Tanky 1. československé samostatné obrněné brigády

Diskuse

Vzhledem k tomu, že je mezi námi do jisté míry hlad po podkladech k výzbroji 1.čsob, přikládám fotky Cromwellů 3. praporu 1.čsob z přehlídky v Sušici. Typ a další podrobnosti jsou v názvech fotek.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#61765 Verze : 0
To Palič: dobrej příspěvek. Ale přesunu to do jiné sekce. Tato je určena pouze pro technické informace. Čímž se rozumí sběr TTD jednotlivých druhů tanků a dělení je podle státu výrobce. Ale jak říkám dobrý příspěvek - já osobně jsem radči za jeden příspěvek o našich vojácích než za 100 příspěvků o german army Smile .
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#61768 Verze : 0
Vůbec se nezlobím, právě naopak, prostý vojín musí být pod dohledem - a propos, vůbec nemám strach o copyright, mám ty fotky v originálu. Snad to potěší i Scottyho
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#61770 Verze : 0
to palič myslím že větší hlad než po tancích je po ostatní technice naší brigády, tanky jsou, byť nedokonale, zpracované, ale o ostatních vozidlech a zbraních je toho mizivě. Například náklaďáky jsou "pole neorané. Nechceš ho zorat? (ne zvorat Smile )
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#62884 Verze : 0
Ahoj Paliči a spol.,
díky za odkaz a fotky! Nerad Vám do toho kecám, v obrněné technice a historii pozemních jednotek zatím dost plavu (jakš takš mám zmapované letectvo) a jakékoliv informace o 1. ČSOB velmi vítám. Rád bych si postavil "průžez" technikou používanou čechoslováky, předně během obléhání, ale podkladů jsem dosud moc nenašel.
Coby modelář bych rád co nejpestřeji zmalované kusy, ideálním příkladem je M5A1 - Šotek (kamufláž, označní, bojové jméno atp.), nicméně např co se týče Cromwellů a Fireflyů našel jsem jen pár obr. a fotek v článcích pana Procházky v HPM. Mohli byste mi prosím někdo poradit a odkázat mě na nějaké prameny? Ohledně Shermanů v tom mám vůbec značný bordel. Měla ČSOB jen Fireflye, či také normální Shermany?
A jak to bylo s ostatní technikou? Např. s 25pdr houfnicemi, protitankovými kanóny (6pdr, 17 pdr.) atd.??
Děkuju za trpělivost s nováčkem Smile
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99280 Verze : 0
Fotky na 25 liberky tažené Quady, jsou třeba z přehlídky v Praze, stejně jako na 40 mm Boforsy
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99282 Verze : 0
Paráda, díky za informaci.. Můžeš mě ještě prosím navést kde ty fotky najdu? Zatím jsem našel fotky 25pdr a Quad zde v sekci zbraně a technika, dělostřelectvo, GB. Nicméně mi nějak uniká, proč má houfnice a Quad rozdílné označení? Na Quadu je 74 v červeno-modré, to mi sedí k dělostřeleckému praporu ČSOB, ale na houfnici je 43 v červené - netušíš proč?
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99285 Verze : 0
Přiznám se že ne (strukturou jednotek jsem se nezabýval) tady ti poradí spíš palič. Fotky vyšly v ATM a myslím že i v dalších publikacích, houfnice je jednolitě zelená (bohužel), pokud jde o sedmnáctiliberku nevím zda je naši měli u šestiliberek si jsem prakticky jist že jsem fotku viděl (šlo o verzi s hlavní bez úsťové brzdy) ale nemohu si vzpomenut kde, proto to nechci tvrdit na sto procent. Pokud si chceš jako modelář užít zkus zabrousit do výzbroje na středním východě a hlavně v africe při obraně Tobruku je to docela zajímavá směska. (modely se dělají ale většinou jako reziny)
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99292 Verze : 0
Sket: Pokud máš na mysli fotky "Lešanské pětadvacítky" pořízené na loňských Bahnech,tak ty neber na vědomí. Označení této soupravy je poněkud zmatené a mělo by označovat jakousi anglickou divizi. Od loňského dělostřeleckého dne v Lešanech je souprava provizorně označena jakožto příslušná k ČSOB.
Lešanské muzem je podobných kopanců a nesmyslů plné. Bohužel. Nádherný příklad je "Cromvell" s nápisem Lidice...


