Speciální jednotky FSB

Спецгруппы ФСБ
FSB je nástupkyní KGB, od ní také převzala dvě jednotky - Specgruppa A a Specgruppa V (Alfa a Vympel)




Alfa (specgruppa A, od roku 1974) – protiteroristická jednotka a jednotka na záchranu rukojmích na území Ruska, v případě potřeby může plnit různé vojenské i policejní úkoly. K založení této jednotky se rozhodli po Mnichovském masakru v roce 1972. Hlavní sídlo v Moskvě, velké pobočky v Petrohradu, Vladivostoku a Murmansku.


Výcvik: defenzivní řízení (od osobních aut k obrněným transportérům), používání různých druhů zbraní, odstřelování, pudová střelba, součástí jednotky je i skupina bojových plavců určená k podvodním demolicím. Někteří členové cvičí s Baltickou flotilou a na Kubě.


Nasazení: zásah proti únoscům letadla Tu-134, letícího z gruzínského Tbilisi do Leningradu v roce 1983.


Zatčení agenta CIA (Adolf Tolkačev).


Útok na palác Dar-ul-Aman v Afghánistánu v roce 1979, kde Alfa ztratila pouze 2 příslušníky a zabila afghánského prezidenta Amína a jeho 200 strážců.


V roce 1985 byla Alfa nasazena v libanonském Bejrútu, kde osvobodila sovětské diplomaty.


Dále se účastnila převratu při rozpadu SSSR.


Po dlouhé době byl velice úspěšný zásah proveden proti teroristům v moskevském divadle na Dubrovce v roce 2002, kde bylo asi 800 zajatců. Při útoku zemřelo 129 zajatců a 33 čečenských povstalců, kterým šlo o stažení ruských vojsk z Čečenska. Mezi mrtvými zajatci byli občané Ukrajiny, USA, Rakouska, Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Nizozemska.


1. září 2004 zajali teroristé ve škole v Beslanu 1100 lidí, mezi nimi asi 777 dětí. Třetí den obléhání se ozval silný výbuch z tělocvičny a byl zahájen útok Alfy a dalších oddílů Specnazu. Při následném požáru zahynulo 160 lidí. Při útoku na budovu bylo použito několik vrtulníků Mi-17 a Mi-24, dva tanky T-72, transportéry BTR-80. Celkem bylo zabito více než 390 lidí, mezi nimi i 7 lidí z Alfy (byl mezi nimi i velitel útočné jednotky).




Vympel (specgruppa V, od roku 1981) – název znamená prapor, vlajka. Dříve specializace na hloubkový průzkum, sabotáž, ochranu velvyslanectví a špionáž, nyní hlavně na boj proti teroristům a na jadernou ochranu.
Výcvik zahrnuje boj beze zbraní, seskok padákem, potápění a podvodní bojové techniky, horolezectví a alpinismus. Místní jednotky Vympelu jsou umístěny ve městech s důležitými jadernými objekty.


Nasazení: zatčení čečenských velitelů v roce 2000 a útok na teroristy v beslanské škole, kde Vympel ztratil 9 členů.


https://www.youtube.com/watch?v=8KQGXf5b7dU
URL : https://www.valka.cz/Specialni-jednotky-FSB-t177569#522837 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více