Operace Neptune - pracovni a koordinacni diskuse

rozpracováno


Německé síly ve Francii přede dnem D



Časová osa


10.5.1940 – německá armáda zahajuje západní tažení
22.6.1940 – Francie podepisuje kapitulaci, Německo obsazuje většinu jejího území včetně pobřeží
Lamanšského průlivu a Atlantiku
16.7.1940 – Hitler ve Směrnici č. 16 vydává rozkaz k invazi do Británie – operace Seelöwe
17.9.1940 – po selhání Luftwaffe v letecké bitvě o Británii Hitler odkládá operaci Seelöwe na neurčito
11.12.1941 – Německo vyhlašuje válku USA
8.11.1942 – americké a britské jednotky se vyloďují v severní Africe (operace Torch)
11.11.1942 – německá vojska vstupují do neobsazené části Francie
13.5.1943 – kapitulace sil Osy v severní Africe
10.7.1943 – Spojenci se vyloďují na Sicílii
3.11.1943 – Směrnice č. 51 stanovuje jako prioritu posílení vojsk na Západě
6.6.1944 – začíná spojenecké vylodění v Normandii

Struktura německého velení v západní Evropě


letectvo: Letecká armáda 3 (polní maršál Hugo Sperrle)
válečné námořnictvo: Skupinové velitelství námořnictva Západ (admirál Theodor Krancke)
pozemní vojsko: Hlavní velitelství Západ (polní maršál Gerd von Rundstedt)
- Skupina armád B (polní maršál Erwin Rommel)
- 7. armáda (generálplukovník Friedrich Dollmann) – bretaňské
a normandské pobřeží po Seinu
- 15. armáda (generálplukovník Hans von Salmuth) – lamannšské a
severomořské pobřeží od Seiny po holandsko – německou
hranici
- Skupina armád G (generálplukovník Johannes Blaskowitz)
- 1. armáda (generál Kurt von der Chevallerie) – atlantské pobřeží
- 19. armáda (generál Georg Sodenstern) – středomořské pobřeží
- Tanková skupina Západ (generál Leo Geyr von Schweppenburg)


Němečtí velitelé v Normandii


Gerd von Rundstedt – nejstarší německý velící generál (68 let), během polského tažení velel Skupině armád Jih, v bojích na západě Skupině armád A, během operace Barbarossa Skupině armád Jih až do konce listopadu 1941, kdy byl pro neuposlechnutí rozkazu udržet Rostov na Donu odvolán z funkce a propuštěn do zálohy. Reaktivován v březnu 1942. Předpokládal, že Spojenci zaútočí přes Calaiskou úžinu. Hodlal umožnit invazním silám vylodění, nechat je postoupit do vnitrozemí, kde je pak napadnou tankové divize dosud držené v zázemí a zničí je ve stylu bleskové války.
Erwin Rommel – mistr manévrového boje, během západního tažení velel 7. tankové divizi, v severní Africe si vysloužil přezdívku „Pouštní liška“. Díky zkušenostem z boje proti Spojencům v Africe byl přesvědčen, že rozhodujícím činitelem v nadcházejícím střetu bude spojenecké letectvo. Tvrdil, že k vylodění dojde mezi Dunkerkem a Cherbourgem, a letecká převaha Spojenců zabrání přesunům německých strategických záloh. Podle Rommela bylo jediným možným řešením odrazit Spojence
během vylodění. Proto trval na tom, aby maximum německých sil bylo umístěno v bezprostřední blízkosti Atlantického valu.
Leo Geyr von Schweppenburg – při polském tažení velel 3. tankové divizi, během západní kampaně XXIV. armádnímu sboru a na východní frontě III. a později XXXX. tankovému sboru. Sdílel von Rundstedtův názor, že tankové divize je nutné držet v zázemí.
Friedrich Dollmann – během polské kampaně velel IX. armádnímu sboru, v roce 1940 ve Francii 7. armádě. Většinu války strávil v okupační službě a postrádal frotové zkušenosti.
Hans von Salmuth – počátek druhé světové války strávil ve vyšších štábních funkcích, na východní frontě velel 17., 4. a 2. armádě.