ČSOB. měla ve své výzbroji i 17 liberní protitanková děla,jsou krásně vidět na fotografiích z květnové přehlídky z Prahy.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99300 Verze : 0
Zajímalo by mě jak to bylo s touto brigádou a kořistní výzbrojí a výstrojí (co např. uvívali, nebo jestli něco i nepřivezli do vlasti).
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99302 Verze : 0
To Skřet:
člověče, začalo mi to vrtat hlavou, kouknul jsem se na fotky "pětadvacetiliberky" tady na válce a docela jsem se zhrozil.
Hele, Skřete, na štítu houfnice není "43" na červeném poli, ale na červeno-modrém ... a to odpovídá "formation sign" pro dělostřelecký pluk pěší divize, "74" na červeno-modrém odpovídá "formation sign" pro dělostřelecký pluk obrněné divize. K tomu se dá doplnit jen to, že brigáda byla po určitou dobu stavěna jako pěší (neřeknu přesně do kdy, ale označení třeba na Brencarrierech tomu odpovídala - "111") a pak by ta "43" na "dělostřeleckém pozadí" byla odpovídající.
Při reorganizaci mělo samozřejmě dojít neprodleně k přeznačení vozidel - a můžeme si být vůbec jistí tím, že k tomu skutečně vždy došlo? Pak by se člověk nemohl divit ani kombinaci "43" na houfnici a "74" na tahači... A samozřejmě tohle je jenom teorie - přesně jak říká Pavel Bláha - v Lešanech je spousta chyb a člověk někdy až žasne, jaké hrubky to jsou...


A mimochodem - obrněná brigáda neměla dělostřelecký prapor, ale oddíl (tedy ekvivalent pro jednotku odpovídající organizací struktuře praporu, zpravidla u dělvo, protiletadlového dělvo, raketového vo...).

Pokud někdy někdo použil ve spojení s dělostřelectvem našich jednotek v zahraničí terminus technikus "prapor", tak to bylo po vytvoření protiletadlového pluku z naší jednotky na Blízkém Východě (velel mu plk.děl. Karel Václav Klapálek) a právě v jeho struktuře byly 3 prapory - toto označení si naši pl dělostřelci ponechali jako "vzpomínku na pěšáckou tradici".
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99312 Verze : 0

Citace - Standa :

Zajímalo by mě jak to bylo s touto brigádou a kořistní výzbrojí a výstrojí (co např. uvívali, nebo jestli něco i nepřivezli do vlasti).



Část tanků Cromwell snad po válce byla u tankového útvaru dislokovaného v Hranicích, kde sloužil i HSS Buršík.


Informaci mám od pamětníka a věřím, že se zakládá na pravdě. Do kdy tam tyto tanky byly však již nevím.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99318 Verze : 0
Dle jiného pamětníka skončila výzbroj brigády (v té době již mimo užívání) v základně ve Stráži pod Ralskem a odtud se údajně likvidovala, je-li to pravda nebo jen zmatená vzpomínka nevím, osobně vzpomínky pamětníků beru s rezervou.
Pokud jde o Lešany (ale i jiná muzea) je nutno brát tamní kamufláže s velkou rezervou, klasickým příkladem je tank T-34/76 se želvovovou věží označený jako polský, přesto že poláci už asi deset let hlásají že tank tohoto typu nikdy neměly a jediný vztah je že stroj původně stál na pomníku polských tankistů. Ale podobné kiksy se najdou i jinde.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99322 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Dle jiného pamětníka skončila výzbroj brigády (v té době již mimo užívání) v základně ve Stráži pod Ralskem a odtud se údajně likvidovala, je-li to pravda nebo jen zmatená vzpomínka nevím, osobně vzpomínky pamětníků beru s rezervou.
Pokud jde o Lešany (ale i jiná muzea) je nutno brát tamní kamufláže s velkou rezervou, klasickým příkladem je tank T-34/76 se želvovovou věží označený jako polský, přesto že poláci už asi deset let hlásají že tank tohoto typu nikdy neměly a jediný vztah je že stroj původně stál na pomníku polských tankistů. Ale podobné kiksy se najdou i jinde.



Naprosto souhlasím s připomínkami ke vzpomínkám veteránů, které je třeba brát opravdu s rezervou.
V Hranicích snad Cromwelly měly být hned po skončení války.
Fotograficky to doložit nemůžu Wink
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99336 Verze : 0
Ta pětadvacítka na fotkách je vyfocená ve zbarvení,ve kterém byla zakoupena v Anglii. Kdyby jsme to označení provizorně nepřelepili během dělostřeleckého dne,byla by tak doteď. Stejně jako je to s Bedforem MWC 15 cwt který je v expozici ve zbarvení RAF z Afriky a nedokáží ho ani přemalovat,natož zrenovovat.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99374 Verze : 0
TO Pavel Blaha: Sakra, v čem je chybový Cromwell Lidice? Zrovna u něj jsem si říkal, že by to byl hezký modelářský kousek, jehož shlédnutí v originále bude nejjednodušší..Sad


TO Palič: Jo, sorry, jsem slepej jak patrona, 43 je v červeno-modrém. Nicméně jsem koukal do článku ve starém HPM (ing. Svoboda), kde je označování vozidel ČSOB celkem dobře rozpitváno a 43 nepoužívla žádná z československých jednotek (aspoň je-li článek relevantví).
Add delostřelecký prapor.. Ano, teď na to koukám, omlouvám se za chybu. V rozpisu jsem viděl dělostřelecký pluk (podrobnější členění nevím) a asi mi to splynulo s organizací 200. protiletadlového.


