23.12.2014 - Ukrajinský parlament sa zriekol neutrality

Podľa agentúry Reuters dnes 23.12.2014 ukrajinský parlament rozhodol o zrušení neutrálneho štatútu krajiny a schválil vládne úsilie vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO). Za návrh hlasovalo 303 zo 450 poslancov parlamentu, čo je o 77 hlasov viac, než bol minimálny počet hlasov potrebných na jeho vstup do platnosti.


Ukrajinská neutralita sa stala súčasťou ústavy v roku 1996 na základe vyhlásenia nezávislosti z roku 1991. NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom aliancie a neutrálny štatút v roku 2010 potvrdil vtedajší prezident Viktor Janukovyč.


Zdroj: www.sme.sk
URL : https://www.valka.cz/23-12-2014-Ukrajinsky-parlament-sa-zriekol-neutrality-t178399#524596 Verze : 0

Diskuse

Jen dodam, ze nazory na pripadny vstup Ukrajiny do NATO se v ramci clenskych zemi diametralne lisi, napriklad nemecky ministr se k tomu vyjadril negativne, je pouze za roli pozorovatele, nikoliv plne clenstvi.
URL : https://www.valka.cz/23-12-2014-Ukrajinsky-parlament-sa-zriekol-neutrality-t178399#524597 Verze : 0
Ukrajina, která řvala? Jeji lučištníky by mohla dopravit do Moskvy třeba naše CASA. Třeba i s kasou na příspěvky...
URL : https://www.valka.cz/23-12-2014-Ukrajinsky-parlament-sa-zriekol-neutrality-t178399#524598 Verze : 0
Ať si kdo chce myslí co chce o Ukrajině, Rusku a Putinovi, ale Rusko rozhodně nedopustí (ani nemůže), aby byla Ukrajina součástí NATO. Vůbec to může celou tamní situaci jen dále zkomplikovat.
URL : https://www.valka.cz/23-12-2014-Ukrajinsky-parlament-sa-zriekol-neutrality-t178399#524601 Verze : 0
Nebýt Krymu a Donbasu, tak by tam asi ani nechtěli. Původní podpora pro vstup byla cca kolem 30pct, ne-li méně. Rozhodně to nebylo žádné velké téma, na rozdíl od snahy o přiblížení s EU. Po ruském anšlusu Krymu a prozatím neúspěšné snaze o totéž v Donbasu se situace dost změnila. Nyní je odhad kolem 55pct a více. Přesnější měření asi zatím neproběhlo, nicméně vítězné parlamentní strany tento záměr deklarovaly již před volbami. Ostatně dnešní hlasování bylo celkem jednoznačné.


Spíše bych nyní pochyboval, zda bude vůle u stávajících členů, aby došlo k rozšíření o UA. Těžko říci, jaký bude vývoj situace, ale možná to bude větší překážka než Rusko, které bude možná mít co dělat samo se sebou, pokud Saudové a spol. budou pokračovat v obchodní válce s americkou břidlicí.


Tenhle spor totiž nejvíce odnáší státy, které jsou naprosto závislé na exportu uhlíku a nemají účty plné petrodolarů. To jsou v první řadě státy jako Venezuela. V další řadě pak Rusko (jemuž se přezdívá energetická firma maskovaná jako stát). To má zatím kliku, že má docela velké zásoby deviyovýc rezerv. Ale na druhou stranu také obrovský státní dluh v dolarech (nyní po pádu rublu jde tedy o větší zátěž), obrovské zadlužení klíčových firem v dolarech a eurech, ekonomiku, kterou nalomila krize více, než byli ochotni přiznat, která se nyní musí vypořádat s: dlouhodobě špatnou strukturou, kterou polovičaté reformy nijak nezměnily, nedůvěrou investorů po akcích typu zásahu proti AFK Sistema a jejímu částečnému znárodnění, pádu ceny ropy, pádu rublu, ekonomickým sankcím, náklady za převzetí Krymu, předraženými megalomanskými stavbami (např. ruské produktovody jsou násobně dražší než podobné stavby za podobných podmínek jinde ve světě). Takže uvidíme, jak to bdue s Ruskem. Včera Saúdové (a myslím Katařani) prohlásili, že jsou připraveni udržet cenu takto nízko, nebo klidně i zvýšit těžbu a cenu srazit ještě níže...