Německé síly ve Francii


Po odvolání operace Seelöwe se západní fronta definitivně ustálila na pobřeží Atlantiku a Severního moře. Západní hranici Říše bylo nutné zabezpečit proti případnému britskému útoku. Výstavbou stálého opevnění mělo dojít k uvolnění vojenských sil potřebných na jiné plánované operace. Řád výstavbě tzv. Atlantického valu dala Hitlerova Směrnice č. 40 z 23. března 1942. Zároveň byl stanoven cíl vybudovat přibližně 15 000 objektů. Teoreticky měl být Atlantický val mohutnou hrází, schopnou zachytit i nejsilnější úder vedený z moře. Ve skutečnosti zůstával pouze iluzí, která měla nejen oklamat protivníka, ale též dát německému národu pocit bezpečí. Von Rundstedt nařídil v květnu 1943 provést prověrku všech aspektů obrany západního pobřeží a výsledky shrnul do zprávy pro OKW ze dne 28. října. Ve zprávě uvádí, že trvalá opevnění jsou nutná pro boj i propagandu, ale vylodění nezabrání. Obrana musí být v konečné fázi založena na zálohách, zejména tankových a motorizovaných jednotek.
Během roku 1943 (13. května kapitulovaly zbytky jednotek Osy v Tunisku a 10. července se Spojenci vylodili na Sicílii) začalo být německému velení jasné, že spojenecká invaze do Francie je jen otázkou času. 3. listopadu proto Hitler vydal Směrnici č. 51, která stanovila jako prioritu posílení německých sil na západě.
Až do konce roku 1943 bylo ve Francii padesát až šedesát divizí, které byly opakovaně nahrazovány divizemi zdecimovanými na východní frontě. Tato kontinuální výměna měla neblahý vliv na řádný chod defenzivního systému na pobřeží. Proto byly zformovány permanentní divize na ochranu pobřeží, organizačně uzpůsobené jejich konkrétním sektorům. Tento systém umožňoval co nejekonomičtější využití omezeného vybavení dostupného na západě, měl však nevyhnutelnou slabinu: důstojníci i mužstvo byli většinou starší ročníky, mnozí se zdravotními omezeními, a byli vyzbrojeni v menší míře, než tomu bylo u aktivních divizí. Jejich výzbroj z větší části zahrnovala kořistní francouzské, polské a jugoslávské zbraně, které používaly nejrůznější druhy munice. To s sebou neslo nevyhnutelné potíže v zásobování. Většina těchto divizí měla dva pěší pluky, do některých z nich byly začleněny „východní“ prapory složené z „dobrovolníků“ z řad válečných zajatců z východní fronty. Z celkem 59 divizí, které měl von Rundstedt k dispozici v předvěčer dne D, bylo 33 výše popsaných, „stacionárních“, bez vlastních dopravních prostředků, s dělostřelectvem taženým koňmi. Tíha obrany na západě tak ležela na 13 motorizovaných pěších divizích, třech paradesantních, 9 tankových a jedné divizi tankových granátníků.
Dalším negativním prvkem byla extrémní slabost Luftwaffe, která měla na západě pouze 300 ledadel, z toho 150 bombardérů. Po vylodění měla být posílena o 700 letadel, vyčleněných k obraně Říše. Kriegsmarine měla k obraně před invazí k dispozici 7 velkých plavidel, 23 křižníků, 148 torpédoborců a 350 menších plavidel, vybavených děly nebo raketomety. Lamanšské pobřeží měly střežit ponorky ze základen v Brestu a Lorientu plus U-booty z Norska.
Velkým problémem německých sil byla nejednotnost velení. Von Rundstedtovi jako vrchnímu veliteli nominálně podléhaly všechny pozemní síly na západě a byl za obranu tohoto prostoru odpovědný. Formálně mu podléhaly i jednotky SS, ty však měly svoje vlastní velení v čele s Himmlerem, který do jejich činnosti zasahovat. Vůbec žádnou pravomoc neměl von Rundstedt nad letectvem dislokovaným ve Francii ani nad Skupinovým velitelstvím námořnictva Západ, odpovědným za obranu celého francouzského pobřeží. Řada těžkých pobřežních baterií byla námořnictvem umístěna v rozporu s požadavky velitelů pozemních jednotek. Navíc - pokud tyto baterie střílely směrem na moře, podléhaly velení Kriegsmarine, když postřelovaly pláže nebo pevninu, řídily se rozkazy velitelů pozemnního vojska. Obdobně to bylo s protiletadlovým dělostřelectvem podřízeným Luftwaffe. Říšský maršál Göring z pozice vrchního velitele letectva odmítl Rommelův požadavek, aby jednotky III. protiletadlového dělostřeleckého sboru, roztroušené po celé Francii, byly poskytnuty pozemním silám. Letectvo mělo pod kontrolou všechny jednotky parašutistických divizí a polních divizí Luftwaffe.
Vpravdě osudový dopad na obranu Normandie měl kompetenční spor o umístění tankových divizí mezi von Rundstedtem a Geyrem von Schweppenburg, velitelem Tankové skupiny Západ, na jedné straně a Rommelem na straně druhé. Rommel, velitel Skupiny armád B, které Tanková skupina Západ podléhala, chtěl Geyrovy tankové divize přesunout co nejblíže k pobřeží, aby Spojencům zabránily uchytit se na plážích. Díky předchozím zkušenostem z bojů v severní Africe se obával, že vzdušná převaha Spojenců zmaří jakékoli přesuny strategických záloh. Naopak Geyr, podporovaný von Rundstedtem, byl přesvědčen, že tankové jednotky je nutné držet v zázemí a v manévrovém boji po vylodění obklíčit a zničit spojenecké síly. Proto chtěl nechat tankové formace ukryté před spojeneckým letectvem v lesích severozápadně a jižně od Paříže, odkud mohou zaútočit na protivníka pronikajícího do vnitrozemí. Mají rovněž fungovat jako záloha pro případ, že by Spojenci vysadili silný vzdušný výsadek daleko do vnitrozemí. Kompetenční spory nakonec musel řešit Hitler, který Rommelovi podřídil 2., 21. a 116. tankovou divizi; 1. a 2. tanková divize SS a Tanková instrukční divize tvořily zálohu vrchního velení Wehrmachtu, jinými slovy samotného Hitlera. Následkem tohoto rozhodnutí byla situace, kdy tankovými divizemi nemohl v plné míře disponovat ani Rommel, ani von Rundstedt.
Jediným, kdo skutečně velel všem jednotkám ve Francii, tak byl Adolf Hitler izolovaný ve svém "Vlčím doupěti" v Rastenburgu ve východním Německu. Organizace německého velení tak byla nesmírně složitou záležitostí. Generálporučík Hans Speidel ji později charakterizoval jako "něco mezi zmatkem a chaosem". A právě chaos v německém velení v prvních dnech po dni „D“ otevřel Spojencům cestu do Francie.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#509389 Verze : 0