TO Bitaxe: Jo, Afrika a ME jsou dost zajímavé. Smile Osobně by mě nejvíc zajímal osud československé Valentine (coby snad jediného tanku). Neví o tom někdo něco?
Add Lešany.. Že jsem tak zvědavý, co je tam ještě tak chybového? Nerad bych si zafixoval nějaké nesmysly...Smile
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99438 Verze : 0
Několik fotografií našich Cromwelů a Crusaderů
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99440 Verze : 0
TO Bitaxe: Jo, jinak děkuju moc za odkaz na ATM, prolezu to:-)


TO ALL: Nemáte prosím někdo něco ohledně Shermanů u ČSOB?
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99441 Verze : 0
Střelnice Lammemuir Skotsko 1944
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99445 Verze : 0
Cromwell Mk.VII v Praze
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99448 Verze : 0
u Tobruku se používala minimálně jedna Valentine a jedna Matilda (ta ale nebyla pravděpodobně nikdy zprovozněna, občas se píše i o další Valentine ale není jisté zda byly opravdu dvě (spíše jen jedna možná několikrát opravená) tanky určitě zůstaly na místě a pravděpodobně je převzali britové. Bylo užíváno i dost kořistních děl (třeba škodovácké houfnice které byly ukořistěny italům) při obraně Tobruku, i ta byla pokud vím ponechána na místě. Tanky sloužily při výcviku kdy se za Valentine tahal druhý tank (není jasný typ) na laně a na něj se střílelo jako na terč z Boforsů. Valentine měla dokonce ČS znaky na věži Smile
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99451 Verze : 0
TO Vilém Fencl: Super, díky moc! Apropos, nebyl by nějaký zajímavý obrázek Fireflye od ČSOB? (leží mi rozdělaný na stole a nejsem sto se rozhoupat co s ním)


TO Bitaxe: Díky za informaci. V knížce Tobrucké krysy od T. Broda je fotografie jedné československé Valentine, ale o dalších jsem nevědělSmile
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99454 Verze : 0
Veľmi pekné fotky, ďakujem autorom za publikovanie. Zaujalo ma najmä otočenie hviezdy na veži Cromwella na prvej fotke.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99467 Verze : 0
to Skřet myslím že pár fotek bylo před několika lety v HPM, asi i s rekonstrukcí kamufláže
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99476 Verze : 0
Cromwell Mk.VII v Plzni a u Dunkerque
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99534 Verze : 0
Několik fotografií mám a příležitostně je uveřejním. Jinak něco k organizeci brigády.


