Hoch und Deutschmeister Regiment No. 4

Diskuse

Potřebovala bych seznam členů tohoto pluku, ale v letech 1915-1918. Hledám zde jednu konkrétní osobu. Na webu je jen seznam z roku 1914, ale osoba, kterou hledám já, sloužila u tohoto pluku až od července 1915. Mohl by mi někdo poradit, kde bych tyto seznamy získala? Díky moc Smile
URL : https://www.valka.cz/Hoch-und-Deutschmeister-Regiment-No-4-t179548#527289 Verze : 0
Seznam členů pluku neexistuje. Samozřejmě otázka jiná je zda existují seznamy důstojnického sboru pro toto období. Schematizmus vyšel poslední v roce 1914, takže pokud se jedná o důstojníka, je nutné pátrat v plukovní kronice, popř. plukovních rozkazech, pokud se ovšem tyto dokumenty dochovaly. Pokud vím o tomto pluku z uváděného období existuje i leteratura a jistě by stálo za to zapátrat i tímto směrem.
URL : https://www.valka.cz/Hoch-und-Deutschmeister-Regiment-No-4-t179548#527484 Verze : 0
Matně si vzpomínám, že před pár lety jsem ve VHÚ na Vítkově našel dědu ve Schematismu z roku 1917 či 18 (měli je na polici vpravo od vchodu až pod stropem). Takže něco takového se vydávat muselo...?
http://biblio.hiu.cas.cz/documents/77787
URL : https://www.valka.cz/Hoch-und-Deutschmeister-Regiment-No-4-t179548#527485 Verze : 0
Děkuji za obě odpovědi. Momentálně hledám celkem dvě osoby. Jedna měla hodnost nadporučíka a druhá pracovala jako deviantní pomocník v armádním skladu. Oba ve schematismu z roku 1914 nejsou. Negativní byla i odpověď z VHÚ. Psala jsem i do vídeňského Kriegsarchivu a opět jsem obdržela negativní reakci. Zarazilo mě i to, že když jsem si prostudovala pomůcky z vídeňského archivu, o tomto regimentu tam nebylo vůbec nic. Z toho jsem pochopila, že se zřejmě nic nedochovalo, což mi přijde zvláštní. Asi bych zkusila dobový tisk. Co se týká té literatury, kterou uvádíte, máte na mysli něco konkrétního? Díky za případné tipy.
URL : https://www.valka.cz/Hoch-und-Deutschmeister-Regiment-No-4-t179548#527499 Verze : 0
Pokuste se poptat tzv. Ranglisten des kaiserlich und königlichen Heeres 1914 - 1918, Austro-Hungarian Monarchy. K.u.K. Kriegsministerium. Zde jsou oficíři aktivní i reservní. Tak slavný pluk jistě má dostupné archiválie.
Domácí pluky společného vojska i zemské obrany jsou též dostupné (VÚA), leč pouze některé válečné roky.
URL : https://www.valka.cz/Hoch-und-Deutschmeister-Regiment-No-4-t179548#528135 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více