Diskuse

alternativni text k urceni data vylodeni, vem si co bude potreba a zbytek smaz ...



Přesné stanovení data pro vylodění bylo ovlivněno řadou faktorů - bylo třeba vyřešit řadu problémů na každé z pěti vyloďovacích pláží a ještě splnit další množinu podmínek - dny musí být dostatečně dlouhé, aby bylo možné v maximální míře využít spojeneckou převahu ve vzduchu. Měsíc se měl nacházet téměř v úplňku, aby bylo možno během noci bezpečně manévrovat na moři a provést vzdušný výsadek, silný odliv měl napomoci odhalení překážek a zábran, příliv zase umožnit pohodlné přistání vyloďovacích plavidel co nejblíže pláži. Samotné hodině H musela předcházet zhruba hodina denního světla, aby bylo možné provést bombardování a ostřelování z moře, zorganizovat vyloďovací plavidla do formace, příliv se měl nacházet ve své polovině, aby překážky byly vidět, ale skalnaté útesy v britském sektoru již byly pod vodou, příliv pak měl dále stoupat, během dne pak měly být ještě dva další přílivy pro maximální usnadnění vykládky materiálu. Jen málo dní kolem původního termínu 1.6.1944 splňovalo tuto komplexní množinu podmínek - 21-22-23. květen, 5-6-7. červen nebo 19-20-21. Červen. 8. května 1944 bylo rozhodnuto, že dnem D bude 5. červen 1944. 3. června dostal Eisenhower na stůl předpověď počasí - zataženo a silný vítr. V 4:15 4. června vydal Eisenhower rozkaz, kterým odkládal den D o 24 hodin, na 6.6.1944. Část invazní flotily, která tou dobou již vyplula na moře, se musela vrátit do svých přístavů.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#511603 Verze : 0
Až po "Debata ANVIL-OVERLORD" (včetně) jazykově upraveno. Překlepů minimálně, navíc to má nevídaný spád. O invazi jsem toho myslím přečetl dost, ale takhle podrobně a přitom čtivě asi ještě nic. Gratuluju, ROBOTe. Smiling Army