ORGANIZAČNÍ STRUKTURA ČESKOSLOVENSKÉ SAMOSTATNÉ OBRNĚNÉ BRIGÁDY VE VELKÉ BRITÁNII V ROCE 1943


CIABG – Czechoslovak Independent Armoured Brigade Group
Důvodem reorganizace původně pěší brigády na obrněnou bylo co nejlépe využít poměrně malé jednotky bez větších záloh v co nejpřijatelnější samostatném útvaru. Z počátku se předpokládal příchod dalších vojáků jak z protektorátu, tak z dalších zemí, ale tento předpoklad se nevyplnil v takovém rozsahu jak se předpokládalo. Až příchod vojáků ze středního východu doplnil chybějící zálohy a umožnil tak vytvořit jednotku schopnou bojového nasazení. Čs. brigáda byla začleněna do britských ozbrojených sil a jako taková byla budována podle britských předpisů. S předpokladem dalšího posílení stávajících počtů vojáků se organizační struktura budovala podle tabulek určených pro britské samostatné brigády (Independent Brigáde Group). Oficiální název čs. jednotky byl Czechoslovak Independent Armoured Brigade Group CIABG ( název zůstal po celou dobu nezměněn přestože docházelo k organizačním změnám), zpočátku také Czechoslovak Indepandet Tank Brigáde Group. při styku mezi jednotlivými jednotkami brigády se používal český název Československá samostatná obrněná brigáda, zpočátku také tanková brigáda. Početní stavy byly přizpůsobeny možnostem a počtům mužů které mělo velitelství brigády k dispozici. Některé jednotky postavené u čs. brigády by jinak náleželi vyšší jednotce (divizy), další měli redukované počty. Tehdejší Britské samostatné obrněné brigády byly dvou typů : „A“ byla složena ze třech tankových pluků nebo praporů, jednoho dělostřeleckého pluku, motorizovaného praporu a polní ambulance, Brigádě typu „B“scházel motorizovaný prapor. Obě se lišili jak organizačně tak i označením vozidel. Organizační struktra čs. brigády byla stavěna podle britské brigády typu „A“ s přidáním některých jednotek náležících k vyšší jednotce. V červenci 1944 se organizace a označení brigády přizpůsobilo struktůře používané v britských divizích. Počty byli i nadále redukované a do konce se nepodařilo dosáhnout předpokládaných počtů pro vyšší jednotku. Tehdejší britská obrněná divize se skládala z jedné obrněné brigády o třech tankových a jednom motorizovaném praporu. Motorizované nebo pěší brigády na autech o třech praporech, z dělostřelecké brigády o dvou polních, jednom protitankovém a jednom protiletadlovém pluku. Zbytek divize tvořil průzkumný pluk, dvě ženijní roty, spojovací prapor (4 roty), divizní dílny s polním parkem, dvě lehké polní ambulance, dva zásobovací dopravní prapory, rota policie a polní pošta. Těchto počtů nikdy čs. jednotka nedosáhla a počet složek a počty mužů se nijak radikálně do konce války nezvyšoval. Při reorganizaci v roce 1943 byl štáb brigády rozšířen o několik důstojníků, nebylo ale počítáno s veliteli dělostřelectva ani s náčelníkem zdravotnické služby. Tyto funkce vykonával velitel dělostřeleckého pluku a velitel lehké polní ambulance. Velitelem brigády byl jmenován brigádní generál A. Liška a jeho zástupcem plk. K. Klapálek. Po odchodu K. Klapálka na východní frontu jej nahradil plk. A. Barovský-Zeman. Chod velitelství zajišťovala brigádní štábní rota s trvale přidělenou spojovací četou a lehkou dílnou LD6. Průzkum brigády zajišťoval Motorizovaný předzvědný oddíl – MPO. Ten byl vyzbrojen obrněnými auty a lehkými tanky. Tankové prapory měli čtyři střední tanky ve velitelské četě, velitelskou a tři tankové roty( ke konci války 4 roty). Ve velitelské četě byly ve výzbroji speciální protiletadlové tanky Crusader AA, obrněné transportéry, startovací a dobíjecí obrněné transportéry a nákladní automobily se 40 tunami zásob. Na ochranu praporního týlu bylo určeno devět doprovodných tanků Sherman I.C „Firefly“ se sedmnáctiliberními protitankovými kanóny (ráže 76,2mm). Motorizovaný prapor, tzv. brigádní pěchotu, tvořili převážně bývalí příslušníci 200. čs. lehkého protiletadlového pluku - Východního. Prapor se skládal z velitelské roty, roty doprovodných zbraní a dvou motorot. Brigádní dělostřelectvo tvořil dělostřelecký pluk o dvou oddílech po dvou čtyřdělových bateriích, které byly vyzbrojeny pětadvacetiliberními kanónovými houfnicemi (ráže 87,6 mm). Protitankový oddíl byl tvořen třemi bateriemi, ve kterých bylo dvanáct sedmnáctiliberních protitankových kanónů (ráže 76,2 mm). Protiletadlová baterie měla 6 protiletadlových děl Bofors (ráže 40 mm). K dělostřeleckému pluku byly trvale přiděleny lehké dílny LD 3, v poli pak i spojovací četa E brigádní spojovací roty. Brigádní dělostřelectvo bylo plně motorizované. Ženijní rota byla oproti tabulkovým stavům redukována o jednu ženijní četu. Rota byla vybavena pro zemní práce a odminování a byla vybavena i motorovým člunem. Mostní četa byla vybavena mostní soupravou Bailey pro zřízení mostu o délce 40 m a nosnosti 40 tun. Spojovací rota přidělovala vycvičené a vybavené čety velitelstvím a bojovým útvarům. Pořádkovou a dopravní činnost i vyšetřování závažných přečinů zabezpečoval oddíl