Mezi povinností a pochybnostmi, válečný deník - F. von Bock

Diskuse

624 stran textu, 32 obrazové přílohy. Objemná kniha, zahrnující stručný životopis polního maršála von Bocka, několik příloh s jeho rozkazy a hlavně jeho válečný deník. Deník poskytli k tisku nevlastní synové polního maršála. Bock psal deník s vědomím, že poslouží historikům a jednou bude zveřejněn. Cítím z něj trochu alibismu, hlavně co se týče velmi choulostivých politických otázek. Nevěřím například, že nic nevěděl o chystaném atentátu na Hitlera, když přípravy probíhaly i v jeho nejbližším okolí a na jeho štábu. Jeho postoj je ovšem pochopitelný. Na druhou stranu Bock vyjadřuje jasný nesouhlas s chováním na okupovaných územích. Najdeme zde i čísla ztrát, kořisti, čísla jednotek se jmény velitelů atd. Deník je skvělým dokladem o historii armád, kterým velel. Přečíst si WWII v podání jednoho z nejvyšších velitelů, který nevíc není nacista je určitě obohacující, takže vřele doporučuji.
PS: občas si člověk musí poradit s nepřesnýmy daty. To, však přičítám chybám tisku, či překladu, problém to bohužel se vyskytující...
V originále vydáno v roce1995, u nás vydalo nakladatelství BOOKS s.r.o. Brno v roce 1998
URL : https://www.valka.cz/Mezi-povinnosti-a-pochybnostmi-valecny-denik-F-von-Bock-t18450#68336 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více