásovi vypršel mandát v lednu 2009 a on je stále ve funkci, ačkoli mezitím se měl prezident PNA volit dvakrát (2009 a 2013). Ne že by se o tom na kompetentních místech PNA nemluvilo, ale – kde nic, tu nic.


Závěr nejen o legitimitě "ústavních" orgánů PNA, o tamním pojetí demokracie a o mnohém jiném, i v souvislosti se suchdolskou tragédií, si jistě udělá každý sám
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504382 Verze : 0

Citace - Schlange :




Exploze v suchdolském objektu patřícímu ambasádě Palestinskoarabské autonomie (PNA) zvýšila zájem o to, čemu se říká "stát Palestina", i mezi prostými lidmi, kteří jinak dění na Blízkém východě podrobně nesledují.


Tito občané se mohou ptát: Koho vlastně ambasáda zastupuje?



Ještě zajímavější otázka je, proč palestinská reprezentace, tahle nevyzpytatelná a nekompetentní tlupa s mentalitou velbloudářů, tak fascinuje evropskou a americkou levici. A na druhou stranu - proč levičáci tak nenávidí Izrael.
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504398 Verze : 0
protoze levice v Izraeli uz nejakych sedumdesat let funguje, zatimco ve zbytku sveta proste ne ?


tango : jo, tim padem je to legalni, uz je mi to jasny ... ze sme mohli bejt tak blbi a myslet si, ze to jsou nelegalni zbrane (obvykle to s sebou obnasi nejake oznameni, papiry, zbrojaky a takove ty obskurni byrokraticke hovadiny, kterymi se to da pomerne lehce dokazat, ale i dle tvrzeni policie nic takoveho v CR k danym zbranim nebylo, takze Palestinci urcite nelzou, jen asi nerikaji pravdu ...)
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504403 Verze : 0

Citace - Tango :

Podle izraelského listu Haaretz Palarabové prohlásili, že nalezené zbraně byly bud' legální nebo je dostali jako dárky!


http://www.haaretz.com/news/world/1.567271



Teď už zbývá jen "vysvětlit" ten výbuch, který zabil velvyslance.
Co takhle samovznícení? Když se to mohlo přihodit v roce 1456 starostovi Varšavy, proč ne na Nový rok 2014 Džamálovi?
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504413 Verze : 0
Jsou dvě možnosti: Bud' zahořel láskou pro arabskou věc nebo zahořel nenávistí k Izraeli. *rofl*
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#504444 Verze : 0
tady je drobne vysvetleni te "ambasady" a nekterych klicovych momentu vztahu CSSSR / CR / Palestinci


blizky-vychod.blogspot.cz
URL : https://www.valka.cz/01-01-2014-Palestinsky-velvyslanec-zemrel-na-nasledky-vybuchu-trezoru-t167806#505245 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více