polního četnictva tvořený sekcí dopravní a sekcí pořádkovou. Příslušníci oddílu byli označeni černou rukávovou páskou s červeným nápisem “MP”. V poli oddíl zajišťoval sběr zajatců a jejich odsun do zajateckých táborů. Pro doplňování mužstva u tankových praporů byla vytvořena záložní tanková rota, která měla za úkol cvičit nové posádky tanků pro krytí bojových ztrát. Pro doplňovaní mužstva ostatních odborností byla vytvořena doplňovací rota, která zajišťovala vojáky ostatních odborností, radisty, zbrojíře atd. Zásobování proviantem, pohonnými hmotami a municí zajišťoval zásobovací dopravní oddíl. Oddíl se skládal ze tří rot, velitelské roty, zásobovací roty, dílen a dvou čet záložních řidičů. Později byl oddíl rozšířen o další dvě roty. Pro brigádu se udržovala zásoba 130 tun munice, 90 tun pohonných hmot, 60 tun proviantu a 6 tun výstroje vezených na třítunových nákladních automobilech. Na konci války se tento stav zvýšil na 360 tun munice, 180 tun pohonných hmot a 180 tun proviantu a výstroje. Brigádní tankové dílny (BTD) byly určeny pro střední opravy tanků, obrněných vozů, automobilů, motocyklů, zbraní a radiostanic. BTD měli velitelskou, skladovací a vyprošťovací četu, tankové, automobilní, zbrojní a radiové dílny. Pro zásobování brigády náhradními díly a zbrojním materiálem sloužil polní park vybavený šesti třítunovými automobily. Lehké dílny (LD) byly trvale přiděleny k bojovým útvarům a sloužily ke kontrole technického stavu a pro běžné opravy. V poli shromažďovaly poškozenou techniku. Lehká polní ambulance disponovala prostředky pro zřízení předsunutého obvaziště a k odsunu raněných do armádní nemocnice. Polní pošta zprostředkovávala služební a soukromý styk mezi brigádou a poštovním úřadem. Polní pokladna přejímala a rozdělovala peníze jednotlivým útvarům, sloužila také jako spořitelna a směnárna. Výchovná četa se starala o výchovu, kulturu a osvětu, vydávala cyklostylovaný (kopírovaný) deník “Naše noviny”. Styčná skupina sloužila pro nepřetržitý styk s “Lision Headgnartes” – britským styčným velitelstvím přiděleným k československé brigádě. Polní soud a prokuratura byla první stolicí a státním zastupitelstvím. Ten řešil veškeré trestné činy vyjma vraždy, zabití a násilného smilstva na území britského království. Odsouzení byli umisťováni v britských věznicích (brigáda neměla vlastní věznici). Náhradní těleso a výcvikové středisko podléhalo přímo Ministerstvu národní obrany MNO, později hlavnímu velitelství. Staralo se o evidenci vojenských osob, evidenci padlých a zemřelých a o jejich majetek. Těleso soustřeďovalo nové brance, kteří procházeli výcvikem ve výcvikovém středisku. Posádkovým městem Náhradního tělesa byl Sonthend on Sea, velitelem pak pplk. Josef Brůha. Československé tankové výcvikové středisko vycvičilo ve třech kurzech 600 důstojníků a mužstva. Velitelem střediska byl. pplk. Jaroslav Blavic a bylo zřízeno při Britském školním pluku 54 ve vojenském táboře Bernard Castle. Duchovní službu u brigády vykonávali tři duchovní: římský katolík por. Hugo Vaníček, evangelík por. Jan Michalec a rabín Hanuš Rebenwurzel. V roce 1945 měla brigáda válečné počty na těchto stavech: 6 163 mužů, 96 děl, 273 motocyklů, 1 883 automobilů, 307 tanků a 278 obrněných transportérů.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99535 Verze : 0
TO Bitaxe: Jo, v HPM jsem našel jednu fotku a dva bokorysy.Šice žádná sláva, ale lepší než drátem do oka.
Já jen kdyby měl někdo něco zajímavějšího...
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99581 Verze : 0
Myslím že těch fotek (aspoň těch známých je opravdu jen pár), vůbec fotky z východu jsou dost vzácné, jsou většinou z návštěv novinářů a těch tam nebylo zas tolik, jinak jde většinou o klasickou upomínku (tedy smějící se kamarád u čehosi co nejde moc rozeznat) tedy o věci z modelářského hlediska dost na nic.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99582 Verze : 0
Fotografií Shermanů je velice málo a těch kvalitních jěště méně.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99737 Verze : 0
Každopádně mnohokráte děkuju! Paráda! S kamufláží se holt přidržím toho kusu z HPM (nějak jsem se nechtěl vzdát naděje na kousek s bojovým jménem;-) ), ale fotky jsou to výborný!Smile
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#99761 Verze : 0
Dovolil bych si ještě jednou otravovat s dotazem na modelářské podklady. Podařilo se mi sehnat část obtiskového archu na stroje ČSOB, konkrétně na M5A1 Stuart "Šotek" a na Cromwell MK IV "Tonča". Bohužel k nim nemám další podklady. Nemá prosím někdo alespoň náčrt, lépe však obrázek nebo fotku zmíněných strojů? Zvláště u "Šotka" bych potřeboval rozvržení kamůfláže.
Díky moc za jakékoliv ohlasy, klidně i do pošty na orc@volny.cz
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#100070 Verze : 0
Tak kolegové, uplynulo již několik dnů od vyvrcholení květnových oslav, čekal jsem, že se někdo ozve, ale vzhledem k obecnému mlčení se ozvu pro jistotu alespoň já.


