12.03.2015 - V dubnu proběhne v ČR a Holandsku cvičední NATO "Nobel Jump"

Cvičení nazvané Nobel Jump se uskuteční od 7. do 10. dubna v Nizozemsku a České republice. Bude zaměřeno na "rychlou přípravu a nasazení složek" sil velmi rychlé reakce, které by měly dorazit na místo krize či vnější agrese v rozmezí od 48 hodin do sedmi dnů.
Druhé cvičení Nobel Jump 2 bude rozsáhlejší a konat se bude od 9. do 19. června v Polsku, ve výcvikové oblasti Żagań na západně země. Aliance bude při simulované krizi testovat kapacitu nasazení aliančních jednotek z Německa, Nizozemska, Norska a České republiky.
Další etapa cvičení za účasti až 25.000 vojáků má na podzim proběhnout ve Španělsku, Portugalsku a Itálii.
Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg v únoru uvedl, že jednotka rychlé reakce bude uskupením v síle brigády, které bude mít okolo 5 tisíc vojáků speciálních sil s leteckou i námořní podporou.
www.ceskenoviny.cz
www.tyden.cz
www.ziare.com
URL : https://www.valka.cz/12-03-2015-V-dubnu-probehne-v-CR-a-Holandsku-cvicedni-NATO-Nobel-Jump-t180377#529128 Verze : 0

Diskuse

"Spearhead Force" neboli síly velmi rychlé reakce NATO jsou pro mne tak trochu záhadou
něco jako yetti: všichni o něm mluví, ale nikdo ho nikdy neviděl
např.:
Defence Ministers agree to strengthen NATO’s defences, establish Spearhead Force
http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_117188.htm


Joint press point with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Supreme Allied Commander Europe, General Phillip Breedlove
www.nato.int


existuje to reálně, nebo se počítá s tím, že se v případě potřeby něco narychlo upatlá (dle Járy Cimrmana: "kdo má oblek, jde za rakví)?
URL : https://www.valka.cz/12-03-2015-V-dubnu-probehne-v-CR-a-Holandsku-cvicedni-NATO-Nobel-Jump-t180377#529129 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více