Kamuflaz izraelskych S-199???

Diskuse

Zdravim vsechny!


Zakoupil jsem si publikaci JESTRABI POUSTE od Leo Nomise (byvaly americky prislusnik No. 71 Eagle Squadron RAF, pozdeji dobrovolnik v Izraelskem letectvu - letal u 101 Tajeset).





Ve svych vzpominkach Nomis uvadi:

Citace :

"...Na rozdil od sedeho nateru, na ktery jsem byl zvykly v Ceskoslovensku, byly tyto letouny shora pretreny hustou, svetle hnedou barvou, spodni plochy byly svetle modre. Znaky s Davidovymi hvezdami byly neobvykle velke a pred kormidly byl trup ozdoben tenkzm modrym a bilym pasem. Pred timto napisem bylo nastrikano hebrejske cislo a pismeno. Jestrabi pouste. Kdyz jsem lezl do kabiny, podival jsem se na cislo sveho letounu. Nastrikana tam byla stoctrnactka."



Dale pak se v poznamkach od ceskych editoru knihy (jmenovite Jiri Chodil) uvadi, ze vzpominky Lea Nomise pravdepodobne neodpovidaji realite:

Citace :

"...Nutno ovsem rici, ze nazory historiku na kamuflaz techto stroju se znacne lisi. Podle nejnovejsich svedectvi byly letouny nastrikany jiz behem vyroby sedozelenou barvou, pravdepodobne nemeckou koristni. Presna podoba odstinu neni znama, ale letouny, i ceskoslovenske, byvaji znazornovany zelene ci sedive .... Izraelci dostavalai zcela nove stroje, ktere byly nastrikany podle vseho take sedozelenym odstinem. Publikace Avia S-199 & CS-199 in detail autoru Frantiska Korana a Michala Ovcacika (WWP, Praha 1999) ovsem predstavuje v barevne priloze nakresy izraelskych S-199 v temne zelenem (udajne s nejvetsi pravdepodobnosti nemecka koristni brva RLM 82 Dunkelgrün) i sedozelenem odstinu (RLM 02 Grau). V prubehu genralnich oprav ale udajne v Izraeli dostavaly novou kamuflaz, kterou tvorila shora pole pomerne jasne zelene a zlutohnede barvy, zespodu pak byly skutecne svetle modre. Nomis poisuje kamuflaz, s niz se mohl na Messerschmittech skutecne seznamit. Kdyz si ctenar jeste jednou precte popis kamuflaze, jak ji Leo Nomis lici, a podiva se potom na kamuflaz nemeckych Bf 109 od JG 27, uvedmoi si, ze jde prave o ni. Je pravdepodobne, ze Leo Nomis po letech, kdy pripravoval k vydani tuto knihu, jiz ve vzpominkach Messerschmitty z ruzneho obdobi proste zamenil."



Toto jsou tri jedine nakresy, ktere mam momentalne k dispozici:











Zajimalo by me, zda nekdo nemate k dispozici materialy, ktere by vnesly svetlo do tohto tematu. Zatim jsem bohuzel nemel dostatek casu & pristupu na internet, abych neco nasel. Potrebuji to hlavne kvuli tomu, ze jsem si na vystave Model Hobby zakoupil model S-199 v meritku 1/72 od firmy KoPro za pouhych 80,-, avsak jake bylo moje prekvapeni, kdyz jsem uvnitr krabice nasel pouze list A4 s rozmazanym navodem - bez kamuflazi - odkazujici na vice info v casopise L&K v tom kterem cisle... Mad


Paklize mate zajem o WWII simulatory, mrknete se na http://www.cshq.wz.cz/index.html a zahy zjistite, k cemu to taktez potrebuju vedet. Wink


Diky & Letu Zdar!


Pisis
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-izraelskych-S-199-t18466#68439 Verze : 0
V izraelské modelářském časopise Kne Mida před asi pěti lety vyšla kamufláž S-199 a jako odstín udávají německou šedozelenou RLM-02. Vedle kamufláže byla i samolepka s nastříkanou barvou. Zrovna nedávno jsem ten vzorek porovnával se vzorníkem Agama, ale už si nepamatuju k čemu jsem došel. Doma se podívám ještě jednou a dám ti vědět.
S-199 vystavená v muzeu izraelského letectva v Hatzerimu je nastříkána právě touto šedozelenou. A podle této muzeální mašiny jsem postavil i svůj model. Fotka je bohužel dost rozostřená Crying or Very sad
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-izraelskych-S-199-t18466#68821 Verze : 0



original at: www.imagestation.com


Paklize myslis tohle, rekl bych, ze je spis do seda...