Rád bych totiž znál Váš názor na to, co mne velmi překvapilo a na co jsem slyšel spoustu různých názorů od vyloženě pozitivních až po absolutně negativní.
Jde o Cromwell v barvách ČSOB s bojovým jménem "FAUST", který byl k vidění v Plzni na statické ukázce a v rámci kolony na podvalníku. Je třeba podotknout, že jsem ho NEVIDĚL NAŽIVO!!!


Zatím budu prezentovat názory z opačných stran spektra a svůj názor si s dovolením nechám až na konec.. Tedy:
1) naprosto NEGATIVNÍ: určitě to není pojízdné a ta věž není původní, je to jen ...
2) naprosto POZITIVNÍ: dali dohromady z vraku vozidlo a snad ho dají i do chodu, jestli je pravda, že věž je replika, tak opravdu povedená...


S názorem 1) se naprosto neztotožňuji, neboť i věhlasná muzea, která disponují dostatečnými (finančními, materiálovými a lidskými) zdroji mají jisté (podstatné) procento vystavených exponátů ve stavu nepojízdném... a pokud je věž skutečně stavěná "od nuly" v modelářské hantýrce jako "scratchbuilt", pak smekám, protože to je ta nejčistší esence odvahy, odhodlání a entuziazmu, schopnosti práce a ...dost - jen doufám a věřím, že to není "od oka", ale s dostatečně hlubokými podklady K tomu dodávám jedno: pokud je věž opravdu "scratch", pak ti kluci opravdu natřeli pr...el "expertům z Lešan" - kterým sice jejich Cromwell běhá, ale jaksi mu chybí velitelská věžička a marking jako takový je dost velký úlet... (nebo se snad něco změnilo?)


S názorem 2) si dovolím souhlasit a na rovinu říkám, že tu partu obdivuji a věřím, že dříve nebo později Faust bude běhat vlastní silou (i kdyby měl být motorován podobně, jako "lešanská Pz.IV se srdcem z Tatry").
Podle fotografií ta věž není udělaná z okapového plechu a sváření pancíře není legrace...
Sám jsem měl v minulosti potěšení "sedlat" některá moderní pásová vozidla a z hecu jsem opruboval i T-34ku (sázka s učitelem řízení obrněné techniky v průběhu studia) a tak si umím představit, že Ti, kteří oživují Fausta, udělají vše pro to, aby alespoň občas měli (tu pro mnohé lidi nepochopitelnou) radost při vytloukání pásů a čištění mašiny... a tak trochu jim závidím.


A netrefujte se do mně, když už asi tušíte, že jsem zrovna na tenhle typ "zatížený".
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#107325 Verze : 0
Pár detailů pro upřesnění a pro šťouraly.
1)Věž je totální replika,podle dokumentace a oměřeného originálu.
2)Motory jsou v čechách,převodovka by měla fungovat. Je to jen otázka času a peněz.


A jen na okraj,Lešanskej Cromwell je tradičně NEPOJÍZDNÝ. Sad


A až to bude jezdit,tak to nebude plazidlo jako Pz.IV ale pojízdný Cromwell. Twisted Evil
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#107333 Verze : 0
Já měl pocit, že Cromwell v Lešanech je pojízdný - alespoň podle fotek to tak vypadalo - nebo snad "dílenští specialisté" přismahli obložení PSU či uvařili motor?
Znovu opakuji, že tu repliku věže považuji za "masterpiece" a určitě to nebyl "piece of cake" - ať to někdo zkusí...
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#107334 Verze : 0
Pokud vím,vždy měl problémy se řazením(snad nějaký problém se spojkou),pak začala téct chladící kapalina. V roce 2003 na tankovém dni jel jen první ukázku,druhá se již nekonala.Tyto info neberte jako 100% spolehlivé,ale od skutečnosti by se neměli moc lišit. Bohužel.
Lešany jsou zahrnuty spoustou různého "šrotu",nejde to všechno najednou. A Cromwell nepatří k těm tankům kde se generálka převodovky dá udělat kladivem.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#107340 Verze : 0
Osobně si nemyslím že "originál" je pro vystavení nezbytný, pokud na Cromwellu je věž která odpovídá původní (a podle fotek se zdá že ano) pak já osobně s tím problém nemám. Spíš smekám před lidmi kteří něco takového dokážou. Ostatně ani lešanský není originál v pravém slova smyslu, jde o skládačku z několika strojů a totéž se dá říci o spoustě strojů v muzejích (pojízdnost je hezká věc, ale není v muzeu prioritou) To že lešanský Cromwell je "mimo službu" jsem slyšel také, stejně jako že PzIV dostala údajně originální Maybach a v obvykle je nepojízdná. S těmi kdo se chovají podle bodu jedna v paličově přehledu se prostě souhlasit nedá, obvykle jsou to tlachalové kteří pro cokoli dokážou jen kecat a ne dělat. Obvykle jsou to tlachy typu jak "by se mělo" to i "tigr" postavený z T-34 je mi milejší než podobné "mělo by se" Navíc ten Faust (aspoň na fotkách vypadá skvěle, jestli ho ještě zpojízdní mohu před nimi jen smeknout a postát v tichém úžasu.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#107396 Verze : 0
Takže - alespoň co jsem za dva dni okounění a otravování chlapů v Lochotínském campu vyzvěděl - vež je kovová kostra na kterou je přidělán betonová imitace panceřových desek (ale není to poznat ani na první, ani na druhý, ale možná až na třetí velmi podrobný pohled - já osobně to nepoznal dokud mě to nebylo ukázáno Laughing ), motory jsou ze Švédska - původně pro Centuriony (což je jedno protože jsou totožné), originál věž se shání - zde jsem zaregistroval jak optimistickou verzy - už je na cestě, tak pesimistickou - už nám jí slibují třetí rok) Jinak jsou k dispozici věci do interiéru jako radiostanice apd. Krásně vypadající kanón (dělo chcete -li) je sice replika z trubky ale platí zde to samé co o věži - poznáte to až dkyž Vás někdo upozorní. Korba je pozoruhodná řadou původních úprav . ve výrobě byla upravena na F, srovnání hrany zadního výdechu apd. Takže klobouk dolů před lidmi kteří se podílejí na jeho obnově.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#107723 Verze : 0
Právě jsem hodil první fotku Fausta z Lochotína na FTP ( RoBoT/Plzeň-07-05-2005/Cromwell-Faust/Lochotin). Kemp už tam prakticky nebyl, poprchávalo, a k odjezdu se připravovaly poslední kusy = alespoň tam bylo málo lidí a lépe se fotilo. Jen kdyby občas nekáplo na sklo Sad


