SVK - Šavle pro vyšší důstojníky (Šavle VD)

Šabľa pre vyšších dôstojníkov (Šabľa VD)
Technické údaje Šabľe pre vyšších dôstojníkov (Šabľa VD) podľa oficiálnych stránok Čestnej stráže OS SR, Čestnej stráže prezidenta SR a Bulletinu Čestnej stráže prezidenta SR (dostupného na stránke ČSPSR):


Celková dĺžka šable s pošvou: 1060 mm
Dĺžka šable bez pošvy: 985 mm
Dĺžka čepele: 840 mm
Šírka čepele: 44 mm


Materiál:
- čepeľ: vysokoleštená nerezová oceľ, bez úpravy povrchu iným kovovým materiálom. Dekorátívna úprava heraldických a ozdobných prvkov je tvorená zlatom, s využitím technológie poskytnutej Mincovňou Kremnica š.p. Použité materiály zabezpečujú stálosť zbrane ako celku,
- záštita, chrbát rukoväti s gombíkom: mosadz, pozlátená 24 karátovým zlatom. Slovenský štátny znak v štítku záštity a trojica lipových listov s plodom na opačnom štítku sú striebrené,
- rukoväť: umelá hmota, potiahnutá kožou vo farbe slonej kosti. V rebrovaní rukoväte je stočený ozdobný mosadzný drôt,
- pošva: drevená, potiahnutá hnedou kožou. Objímky so záväsnými krúžkami a dolná objímka sú mosadzné, pozlátené. Ozdobné prvky na objímkach v podobe trojíc lipových listov s plodom sú striebrené.


Súčasťou šable je kožený šabľový remeň bielej farby s mosadznou pozlátenou prackou.


Autorom umeleckého návrhu a výkresovej dokumentácie je Juraj Hradský. Navrhované znaky a ich umiestnenie na šabli boli odsúhlasené Heraldickou komisiou pri MV SR.


Uvedená šabľa sa používa ako pobočná zbraň vyšších dôstojníkov u Čestnej stráže OS SR a Čestnej stráže prezidenta SR.




Zdroj: http://www.cspsr.mil.sk/14642/

SVK - Šavle pro vyšší důstojníky (Šavle VD) - Šabľa VD (zdroj: ČS PSR)

Šabľa VD (zdroj: ČS PSR)
URL : https://www.valka.cz/SVK-Savle-pro-vyssi-dustojniky-Savle-VD-t184511#538421 Verze : 5
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více