Ale stejne diky, ocenim jaskekoliv informace (kamuflaze, fotky, kresby aj...)


S!


Pisis
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-izraelskych-S-199-t18466#68869 Verze : 0
Záleží na světelných podmínkách, kdy to bylo foceno. Ve řadě časopisů nebo publikací je spousta fotek stejné mašiny, kde je odstín opravdu šedozelený. Viz níže fotka stejné mašiny.
Jinak se musím omluvit za chybnou informaci v předešlém příspěvku. Odstín barvy je v Kne Mida označen jako RLM 68. Jako autentický odstín je udávána barva Agama Iz5M. Včera jsem znovu porovnal vzorek barvy (nastříkaný, ne natištěný!), který mám přímo z Izraele a ten je víc do zelena než do šeda. Pro odstín, který by odpovídal izraelskému vzorku, bys do Iz5M musel přimíchat trochu světle zelené Iz2M.


Zkus se taky mrknout na:
wp.scn.ru
nebo
http://www.iaf-museum.org.il/site/museum.asp?pi=14&doc_id=136
Tabulka odstínů barev IDF/AF:
http://www.wings48.com/textcolor.shtml
nebo:
http://idfmodelling.free.fr/avia.html
nebo:
www.geocities.com
a nebo
www.geocities.com
Modely mezka:
http://idfmodelling.free.fr/kitaircraft.html
a další:
www.daniel-k.com


Slušný walk around kbelského mezka najdeš na:
http://109lair.hobbyvista.com/index800.htm
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-izraelskych-S-199-t18466#68881 Verze : 0
Pisis, mám takový dojem, že sis převzetí těch obrázků nedohodl - soudě podle toho, že se místo obrázku zobrazuje protest!
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-izraelskych-S-199-t18466#69903 Verze : 0
Jen malá poznámka - kniha Leo Nomise vyšla i česky cca v druhé polovině 90. let. Mám ji. A jsou tam i kamufláže. Co nejdříve donesu obrázky, jen co si ověřím copyright.
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-izraelskych-S-199-t18466#136448 Verze : 0
Tak jsem zapátral 8) . V českém vydání Jestřábů pouště bohužel žádná schémata kamufláží nejsou Crying or Very sad . Něco jsem nalezl v publikaci z polské řady TBU - v č. 184, T. J. Kowalski - Samolot myśliwski Messerschmitt Bf 109K, Waršava 1998, odtud je obrázek Avie s nápisem 120-D.
Další bokorysy jsou z publikace R. Michulce Messerschmitt Bf 109 - 3. část, vydal AJ Press 2003. Jednak dvojí bokorys - stroje s čísly 108-D a 104-D, jednak ještě jednou stroj č. 120-D. Barevná schémata se totiž liší. Starší polská publikace nabízí modrou Davidovu hvězdu a červené pruhy na ocase, novější (také polská) má Davidovu hvězdu v barvě nátěru trupu a pruhy na ocase modré. Odlišné jsou i odstíny jednolitého základního nátěru. To lze ale přičíst i kvalitě i "kvalitě" reprodukce při tisku, což zná každý modelář. Ale jaká je pravda, nevím. Mám ale tendenci důvěřovat spíše novějším pramenům. Anebo si pořídit modely 2 a postavit obě verze Wink .
Kamuflaz izraelskych S-199??? - Naše vojsko, Praha 1999, cena 198,- Kč

Naše vojsko, Praha 1999, cena 198,- Kč
Kamuflaz izraelskych S-199??? - pramen - 
R. Michulec Messerschmitt Bf 109, 3. část
AJ Press 2003,

pramen -
R. Michulec Messerschmitt Bf 109, 3. část
AJ Press 2003,

Kamuflaz izraelskych S-199??? - pramen - 
R. Michulec, Messerschmitt Bf 109 - 3. část
 AJ Press 2003

pramen -
R. Michulec, Messerschmitt Bf 109 - 3. část
AJ Press 2003

Kamuflaz izraelskych S-199??? - pramen-
TBU č. 184, T. J. Kowalski - Samolot myśliwski Messerschmitt Bf 109K Waršava 1998

pramen-
TBU č. 184, T. J. Kowalski - Samolot myśliwski Messerschmitt Bf 109K Waršava 1998

URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-izraelskych-S-199-t18466#136620 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více