Další budou následovat.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#107803 Verze : 0
Nerad bych byl považován za rejpala, ale mám tu něco (málo) k jedné z fotek od kolegy V.Fencla, kterou sem poslal 28.3. tohoto roku:
Cromwell jedoucí po náměstí v Plzni (na popisu k fotce označený jako T-_ _ _ 780W je podle jakéhosi seznamu T-121790W (tu záměnu na fotce zřetelně čitelné "9" za psanou "8" způsobil s největší pravděpodobností tiskařský šotek či překlep), tomu totiž odpovídají WD kódy dalších tanků ze série 121 (třeba T-121777W a nebo T-121791W).
I další Cromwelly se zesilovanou korbou (od jiných jednotek) patří do tohohle "hnízda", které sahá až někam za "koncovou 800").
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#107804 Verze : 0
I když riskuji že provověrnými odborníky budu považován za neznalého stupidního idiota přesto vznesu dotaz: Jak to je z velitelskou věžičkou na Cromwellech? Existuje nějaké pravidlo kdy byla jednoduchá (jeden periskop) kdy Mk II. (jako Comet) případně jiná ? pokoušel jsem se na fotkách vystopovat nějakou vazbu na verzy nebo korbu (číselná řada) a marně - akorát mám pocit že na verzy se 95 houfnicí je většinou MK.II.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#118439 Verze : 0
Veškeré operační tanky měli mít koncem války noví typ velitelské věžičky, a to tanky Cromwell,, Sherman, Churchill a Comet. Nebyly ale montovány na cvičné tanky. Vazba na typ korby a tanku není žádná, pokud se počítalo s operačním použitím tanku (jedno jakého typu) tak se modifikace vel. věže prováděla přímo u útvarů na frontě. U čs. Brigády to prováděly u BTD (brigádní těžké dílny)
Níže kapitola z připravované knihy o Cromwellech čs. brigády, pojednávající o vel. věžičkách. Doufám že to pro informaci postačí.