P.S, Další do příštího čtvrtka určitě zvládnu, už proto, že jsem napnutý, jak to vlastně dopadne... Laughing
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512529 Verze : 0
omaha uz postupuje z plazi na utesy, doufam, ze to nejak do nedele doklepu ke zdarnemu konci Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512530 Verze : 0
Hotovo po "RANKIN". Už aby se střílelo Palba
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512539 Verze : 0
To víš, vzal jsem to ze široka Smile


Jinak jsem začal česat tu leteckou část, větší část upraveno. Brzy bych to měl dodělat.


Pak ještě koukám, že musím napsat ještě úvod a závěr.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512540 Verze : 0
Hotovo po "LETECKÉ OPERACE - Zhodnocení"
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512563 Verze : 0
ocisloval a udelal jsem vsude nadpisy, jen se zeptam, mezi planovanim Overlord a plan operace neptune je jeden dlouhy text, zacina nadpisem ORGANIZACE PLANOVANI, to jeste patri k Overlordu ?
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512576 Verze : 0
ano, to prosím spoj s předchozím příspěvkem, děkuju
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512601 Verze : 0
Hotovo po "4.3 OPERACE ALBANY A BOSTON - VYSAZENÍ 82. a 101. VÝSADKOVÉ DIVIZE NA PRAVÉM KŘÍDLE" (včetně)
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512605 Verze : 0
Hotovo: "5.1 PLÁŽ SWORD" - zde prosím o přezkoumání textových oříšků, které se mi při nejlepší vůli nepodařilo rozlousknout:


1/ "...Takto v první fázi prováděla protiútoky jen 21. tanková divize, která se na poč. Později sice postupně dorazily i další jednotky, ale Němci promarnili čas, který již zpět nezískali..."


2/ "...Na konci druhého dne tedy Britové pevně drželi předmostí za Orne, nacházeli se zhruba 10 kilometrů (ve vnitrozemí?) a na druhém křídle kryli jejich postup na Caen Kanaďané..."


Děkuji, jinak skvělé Smiling Army
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512624 Verze : 0
No, to byl v podstatě první text ze všech. To bude náročné vzpomínání.


2. jj, ve vnitrozemí


1. to se zkusím doma mrknout do zdroje, ale bude to teda těžké lovení. V nejhorším to ,"která se na poč." amputujeme Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512625 Verze : 0
Co takhle s tou vdovou po Afrikakorpsu zkusit něco jako: "... která se na počátku zapojila do protiútoku pouze částí jednotek..."?
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512626 Verze : 0
Já to nemůžu najít, takže prosím o odstranění ", která se na poč". Díky, R
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512635 Verze : 0

Úvod


Vylodění v Normandii, označované jako operace NEPTUNE, představuje počáteční fázi operace OVERLORD, jejímž cílem bylo osvobození severozápadní Francie, což mělo vytvořit předpoklad pro následné dobytí Německa. Spojenci 6. června 1944 provedli nejrozsáhlejší vojenskou invazi z moře v lidských dějinách, čímž zásadně přispěli k porážce nacistického Německa.


Tato komplexní operace vyžadovala nasazení snad všech složek spojenecké vojenské mašinérie. Nejen všemožných bojových součástí námořnictva, letectva, armády a námořní pěchoty, či zpravodajských a diverzních složek, ale také zabezpečovacích útvarů od meteorologů po zásobování. V celé řadě případů bylo nutno vyvinout zcela nová řešení, ať už se jednalo o plánování, taktiku či o různé technické inovace. Jen tak mohli Spojenci pomýšlet na úspěšné vylodění, proražení Atlantického valu, dostatečně rychlé vybudování silného předmostí a následný průlom z něj. Jednalo se o ojedinělý počin, který měl jen málo předobrazů ve vojenské historii a nikdy nebyl proveden proti tak silnému a zkušenému nepříteli, jakým nacistické Německo - i přes všechny utržené šrámy - bylo. I dosavadní spojenecká vylodění směřovala proti periferním válčištím či geograficky izolovaným bodům.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512641 Verze : 0

