10.02.2015 - Koncern PVO Almaz-Antej se stal koncernem VKO

Концерн ПВО "Алмаз-Антей" стал концерном ВКО
"Koncern PVO Almaz-Antej" byl rozhodnutím prezidenta RF Vladimíra Putina ze dne 5. února 2015 přejmenován na "Koncern vzdušně-kosmické obrany Almaz-Antej".


Na první pohled by se mohlo zdát, že jde pouze o kosmetickou úpravu názvu, ale není tomu tak.


Stejným rozhodnutím prezidenta RF Putina totiž kromě změny názvu koncernu, jehož součástí bylo cca 60 velkých podniků, převedl do jeho podřízenosti tři významné společnosti z oblasti výroby kosmických prostředků - "Korporaci kosmických systému Kometa", "Centrální vědecko-výzkumný institut (CNII) akademika A.I.Berga" a také "OAO Závod Navigátor". Všechny tři společnosti vyvíjely a vyráběly pro kosmický ešalon informační prostředky vzdušně-kosmické obrany (průzkum, udávání cílů, monitoring, družicová navigace).


Přechod od PVO k VKO jako jedinému systému byl stanoven již dávno, s rozvojem prostředků ničení a pochopením toho, že se o jediný společný integrovaný informační prostor. Před několika lety byla v Ruku vytvořena Vojska vzdušně-kosmické obrany, která má ve své podřízenosti jak PVO, tak i kosmická vojska s jejich protiraketovou obranou (PRO), systémem varování před raketovým napadení (SVRN) a systémem kontroly kosmického prostoru (SKKP). Nyní k tomu byly přiřazeno i vojenské letectvo a to všechno dostalo název "Vzdušně-kosmické síly".


Sdružení všech výrobních podniků "pod jednu střechu" je tedy logickým důsledkem sloučení jednotlivých druhů vojsk, aby i potřebné zbraňové systémy měly společného dodavatele a garanta, protože se jedná o intergrované složky jednotného systému VKO.



Zdroj:
Novosti VPK: Концерн ПВО "Алмаз-Антей" стал концерном ВКО
Koncern Almaz-Antej
Novosti VPK: Алмаз в короне воздушно-космической обороны
URL : https://www.valka.cz/10-02-2015-Koncern-PVO-Almaz-Antej-se-stal-koncernem-VKO-t179842#527974 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více