„Na levé straně věže se nachází otočná velitelská kupole (v terminologii používané u čs. brigády „Vížka“) opatřená opět dvoudílnými dvířky a dvěma protilehlými periskopy (u staršího typu) jenž jsou chráněny pancéřovými krytkami ovládanými zevnitř ručními mechanizmy. Dvířka obdobné konstrukce jako u nabíječe umožňují navíc ještě uzamčení zvenčí pomocí visacího zámku. Celá velitelská kupole se otáčí na ložiskové dráze a je uváděna do pohybu mechanickou silou paží velitele tanku. Na začátku roku 1945 byly tyto kopule nahrazeny odlišným (modernějším) typem kupole „All-Round Vision Cupolas “ jenž měla osm periskopů situovaných po jejím celém obvodu a výrazněji vyčnívala nad strop věže. Konstrukce dvířek byla stejná jako u starší kopule a u dvířek nabíječe. Tento typ kopule byl málo oblíbený nejenom u našich vojáků, přestože umožňoval lepší výhled. Hlavní důvod byl v tom, že prostor poklopu byl menšího průměru, než u původní, což ještě více stěžovalo i tak problematické opuštění tanku při zásahu, nebo požáru.“
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#118482 Verze : 0
Dlouho a opravdu pečlivě jsem hledal zmínku o výměně původních velitelských věžiček na Cromwellech za „all round vision cupola“, v jedné publikaci obecně velmi uznávaného a (asi) renomovaného polského autora jsem dokonce našel zmínku o tom, že šlo o „modifikovanou věžičku ze Shermanu“ – toto konstatování mne dost rozesmálo… a tím pádem jej za tak „renomovaného“ již nepovažuji…
Ve finále jsem pak studoval všechny mně dostupné fotky Cromwellů (nejen českých, ale i polských a britských) a jen u několika málo z nich z nich jsem byl schopen tu novou věžičku identifikovat – jinak řečeno – získal jsem pocit, že pokud to mělo být (výměna „dvouperiskopové“ za „osmiperiskopovou“) prováděno, tak k realizaci došlo jen v nemnoha případech a zase tak masovým jevem to nemohlo být…
Mám dojem, že nová velitelská věžička byla typická (snad se to tak dá říct) pro Cromwelly Mk.IV (75mm), VI (95mm), VII (75mm) a VIII (95mm) s korbou F – tedy již z výroby Cromwell a ne „updatovaný“ Centaur… Samozřejmě, že byla na všech Cometech a novějších variantách Churchillů.
Přikládám tedy fotografie velitelské věžičky Churchillu Mk.VII z bovingtonského muzea a A 34 Comet z vojenského muzea v Drážďanech… s označením umístění jednotlivých periskopů červenými šipkami. K tomu mne napadá jen jedno – položit otázku „kde bylo vpředu“ pro tu „all round vision cupola“…
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#119429 Verze : 0
V tomto bych polskému autorovy ( pokud jde o Janusze Magnuskiho)oponoval, věžičky pro Shermany měli naopak přidané okruží, aby tyto věžičky mohli být osazeny. Vycházím z dobových modifikačních rozkazů platných pro všechny britské jednotky používající zmíněné tanky ( ty jsou volně k nahlédnutí ve Vojenském historickém ústavu ve fondech Tankových praporů a BTD). Dle těchto předpisů je zcela jasné, že šlo o plošnou výměnu a ne pouze o ojedinělý jev. Z fotografií z přehlídky z Prahy je tato nová věžička patrná na prakticky všech tancích brigády (ostatní jsou pravděpodobně výcvikové). O tom že na zahraničních fotografiích jsou jen na malém počtu tanků, připisuji pořízení fotografií před dobou modifikace. Počty přidělených věžiček Brigádním těžkým dílnám odpovídá počtu operačních tanků v době modifikace věžiček. To je v rychlosti vše, snad to na vysvětlenou stačí. V.F
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#119523 Verze : 0
Mám jeden takovej trapnej dotaz , vím že to sem nepatří ale jak si mohu změnit nárameník u své ikonky ? já to nikde nemohu najít .
Předem děkuji za odpověď .
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#119546 Verze : 0
Vypadá to že už jsem na to přišel Very Happy tak se omlouvám že jsem to jsem hodil
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#119555 Verze : 0
Dotaz na znalce, existuje nějaká zřetelné (podrobnější) foto na české valentiny bridgelayery?
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#127552 Verze : 0
Mám několik fotek jak valentinů tak i Covenanterů od čs. brigády. Označení se dá také rekonstruovat, jsou známé počty i policejní čísla. Budu se snažit nezapomenou dát nějakou na web, o další se případně připoměťe na mou adresu vilemfencl@tiscali.cz. VF
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#127582 Verze : 0
Tak mám novou publikaci a spokojenost


http://www.capub.eu/cz.html


akorát pár dotazů by se našlo - například jak to bylo z Crusadrama AA od Francouzů, nebo číslo "Vlasty""...
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#324477 Verze : 0
Vážený pane kolego,
jest-li jsem dobře pochopil, tak se jedná o knihu neznámého autora s neznámou ISBN, která nese název: Tanks - Czechoslovak Independent Armoured Brigade 1943-1945.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#324492 Verze : 0
ISBN 978-80-903945-9-9 - viz odkaz - autoři jsou také známí jen teď nemám u sebe výtisk.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#324748 Verze : 0
Vážený pane kolego,
díky poskytnutému ISBN již znám oba autory: Petra Brojo a Ivana Procházku.


Zvláště druhý jmenovaný je pro mne zárukou důvěryhodnosti této studie.


K doplnění získaných údajů doporučuji soukromé stránky Ivana Procházky: Válečné střípky - viz http://www.volny.cz/ipro/stripky/uvod.htm
URL : https://www.valka.cz/Tanky-1-ceskoslovenske-samostatne-obrnene-brigady-t16886#324752 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více