Závěr




Jak již bylo uvedeno, bylo vylodění v Normandii v červnu 1944 největším vyloděním z moře v historii. Zúčastnilo se ho více než 5 tisíc plavidel, která během dne D zabezpečila přepravu a výsadek takřka 160 tisíc vojáků, námořních pěšáků a příslušníků oddílů commandos. Na počátku července se jejich počet ve Francii blížil jednomu milionu. Spojenci ztratili 6. června zhruba 12 tisíc mužů, z nichž 4,5 tisíce bylo mrtvých.


Spojencům se sice nepodařilo obsadit stanovené cíle, ale dokázali si vytvořit čtyři zhruba desetikilometrová předmostí, která do 12. června spojili do jednoho. V tu chvíli předmostí tvořilo útvar dlouhý 100 a široký 25 kilometrů. Nejdéle z cílů dne D odolávalo Caen, kam Němci soustředili silné tankové formace, neboť průlom v těchto místech by Spojencům poskytl otevřenou krajinu, vhodnou pro manévrový tankový boj. U Caen tak probíhal opotřebovávací boj, který ale zase vázal ty německé síly, které měly být nasazeny k protiútoku. Montyho neschopnost prorazit u Caen znamenala nemalé ulehčení pro Američany, pro jejich stále rychlejší postup.


Vítězství Spojenců vycházelo z několika faktorů: z plánu operace, v němž se potkaly potřeby s možnostmi, z dokonalého klamného programu, který dokázal Němcům utvrdit jejich vlastní představy, z vybojování a udržení letecké nadvlády, z izolace bojiště pomocí rozvratu dopravní infrastruktury, z efektivního nasazení námořních sil, z nedokonalosti německé obrany, která nebyla tak pevná, jak vypadala v propagandistických týdenících, a z neexistence jednotného německého velení ve Francii s jasným plánem na odražení invazních sil.


Invaze přes Kanál nedemonstrovala jen materiální převahu, ale i sílu sil reprezentujících volného ducha a svobodného občana. Západní Spojenci nešli cestou prosté opotřebovávací války, ač i její prvky byly v nemalé míře přítomny, bez ohledu na prostého vojáka. Naopak hleděli na co nejmenší lidské ztráty. A jejich jednotky se, na rozdíl od východní fronty, plynule neměnily z jednotek přinášejících osvobození na jednotky nastolující novou diktaturu.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512643 Verze : 0
Takže Úvod a Závěr napsány. Klidně tam něco připište, mě už z toho tak trochu hrabe Smile A prosím o překopírování do příslušné kolonky po gramatické kontrole. Díky, R


Takže co zbývá:
- doučesat letecké operace, tj. 6. červen
- dodat dlaždice (stíháme to?)
- zapracovat na některých přehledech (tady už zcela pochybuju o tom, že to stíháme)
- mapy (stíháš?)
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512646 Verze : 0
Úvod a závěr zkontrolovány. V úvodní větě druhého odstavce závěru jsem si dovolil změnit počet předmostí z jednoho na čtyři, anžto pokračování o spojení tohoto předmostí do jednoho tak trochu postrádalo logiku...
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512654 Verze : 0
ad dlazdice, udelame asi ex post, ted bych se soustredil alespon na ty mapy (na obsah, tak ja to mame vlozene v redakcni rade, klikaci udelam az po navratu), protoze bez nich je to jen pul pribehu Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512670 Verze : 0
Hotovo "5.2 PLÁŽ JUNO". K tomu dotaz: Není "reginský" pluk vlastně "královnin"? Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512674 Verze : 0
Hodně přeneseno vlastně je, ale název je odvozen, pokud vím, od města Regina v Saskatchewanu.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512676 Verze : 0
Aha, díky za rozšíření obzorů Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512677 Verze : 0
ted te ceka to nejdelsi Very Happy dopisuju omahu, bude hotova nejpozdeji zitra, potrebuju vlozit jeste zhruba dva odstavce textu
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512699 Verze : 0
Některé příspěvky by vydaly za samostatné články Smile Některé i za několik Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512700 Verze : 0
hlavne k tomu musim dokreslit ty mapy, bez toho je to hroznej gulas Smile stacej tri prapory v kazdym pluku, 4 pluky, bambilion rot a jeste sem tam obcas nejaky Rangers, je to jak roman od Victora Huga Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512701 Verze : 0

