05.11.2014 - Mezinárodní trestní soud v Haagu odložil případ izraelského útoku na tureckou flotilu v roce 2010

Mezinárodní trestní soud v Haagu odložil případ izraelského útoku na tureckou flotilu, která se v roce 2010 pokoušela prorazit blokádu pásma Gazy a dopravit tam humanitární pomoc. Při akci přišlo o život devět aktivistů. Izrael zdůvodnil zákrok tím, že konvoj byl provokací s cílem narušit blokádu Gazy a že mnozí organizátoři akce byli napojeni na teroristické skupiny.
Žalobu iniciovala turecká humanitární organizace IHH, která konvoj lodí s pomocí pro Gazu vypravila.
Prokurátoři došli na základě veřejně dostupných informací k závěru, při zásahu zřejmě došlo k válečnému zločinu, ten nebyl ale natolik závažný, aby se jím mohl tribunál zabývat.


www.novinky.cz
www.reuters.com
URL : https://www.valka.cz/05-11-2014-Mezinarodni-trestni-soud-v-Haagu-odlozil-pripad-izraelskeho-utoku-na-tureckou-flotilu-v-roce-2010-t177319#522256 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více