16.07.2014 - Rozsudek haagského soudu: nizozemští příslušníci mírových sborů OSN jsou spoluodpovědní za masakr ve Srebrenici v roce 1995

Podle dnešního rozsudku soudu v Haagu jsou nizozemští vojáci odpovědní za smrt asi tří stovek muslimských mužů, jejichž deportaci z takzvané bezpečné zóny OSN do rukou bosenskosrbských jednotek v červenci 1995 umožnili. Vraždění ve Srebrenci nepřežilo asi 8000 mužů a chlapců.
Několik stovek slabě vyzbrojených příslušníků mírových sil OSN z Nizozemska mělo muslimskou enklávu uprostřed srbského území chránit, úkol však nezvládlo i kvůli nedostatečnému vybavení, chybám velení a potížím se zásobováním. Jejich situaci neulehčoval ani mandát, který neumožňoval do konfliktu účinně zasáhnout.


www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/16-07-2014-Rozsudek-haagskeho-soudu-nizozemsti-prislusnici-mirovych-sboru-OSN-jsou-spoluodpovedni-za-masakr-ve-Srebrenici-v-roce-1995-t174056#516064 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více