Citace - Admin :

ted te ceka to nejdelsi Very Happy dopisuju omahu, bude hotova nejpozdeji zitra, potrebuju vlozit jeste zhruba dva odstavce textu



Omaha je přímo symbolem invaze, takže zbytečně nespěchej. Kromě toho se mi na ní líbí, že - na rozdíl třeba od Goldu - zde souhlasí číslování německých opěrných bodů s číslováním spojeneckým. Např. legendární dětské sanatorium v Le Hamel na Goldu byly ve skutečnosti opěrné body dva (WN 37 a 38), s čímž se Ospreyáci vyrovnali na přílohové mapce tím, že poněkud posunuli číslování západněji položených opěrných bodů, takže z radaru na StP 42 se rázem stal WN 39... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512702 Verze : 0

Citace - RoBoT :

Některé příspěvky by vydaly za samostatné články Smile Některé i za několik Smile



Doufám, že už na nich pracuješ, protože by si to opravdu zasloužily Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512703 Verze : 0
zábavné na tom je, že se zde o čislování temer nemluvi, vetsinou se americane orientuji v textu podle východu (D-1, 3, E-1, F-1) ... no, dopisuju odpoledne a vecer na plazi, pak pridam zaver a tim to ZATIM konci. Pak se do toho znova dam az se vratime ztama, dodam fotky, videa, mapy a planky Very Happy bez toho je to jen pul pribehu. A take jeste musim zakreslit toho Severloha, myslim ze uz z napsaneho textu a s prstem na mape musi byt jasne, ze on zdaleka nemohl dosahnout toho, co o sobe primo ci neprimo tvrdi. To urcite bude i samostatny clanek, protoze to hodlam rovnou udelat i v anglictine, at se na to da odkazovat...
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512705 Verze : 0
Na článek o burši Severlohovi se těším, myslím, že by chlapec konečně zasloužil tiché a reálné spočinutí... Jinak se mi pro stručnost a výstižnost strašně líbí výraz "ztama" - to je nějaká moravština? Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512707 Verze : 0
ups, to ze jsem nekde pouzil ? Very Happy adekvatni nahrada bude asi ODTAMTUD Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512708 Verze : 0

Citace - Admin :

... Pak se do toho znova dam az se vratime ztama, dodam fotky, videa, mapy a planky Very Happy bez toho je to jen pul pribehu...



Přeložit si to dovedu (2 roky ZVS v ČSLA), jen mě nějak nikdy nenapadlo pátrat po tom, odkud to vlastně pochází Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512711 Verze : 0
ani nevim kde sem to chytil Very Happy


jinak Omaha skoro hotova, zbyva posledni odstavec a shrnuti, odchazim, takze dnes uz do toho nebudu zasahovat, je tedy mozno zacit korekturovat i tento text (pripadne preskocit a pokracovat UTAHem a dale), zitra rano to dotahnu. Predem upozornuji, ze netusim, zdali je dobre ostrelovac nebo odstrelovac, proto stridave volim slovo snajpr Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512712 Verze : 0
snajpr = odstřelovač



ostřelovač by mohl být tak maximálně někdo z obsluhy děla Smile, neb dělostřelectvem se ostřeluje nějaká oblast, vesnice, pobřeží atp.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512713 Verze : 0

Citace - RoBoT :

snajpr = odstřelovač



ostřelovač by mohl být tak maximálně někdo z obsluhy děla Smile, neb dělostřelectvem se ostřeluje nějaká oblast, vesnice, pobřeží atp.



