Z válečného deníku - Ladislav Sitenský

Diskuse

Z válečného deníku - Ladislav Sitenský



384. stránková fotografická publikace obsahuje fotografie Ladislava Sitenského, které pořídil převážně v letech 1937 - 1946. Ladislav Sitenský (*1919), odešel po okupaci do Francie, kde se přihlásil do čs. armády. V Anglii sloužil u 312. čs. stíhací perutě jako mechanik. Mimo to se věnoval fotografování a filmování. Již za války měl několik výstav.
Kniha obsahuje soubory fotek pořízených v Agde (Francie 1940), u 312. čs. stíhací a 311. čs bombardovací perutě a u čs. obrněné brigády nasazené při obléhání Dunkerku. Kromě fotografií s popisem je zde autorem sepsaný životopis (od dětství do konce války). Každý soubor je doplněn úvodníky, kterými kromě autora přispěli Václav Straka a gen. František Fajtl. V knize najdeme prtréty osobností exilové vlády včetně prezidenta dr. Beneše, generály západní armády, známé i méně známé letce, mechaniky a tankisty. Bojovou techniku i obrazy z válečné Anglie a mnoho dalších. Celkem na 316 fotografií.
Krásná publikace, která potěší každého fanouška vojenské historie.
V roce 1991 vydalo Naše Vojsko.
URL : https://www.valka.cz/Z-valecneho-deniku-Ladislav-Sitensky-t18440#68270 Verze : 0
Tohle je opravdu krásná knížka.... pro každého WW2 nadšence (nebo nadšence o náš zahraniční odboj) skoro povinnost. A je vidět, že pan Sitenský je PAN fotograf... ty fotky jsou nejen dokumentární, ale svým způsobem i poetické, náladovky ..... je to nádhera, kupoval jsem si ji hned jak vyšla, tehdy ještě jako "chudý student" a pro mé úspory to byl pěkný průvan...ale nelituju....
URL : https://www.valka.cz/Z-valecneho-deniku-Ladislav-Sitensky-t18440#158410 Verze : 0
Mne těší také to, že se autor knihy nesoustředil "v letech válečných" jenom na aparáty létající, ale svůj díl pozornosti věnoval i pozemní části našeho vojska v zahraničí a mimochodem, jeho "civilní fotky" jsou také nádherné.
URL : https://www.valka.cz/Z-valecneho-deniku-Ladislav-Sitensky-t18440#158552 Verze : 0

Citace - palič :

... svůj díl pozornosti věnoval i pozemní části našeho vojska v zahraničí a mimochodem, jeho "civilní fotky" jsou také nádherné.



Mám takový pocit, že fotky p. Sitenského pořízené u 1. CSIAD jsou z celé knihy asi nejlepší...každopádně nejoriginálnější ...
URL : https://www.valka.cz/Z-valecneho-deniku-Ladislav-Sitensky-t18440#165067 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více