Otázka také je, jak děním ve světě zamíchá činnost IS v Levantě...
URL : https://www.valka.cz/23-12-2014-Ukrajinsky-parlament-sa-zriekol-neutrality-t178399#524606 Verze : 0
no, oni to ani Arabove nevydrzi vecne, nemluve o tom, ze to neni jednotny narod, uz dlouhou dobu Smile takze bych se spis ptal co na to Cina a nektere dalsi zeme. A Rusko na tom zdaleka neni tak spatne, napriklad ve tretim ctvrtleti roku 2014 skoupilo asi 60% veskereho zlata nakoupeneho v ramci narodnich bank prave Rusko, myslim si, ze se na neco chystaji.


krome toho je otazkou, jak to vydrzi samotna Ukrajina, kdyz neustale chodi zebrat o nove a nove penize a padaji odhady v radech stovek miliard korun, jinak zbankrotuje. Recko zbankrotovalo, nacpaly se do nej pujcky a ted je na case je splatit. A neni z ceho ...


a stejne tak je otazkou, jak dlouho to vydrzi evropsti politici. Angela slibovala, ze toto je prvni rozpocet po xx letech, kterj je v plusu, a ze to tak bude i leta dalsi. Jenze Rusko net, Nemecko v plusu net, jednoducha rovnice Smile Jestli chce poctvrte kandidovat na Reichsfuhrerku, tak se bude muset snazit.


kazdopadne vzit Ukrajinu do NATO by byl asi stejne genialni plan jako se strelit do nohy, nehlede na to, co by to vsechno zpusobilo politicky tak samotna realizace je pro me naprosto zahadou


jinak me trochu mrzi ta selektivni pamet, ze udalosti ani ne rok stare uz zacinaji "anexi Krymu" a ne treba Majdanem a tim, co se dalo pred tim Wink
URL : https://www.valka.cz/23-12-2014-Ukrajinsky-parlament-sa-zriekol-neutrality-t178399#524609 Verze : 0
To Admin: normální přístup lidí, z jejichž vzdělávacího procesu se tak nějak nenápadně (hlavně z důvodu obhajoby mnoha totálních nesmyslů) vytratilo kdysi dávno základní logické pravidlo kauzality (příčina-následek). Smile
URL : https://www.valka.cz/23-12-2014-Ukrajinsky-parlament-sa-zriekol-neutrality-t178399#524614 Verze : 0
Vzestup podpory do NATO souvisí právě s činností ruských okupačních jednotek (ehm, vojáků na dovolené) na Krymu a Donbasu. Proto jsem mluvil o něm. Navíc tam k porušení řadě smluv, na nichž bylo založeno fungování Evropy od 70. let (Helsinki, Paříž, Budapešť).


Navíc, majdan byl změnou režimu, tedy věcí vnitřní. Krym byl okupací části jednoho státu státem jiným (přiznáno až ex-post, což ale na věci nic nemění), takže to už je věc mezinárodní politiky (nehledě na to, že ty vnitřní děje nedávaly sousedovi právo na takovouto reakci; kecy o fašistech nežeru, ostatně volby prokázaly celkem jasně opak - 1,5pct pro Pravý sektor (budeme-li ho jako celek považovat za neofašisty), navíc v té době v Rusku pochodovali neonacisté (ehm, nacionální bolševici) na podporu Putina a neofašista par excellence je místopředsedou ruské vlády).


Ale mohli bychom jít samozřejmě dál, než je Krym. Otázka je, jak daleko? Až po stalinský hladomor, po rok 1654, nebo ještě dál? Ten Majdan byl taky reakcí na něco. Nástup Janukovyče předtím také. Ta oranžová revoluce předtím také. Atd., atd.


