25.01.2014 - Vlna násilností v Egyptě, 26 mrtvých

V Egyptě demonstrovali stoupenci i odpůrci loni svrženého prezidenta Muhammada Mursího a Muslimského bratrstva. Především tábor Mursího přívrženců slaví třetí výročí svržení Mubaraka.
Tisícovky Egypťanů však místo oslav přišly vyjádřit na náměstí Tahrír podporu náčelníkovi generálního štábu a ministrovi obrany Abdalu Fatahu Sisimu, jenž loni pomohl svrhnout Mursího. Mnoho Egypťanů touží po tom, aby v čele země po období politické nestability stanul rozhodný muž z armády a Sisi je kandidátem na příštího prezidenta.
V Káhiře a okolí zahynulo celkem 26 lidí.
S výročím a souběžně probíhajícím dnem policie zřejmě souvisely i páteční káhirské atentáty, k nimž se přihlásila radikální islamistická skupina Ansar Bajt Makdis, inspirovaná Al-Káidou. Šest atentátů namířených zřejmě především na policejní cíle v pátek nepřežilo šest lidí a přes 70 bylo zraněno.
Policie a armáda přitom za posledních sedm měsíců zabily více než tisícovku demonstrantů podporujících Mursího.


aktualne.centrum.cz
www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/25-01-2014-Vlna-nasilnosti-v-Egypte-26-mrtvych-t168709#505481 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více