Atentát na F. F. d'Este

Diskuse

Mohl by mi někdo říct jak probíhal atentát na Františka Ferdinanda?Pokud možno co nejvíce podrobněji.
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#66024 Verze : 0
28. června 1914


10:12
Jela kolona s arcivévodovým automobilem se spuštěnou sřechou po Apelově nábřeží řeky Miljačky, která měla koncem června nízký stav vody. V tom z davu lidí vylétla podomácku vyrobená bomba-láhev naplněná třaskavinou spolu s hřebíky a sekaným olovem-arcivévoda ji rukou odrazil na staženou střechu automobilu, odtud se skutálela pod další vůz kolony, tam vybuchla. Střepiny vážně zranily důstojníka, který byl členem doprovodu, další zranění utrpělo asi 20 lidí na chodníku. Do říčky se náhle vrhl mladík. Policie ho po krátkém pronásledování chytila. V té chvíli ještě nikdo nevěděl, že je to typograf Čabrinovič, člen tajné organizace Černá ruka.
První tři automobily i s arcivévodou pokračovaly rychlejší jízdou k radnici. U latinského mostu je viděl další ze spiklenců Gavrlo Princip. Nejdříve sledoval z nábřeří, jak policisté honí jeho kolegu v témeř vyschlém korytu řeky. Když automobily kolem něho projely, přešel přes křižovatku na chodník ke kavárně a cukrárně Moritze Schillera. Byl zmatený. Slyšel výbuch granátu, ale viděl nezraněného arcivévodu. Postavil se za reklamní poutač kavárny na rohu třídy Franze Josefa a čekal.


10:45
Automobily se vracely opět po Apelově nábřeží. Řidič arcivévodova vozu odbočil na tř. Franze Josefa, kudy měla vést původní trasa k zemskému muzeu. Ferdinand ho měl slavnostně otevřít. Pokyny se však změnily, kolona měla pokračovat po nábřeží. Arcivévoda se však rozhodl navštívit v nemocnici důstojníka zraněného bombou při pokusu o atentát. Automobil na příkaz guvernéra Bosny zastavil a couval. V té chvíly k němu přiskočil student Princip. Na následníka trůnu dvakrát vystřelil. Ze vzdálenosti několika kroků zasáhl ze svého browningu jedenapadesátiletého arcivévodu a nechtěně i jeho šestatřicetiletou manželku. Ferdinandovi kulka prostřelila plícní tepnu a poškodila páteř, druhá se odrazila od dvířek vozu a zasáhla jeho ženu do podbřišku. Policie atentátníka okamžitě zadržela, musela ho dokonce chránit před šavlemi rozzuřených rakouských důstojníků z Ferdinandova doprovodu.


z knihy: Největší teroristické akce moderní doby-od Sarajeva k 11. září, Aaleš V. Poledne
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#66606 Verze : 0
to Tomák: Děkuju za odpověd.To je to co jsem chtěl vědět.
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#66644 Verze : 0
To jsem rád, není zač.
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#66645 Verze : 0
Tomak : jsem si zcela jist, ze Zofii Chotkove nemohlo byt v zadnem pripade 36 let,


i jeho šestatřicetiletou manželku


viz me nedavne kolo o poklad valka.cz Smile, narodila se 1.3.1868 a v Sarajevu zemrela 28.6.1914, tedy bylo ji celych 46 let Smile
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#73446 Verze : 0
To byla citace z knihy, Admin má pravdu. Dík
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#73664 Verze : 0
Skus knihu sarajevo 1914, myslim, ze to je najpodrobnejsie rozpisane... Smile
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#75609 Verze : 0
Atentátu je věnován jeden sál vojenského muzea ve Vídni. jsou tam kromě fotek i různé věci vztahující se k atentátu, počínaje uniformou arcivévody přes pistoli G. Principa až po automobil ve kterém jel.
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#75671 Verze : 0
Když jsme u těch výstav, taky na Konopišti je (možná už byla) hezká výstava. Je tam Ferdinandova košile a jeho vyznamenání a spousta dalšího.
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#75988 Verze : 0
Přidám ještě fotku pistole z téže expozice (snad jde o zbraň kterou byli manželé zastřeleni - němčina není můj oblíbený jazyk)
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#76014 Verze : 0
Zbrani STEJNEHO TYPU byl zastrelen rakousky manzelsky nastupnicky par Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#76079 Verze : 0
Díky náčelníku, hned se mi zdálo divné že by se zbraň zachovala Smile . krom zakrvácené uniformy, je tam i lenoška na které zemřel a docela dost fotek a dalších drobnějších předmětů. Ale arcivévoda není můj oblíbenec, takže vždy spíš jen projdu, do mé milé expozice WWI, asi to budu muset někdy napravit.
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#76088 Verze : 0
Myslím, že díky Haškovi ("...toho tlustýho, nábožnýho..) a faktu, že monarchie už se hroutila nebyla a není osoba arcivévody Františka Ferdinanda d' Este v českých zemích doceněna.

Tady na válce je o něm moc hezký článek (jen ho najít).
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#113180 Verze : 0
Na druhou stranu jeho význam rovněž netřeba přeceňovat Smile (to se občas taky děje - viz různé variace na téma Verlorene Hofnung Europas Smile ).
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#113194 Verze : 0
Ještě k té zbrani na fotce, podle Střeleckého Magazínu byly zabaveny 4 kusy této pistole u atentátníků (včetně té ze které střílel G. Princip) 3 kusy se dochovaly s tím že jsou doloženy od atentátu, není ale jisté zda je mezi nimi ta Principova. Jedna z nich je zapůjčena a vystavena, takže je to na 25% ta správná Smile (osobně si myslím že chybí právě ta Principova)
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#113196 Verze : 0
docela bych se někdy rád podíval ve vídni na ten prostřílený kabátec Františka Ferdinanda i se stopami krve.... 8.)
URL : https://www.valka.cz/Atentat-na-F-F-d-Este-t18029#113348 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více