Saúdové to nějaký pátek vydrží. Donekonečna ne, ale už se jim asi podařila jedna věc: staré břidličné vrty se asi nezastaví (lepší něco než nic), ale je otázka, zda se otevřou nové (při současné ceně ropy a plynu asi ne). Z dlouhodobého hlediska si budou muset i tyto státy najít jiné zdroje příjmů (některé již tak dělají), ale jsou na to o dost lépe než Rusko.


To sice nakupovalo zlato (nevyvolali oni nakonec ten majdan sami, aby měli záminku pro rozšíření imperia Smile ) a má rezervní fondy s docela impozantními částkami (čili má docela dobrý polštář), ale i tyto částky (jak na státních fondech, tak v trezorech státní banky) nejsou všelékem. Pokdu by došlo k opětovnému pádu měny a nutnosti intervenovat, tak se docela dost rychle rozplynou. Navíc je proti těmto zásobám valut a zlata nutno postavit obrovský dluh. Pak ty částky částečně ztrácejí na impozantnosti. Před pár týdny byla ze státních prostředků takovým trochu trikem přes dluhopisy sanována Rosněfť před splátkou části půjček v dolarech a s měnou do docela dost zakývalo (jak z čistě matematického hlediska, tak z hlediska důvěry investorů v transparentnost trhu). Nemusí tedy mít bezprostřední obavy, ale úplně v klidu asi taky nejsou. Když se vezme, že ty zvýšené úrokové sazby ještě více přidusí již tak nedobrou ekonomiku a přitom asi dost porostou ceny, je otázka, jak se to bude vyvíjet. Momentálně trhy i rubl rostou, ale stabilní ta situace není ani zdaleka. Paradoxně z toho nemůže mít moc velkou radost ani EU, ani Ukrajina (hřivna si v poslední době vedla ještě hůř než rubl, že Wink ). Ostatně destabilizace státu s obrovským jaderným arzenálem si asi může přát jen blázen.


Evropští politici se snaží hrát jednotu, ale moc jim to nejde. A nejde jen o výsledek činnosti ruských vlivových skupin. Řada politiků je ráda za každý důvod, jak si kopnout do Bruselu (ať už oprávněně, nebo ne). Zajímavé to nebude jen v Německu, ale třeba i ve Francii, kde Holland logicky nedokázal v podstatě vůbec nic a dost možná tam půjde k válu Le Penová. Amerika s republikánskou Sněmovnou i Senátem a proti nim Obamou asi taky nebude vždy jednotná.


Řecko asi brzo definitivně padne na držku (ještě jeden pokus o zvolení prezidenta a jdou k volbám). Otázka je, kdo půjde za ním, že.


Angela dlouho s Putinem držela basu, ale pak jí to přešlo. Zatím se pořádně neví proč. Otázka je, zda se to někdy dozvíme. Smile Jen nevím, jestli bych to chtěl vědět (jestli bych pak spal Smile Smile ). Čína má taky řadu problémů, které více či méně úspěšně maskuje. S dosavadním růstem asi bude do budoucna problém, nějak se to zadrhává. Nedávno navíc prudili zahraniční investory a nynější čistky (ehm, boj proti korupci i mezi nejvyššími funkcionáři), taky nesvědčí o idylce. Každopáně se máme v příštím roce na co těšit.


V brzký vstup UA do NATO nevěřím. Třeba budu překvapen, ale po dobu nejméně deseti, patnácti let tomu nevěřím. Jednak si nemyslím, že Ukrajina se dokáže takhle rychle zmátořit (dá ještě dost práce, aby brzy nezkrachovala), jednak si nemyslím, že to ratifikují všechny evropské státy.
URL : https://www.valka.cz/23-12-2014-Ukrajinsky-parlament-sa-zriekol-neutrality-t178399#524617 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více