07.07.2015 - Německo: policie zabavila sběrateli tank Panther

Němečtí policisté objevili a zajistili v domě osmasedmdesátiletého muže z města Heikendorf nedaleko Kielu v severním Německu druhoválečný tank Panther, torpédo, 88mm protiletadlový kanón a další vojenskou techniku.


Kielský prokurátor uvedl, že sběratel bude vyšetřován pro podezření z porušení německých zákonů o válečných zbraních.


Podle mužova advokáta jsou tank i ostatní nalezené zbraně nefunkční a řádně registrované. Za muže se postavil také starosta Kielu, který prohlásil, že tank nevyjížděl na veřejnost. „Naposledy projel městem během sněhové kalamity v roce 1978, kdy pomáhal odklízet sníh,“







Zdroj: relax.lidovky.cz
www.spiegel.de
www.youtube.com
URL : https://www.valka.cz/07-07-2015-Nemecko-policie-zabavila-sberateli-tank-Panther-t183231#535476 Verze : 1
Na pojednávaní Krajského súdu v meste Kiel dňa 26.07.2021 sa právnici pokúšali zistiť, či vojenská zbierka 84-ročného zberateľa neporušila nemecký zákon o kontrole vojenských zbraní. Podľa obhajby mnoho zbraní už nie je funkčných a tank bol zakúpený ako šrot koncom 70-tych rokov z Veľkej Británie.


Hovorca súdu Markus Richter uviedol: "Komora sa domnieva, že v súčasnosti tri zo štyroch predmetov označených ako vojnové zbrane nie sú funkčné a nemožno ich pri zodpovedajúcom úsilí obnoviť.“ Tank, torpédo a mínomet kalibru 5 cm odstránené z Heikendorfu pravdepodobne „nie sú vojnovými zbraňami v zmysle zákona o kontrole vojnových zbraní, pretože ako také už nie sú použiteľné,“ uviedol súd.


S protilietadlovým kanónom to može vyzerať inak. Podľa názoru Komory by to mohlo byť stále funkčné. Obhajoba však uviedla, že preň nie je munícia. Výroba novej munície by bola neprimerane drahá. Obhajoba zároveň tvrdí, že všetky zbrane už neboli funkčné.


Prokuratúra a obhajoba vyjednáva o treste, ktorý by pre zberateľa prichádzal do úvahy - vrátane podmienečného trestu a pokuty až do výšky 500-tisíc eur. Dôchodca tiež musí pre tieto monumentálne predmety nájsť nový domov. Podľa obhajcu zberateľa má o tank Panther záujem jedno múzeum v Spojených štátoch. O ďalšie predmety zo zbierky prejavlo záujem niekoľko nemeckých zberateľov.


Ďalšie pojednávanie v prípade bude v stredu 28.07.2021 a rozhodnutie súdu sa očakáva na budúci mesiac.


https://www.bbc.com/news/world-europe-57965260
www.ndr.de
URL : https://www.valka.cz/07-07-2015-Nemecko-policie-zabavila-sberateli-tank-Panther-t183231#674853 Verze : 1
Vážení,
v Německu probíhá soud s 84 letým důchodcem, který měl sbírku zbraní včetně dobře udržovaného vraku Pz.Kpfw.V Panther a 8,8-cm-FlaK 36.
Poznámka:
Před šesti léty (01.07.2015) německá policie zabavené zbraně naložila a odvezla. K vyvlečení tanku a PLK byla použita vyprošťovací technika Bundeswehru.
Zdroj:
www.autobild.de
www.bild.de
www.idnes.cz
www.welt.de
URL : https://www.valka.cz/07-07-2015-Nemecko-policie-zabavila-sberateli-tank-Panther-t183231#674903 Verze : 3
Historie zabaveného tanku


Poznámka: Text převzat z diskuse na iDnes.


Pro zájemce drobné info k tanku, tak jak jej uvádí britský historik Mark Felton: Nalezený tank Panther nepochází z válečná výroby, ale z poválečné série řízené britskou okupační správou pro Britskou armádu. Série obsahovala 9 ks tanků Panther a 12 ks stíhače tanků JagdPanther v letech 1945-1946 vyrobených nedaleko vybombardovaného výrobního závodu v Hannoveru. Všechny zařazeny do výzbroje Britské armády zřejmě k technickým a balistickým testům. Jeden z této série tanků je nyní součástí muzea Wehrmachtu v Německu, druhý je součástí muzejních sbírek v tankovém muzeu v britském Bovingtonu.


Tento (třetí) konkrétní kousek z Heikendorfu byl z Britské armády vyřazen počátkem sedmdesátých let k sešrotování. Tam jej zmíněný německý milionář zakoupil a nechal restaurovat. Do Heikendorfu byl přivezen na konci sedmdesátých let už v kompletním stavu a byl tam také několikrát spatřen v provozu. V roce 2005 došlo k úřednímu potvrzení znehodnocení zbraní. Po celou dobu jeho umístnění v soukromé sbírce se o pohonnou jednotku (stejně jako u ostatních muzejních exponátů) starala opravárenská jednotka Bundeswehru.


Tank byl až do zabavení roku 2015 provozuschopný. Bohužel v době zásahu ale neměl nasazené pásy a s tím se pojí problém, kdy při vytahování exponátu "z garáže" bylo vážně poškozeno zavěšení předního pojezdového ústrojí.


Zdroj:
Příspěvek Tomáše Pelikána v diskusi na iDnes pod článkem: Německý soud řeší případ důchodce, který měl ve sklepě tank z války
www.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/07-07-2015-Nemecko-policie-zabavila-sberateli-tank-Panther-t183231#674964 Verze : 0

Diskuse

1) Jiří Tintěra: Jirko, sloučil jsem to do jednoho tématu


2) moc krásná fráze: "dobře udržovaný vrak" Very Happy


3) německý úřady jsou hold ko**ti, že zabaví ten flak je samozřejmý, je to 8,8 cm a tudíž jasný odkaz na Gitlera (jako třeba tady, nová generace už se totiž dávno učí, že třeba matematický příklad 100-17 nemá řešení, protože čísla jako 14, 18, 81, 88 anebo 1312, ... a mnohá další jsou zakázaná. Vlastně ani nejsou dostupné veřejné seznamy věcí zakázaných, ale seznamy jsou Very Happy ), no a nepojízdný nefunkční tank si prostě jen ukradl BW, aby doplnil sbírku své "aktivní" chátrající techniky Wink
URL : https://www.valka.cz/07-07-2015-Nemecko-policie-zabavila-sberateli-tank-Panther-t183231#674904 Verze : 0
Akosi mi uniká logika veci. Všetci vedeli že tie zbrane má, evidentne boli aj v zmysle v minulosti platných predpisov znefunkčnené. To že sa zmení legislatíva a to čo sa považovalo za nefunkčné v roku 1990, či 2000 sa už za nefunkčné nemusí považovať podľa zákonov platných v roku 2015, či 2021 mi je jasné. Ale tento problém musí mať potom každé múzeum a každý zberateľ (pokiaľ neexistujú prechodné ustanovenia s výnimkami). Nesnaží sa náhodou niekto získať lacno exponáty?
URL : https://www.valka.cz/07-07-2015-Nemecko-policie-zabavila-sberateli-tank-Panther-t183231#674973 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více