GBR - Browning Mk.II (7,7 mm kulomet)

Browning .303 Mark II
     
Název:
Name:
Browning Mk.II letecký kulomet ráže 7,7 mm Browning .303 Mark II Machine Gun
Originální název:
Original Name:
Browning .303 Mark II Machine Gun
Výrobce:
Producer:
Birmingham Small Arms Company Limited (BSA) and Vickers-Armstrongs Limited
Období výroby:
Production Period:
DD.MM.1934-DD.MM.1944
Vyrobeno kusů:
Number of Produced: ?
-
Prototyp vyroben:
Prototype Built:
DD.MM.1932
Použití:
Use:
Supermarine Spitfire,
Seafire,
Hawker Hurricane,
Boulton Paul Defiant,
Vickers Wellington,
Avro Lancaster,
Avro Manchester,
Bristol Beaufighter,
Short Stirling,
Handley Page Halifax,
a mnoho jiných
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost:
Weight:
10,4 kg 23 lb
Ráže:
Calibre:
7,7 mm / .303 inch
Náboj:
Cartridge:
7,7x56R (303 British)
Délka hlavně:
Barrel Length:
457 mm 18in
Celková délka:
Overall Length:
991 mm 39in
Používaná munice:
Ammo Used:
Průbojné (11,3 g), zápalné (9,7 g), se stopovkou AP, I (0.342 oz),, T
Výkony:
Performance:
 
Maximální dostřel:
Maximum Range:
0,9 km 0.6 mi
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
1150 ran/min 1150 rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
810.8 m/s 2660 ft/s
Poznámka:
Note:
Kulomet Browning Mk.II byl přijat do výzbroje RAF v první polovině třicátých let, byl dodáván ve velkém množství až bezmála do konce války zbrojovkami Vickers Amstrong a BSA. Původně se jednalo o výrobek americké společnosti Colt, který vyzkoušen v červenci 1931 na letounu Siskin a testy dopadly úspěšně. V létě roku 1934 byl kulomet přijat jako náhrada za méně výkonné kulomety Vickers Mk.III.
Kulomet musel být upraven pro britskou munici, která používala korditovou náplň. Kulomet po vypálení dávky cca 100 nábojů byl natolik "rozžhavený", že došlo k samovolné explozi náboje, který byl v nábojové komoře. Řešením byla úprava, že po střelbě musela být nábojová komora prázdná. Tato úprava byla provedena před zahájením dodávek. Další úprava byla provedena již během výroby, kulomet se totiž velice často zasekával, to se zbrojířům podařilo odstranit úpravou ústí hlavně a nábojových pásů, z dalších úprav to bylo vylepšené chlazení. Tyto úpravy se osvědčily a z britských Browningů se stala spolehlivá zbraň schopná střelby i v dlouhých dávkách. Jednalo se o zbraň lehkou, spolehlivou, přesnou s vysokou rychlostí střelby, ale již v průběhu počátečních bojů se ukázalo, že ani baterie osmi, později i dvanácti kulometů, se obtížně prosadí proti letounům se samosvornými nádržemi a které měly důležité prostory chráněny pancéřovými pláty. Také bombardovací letouny potřebovaly výkonnější zbraně, zejména pokud měly být nasazeny k denním náletům.
The Browning was adopted by the Royal Air Force and manufactured by Vickers Armstrong and BSA to fire the .303 round and named Browning .303 Mk II in British Service. It was adopted by the Royal Air Force (RAF) and manufactured under license by Vickers Armstrong and BSA. The design was based on the 1930 Pattern belt-fed Colt-Browning machine gun with a few modifications for British use an open bolt, hence prohibiting the use for gun synchronization through a spinning propeller. The muzzle extension was prone to fouling from the cordite-based ammunition and the RAF redesigned the muzzle extension with chrome plating it to make the surface smoother and cooling fins were also added.


The gun was designed to fire as a wing-mounted machine gun on the Supermarine Spitfire and Hawker Hurricane and as hand-fired mount for use in Wellington and Lancaster bombers and reconnaissance aircraft. It had a rate of fire of 1,150 rounds per minute a muzzle velocity of 2,660 ft/sec. The major advantages were that it was reliable, lighter, accurate, and available in large numbers.
Zdroje:
Sources:
http://www.aviation-history.com/guns/303.htm
http://www.awm.gov.au/collection/REL24796/?image=1
www.gunstar.co.uk
http://www.airwar.ru/weapon/guns/browningmk2.html
www.historyofwar.org
upload.wikimedia.org

URL : https://www.valka.cz/GBR-Browning-Mk-II-7-7-mm-kulomet-t179414#526874 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více