Tak, tak, dokonce i podle mluvnických příruček Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512714 Verze : 0
jezisi kriste, " Zu dieser Zeit lagen auf rund 300 Meter Strandbreite mehr als 3.000 GIs in einem mehrere Meter breiten Saum aus knöcheltiefem, schlammigen Blut, den die ab 6:30 Uhr aufgelaufene Flut mit Massen von Leichen und Schwerverwundeten, die inzwischen einen kleinen Wall bildeten, angeschwemmt hatte..." to je nesmysl, sileny pohadky ... kde by se pred WN62 na trista metrech vzalo 3000 vojaku, to je skoro tricet rot ! navic at si nekdo zkusi nalamat 3000 vojaku na 300 metru zeme, zjisti, ze deset vojaku na jednom metru proste lezet nemuze Very Happy uz abych mel cast to cele napsat a shrnout, boze dobry
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512735 Verze : 0
jinak omaha hotova, mozno zacit kontrolovat ... ja se ted budu venovat mapam a prolinkovavani robotova textu ...
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512739 Verze : 0
ADMINe, trváš na Omaze na francouzské transkripci "Point-du-Hoe", nebo to mám změnit na původní normandské (a mám pocit, že i obecně užívanější) "Point-du-Hoc"?
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512749 Verze : 0
nevim, http://www.history.army.mil/faq/hoc.htm ... stare normanske nebo pariz french, hm, to je dilema Smile Ale muzu to pak prejmenovat an blok, ted se s tim nezdrzuj

edit : americka povalecna literatura ze ktere cerpam pouziva hoE
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512750 Verze : 0
"5.4 PLÁŽ OMAHA" hotovo. Další až po 3. 6. 2014...
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512771 Verze : 0
stihl jsem ještě "5.5 PLÁŽ UTAH". V textu je obsaženo několik proseb o kvalifikovaný překlad následujících "termitů":


Chemical Mortar Battalion
Field Artillery Observation Battalion
Cavalry Group
Tactical Air Forces
Cavalry Squadron
Beach Obstacle Task Force
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512772 Verze : 0
nanominoval jsem toto cele jako clanek a schvalil k zverejneni na tuto nedeli, nechame to viset po zbytek mesice, protoze se text bude jeste prubezne doplnovat a rozsirovat. Zaroven jsem presmeroval me stare clanky o dni D na jednotlive prispevky v tomto foru, kde je to mnohem lepe popsano Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512782 Verze : 0
Chemical Mortar Battalion - chemický minometný prapor
Field Artillery Observation Battalion - polní dělostřelecký pozorovací prapor
Cavalry Group - jezdecká skupina
Tactical Air Forces - taktické letecké armády / taktické letetcvo (záleží na kontextu, předpokládám, že jde o britskou 2TAF a americkou IXAF)
Cavalry Squadron - jezdecká eskadrona
Beach Obstacle Task Force - ? něco jako úkolové uskupení na čištění pláží nebo tak něco
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512783 Verze : 0
jj, to je presne duvod proc jsem to neprekladal Smile vim relativne dobre, co to obnasi (treba ten chemical mortar jsou podle me "kladeci kourove clony", protoze nevim co jineho chemicky minometneho by to melo byt), ale cestina pro to proste nema strucny a vystizny nazev Smile treba ta beach obstacke task force, prelozime to, akurat to bude opis na dve vety Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512786 Verze : 0
Oni se připravovali jak na klasickou chemickou válku (yperit a tak), tak na zadýmování bojiště. Smile Proto ten název.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512791 Verze : 0
ted jsem si stahoval texty kolem plazi do wordu na cestu, a ma to, ehm, 107 stranek (kapitoly 4.1. - 6.5) Very Happy Very Happy Very Happy a ehm, no, Omaha z toho tvori 47 stran Smiling Army
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512850 Verze : 0
Náčelníku, já už na to asi nebudu mít čas - přesuň, pak prosím někam bokem tyto tlachací a provozní příspěvky + zvaž, co na linkovat nebo z menu odstranit u těch přehledů, hotový asi není žádný, řada je rozdělaných, něco v podstatě ani není započaté. Dík, R
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512854 Verze : 0
tohle sem vysek do samostatneho tematu, ty prehledy sem zkusim nejak dat, ale taky moc uz nestiham Smile
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512855 Verze : 0
tak, nalinkoval jsem vsechny tabulkove prehledy primo do toho tematu, krome jednotek je tam snad relativne vse, i kdyz to neni uplne dokoncene, i tak je to slusne receno "impressive" Smile jeste jednou dekuji vsem, kteri se doposud do teto prace zapojili !
URL : https://www.valka.cz/Operace-Neptune-pracovni-a-koordinacni-diskuse-t172410#512870 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více