Plechové štítky na stuhách medailí a vyznamenání

Diskuse

Dobrý den,
na stuhách Čs. revoluční medaile jejich držitelé velmi často nosili plechové štítky s označením legie ( ČD, LE, S, čísla pluku a/nebo místa slavných bitev. Zajímalo by mě, kdo tyto štítky vyráběl a jak je držitelé např. této medaile získávali. U lipových lístků a ratolestí za pochvalu předpokládám, že lipové lístky nebo lipovou ratolest získávali ocenění vojáci obdobným způsobem jako medaili samotnou. Nikde se však nemohu dočíst štítcích legiíí, pluků a bitev. Existují min. 2 varianty těchto štítků lišící se stylem písma a podkladem. Existuje také nějaký poznávací znak podle kterého je možné zjistit zda se jedná o dobový originál nebo novoděl či koppi ? Setkal jsem se rovněž i s tím, že držitelé Československého válečného kříže 1914-1918 nebo Kříže v těžkých dobách 1918-1919 si rovněž na stuhy upevńovali štítky s čísli pluků totožná se štítkz u Čs.rev.medaile nebo jen samostatná čísla pluků. Myslím si, že tématice štítků na stuhách je věnována malá pozornost nebo jsem se alespoň nikde nedostal k žádným konkrétním informacím. Za poskytnutí jakýchkoliv informací vám budu vděčný.
Děkuji Fidelius
URL : https://www.valka.cz/Plechove-stitky-na-stuhach-medaili-a-vyznamenani-t168289#504814 Verze : 0
Štítky vyráběli různí výrobci. V příloze je na ukázku kopie katalogu firmy Karnet a Kyselý z října 1931. Zájemci si je mohli zakoupit. To, že se na stuhách medailí objevují štítky, které tam správně nemají být je způsobeno touhou veteránů vylepšit svá vyznamenání, aniž by se starali co stanoví předpisy. Bohužel se dnes běžně vyskytují i padělky těchto štítků. A to v různé kvalitě. Špatnou kopii pozná téměř každý, dobrou málokdo. Jedinou radou je jako vždy porovnávat pochybný kus se zaručeným originálem.
URL : https://www.valka.cz/Plechove-stitky-na-stuhach-medaili-a-vyznamenani-t168289#504819 Verze : 0
Děkuji za bleskovou informaci. Mohu někde na internetu nalést naskenovaný katalog firmy KK nebo jiného výrobce ?
Ještě jednou děkuji !


F.
URL : https://www.valka.cz/Plechove-stitky-na-stuhach-medaili-a-vyznamenani-t168289#504820 Verze : 0
Já sice zastávám teorii, že na internetu je všechno, ale o těchto konkrétních věcech nevím. Ten KaK katalog mám ve své knihovně.
URL : https://www.valka.cz/Plechove-stitky-na-stuhach-medaili-a-vyznamenani-t168289#504821 Verze : 0
Děkuji za odpověď.
Hezký den F.
URL : https://www.valka.cz/Plechove-stitky-na-stuhach-medaili-a-vyznamenani-t168289#504822 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více