Sortavala

Sortavala / Со́ртавала / Sordavala / Serdovol / Serdobol
     
Název:
Name:
Sortavala Sortavala
Originální název:
Original Name:
Со́ртавала
Další názvy:
Other Names:
Sordavala
Serdovol
Serdobol
Nižší územní celek:
Lower Administrative Area:
Sortavalský rajón Sortavala raion
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
61°42'00.00"N 30°40'00.00"E
Místní části:
Local Municipalities:
-
První písemná zmínka:
First Written Reference:
1468
Vojenské objekty:
Military Objects:
Památky:
Historical Sights, Places of Interest:
-
Muzea:
Museums:
- -
Osobnosti:
Personalities:
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:
Průmyslové podniky:
Industry:
Vlajka:
Banner:
-
Znak:
Coat of Arms:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sortavala
URL : https://www.valka.cz/Sortavala-t179315#526518 Verze : 0
Sortavala

Prvá písomná zmienka o meste pochádza zo švédskych prameňov z roku 1468. V ruských dokumentoch z roku 1500 je mesto nazývané Serdobol. Po švédsko-ruskej vojne v rokoch 1610-1617 (Ingrian War) sa mesto stalo súčasťou Švédskeho kráľovstva. Po uzatvorení Nystandského mieru v roku 1721 sa oblasť stala opäť súčasťou Ruska s oficiálnym názvom Serdobol a získala povedomie ako zdroj kvalitného mramoru a granitu (okrem iného sa miestny mramor a granit používal aj pri výstavbe imperiálnych palácov v Petrohrade a okolí. V roku 1812 sa mesto stalo súčasťou Fínskeho veľkovojvodstva.

Po osamostatnení Fínska v decembri 1917 sa mesto stalo súčasťou novej republiky a tento stav trval až do Zimnej vojny, keď bolo mesto masívne bombardované Sovietskymi silami a na základe uzatvoreného Moskovského mieru sa stalo súčasťou ZSSR (po evakuácii fínskeho obyvateľstva). V rokoch 1941-1944 bolo opäť súčasťou Fínskej republiky a čiastočne obnovené. Po opätovnom uzatvorení mieru medzi ZSSR a Fínskom sa mesto opäť stalo súčasťou ZSSR, fínske obyvateľstvo bolo z veľkej časti evakuované a mesto bolo novoosídlené zväčša slovanským obyvateľstvom.

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Sortavala
URL : https://www.valka.cz/Sortavala-t179315#526519 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více