Přiřazování článků k sekcím fóra

Náš redakční systém je vybaven unikátní funkcí, která umožňuje články napsané a vložené na www.valka.cz přiřadit k jedné či více (není níjak omezeno) sekcím tohoto fóra.


Důvodů je hned několik :




- článek je "viditelný" pouze na úvodní stránce, po jeho posunutí níže na další stránky a do archivu pomalu ale jiste "mizí ze sledovanosti". Samozřejmě zůstává vyhledatelný přes google, ale je lepší poskytnout čtenářům více cest, jak se k němu dostat
- jednou z cest jsou sekce fóra, tedy pokud někdo prochází řekněme sekci Články - První světová válka, dostane se ke VŠEM článkům, které u nás kdy vyšly, vztahující se k první světové válce
- další z cest je nabízení "podobných článků" na konci každého článku. To se realizuje tak, že se náhodně vybere několik článků ze stejných sekcí, kam je přiřazen aktuálně prohlížený článek. Tedy pokud je článek zařazen do sekce Články - První světová válka, dostane čtenář na konci článku doporučení na další články o první světové válce, které by ho mohly zajímat
- články takto zařazené do určité hierarchické organizační struktury jsou přehledně k nalezení a nabízejí tak snadný přehled o tom, co zde již máme, a co by se případně hodilo dopsat.



Jak tedy článek přiřadit :




Moderátoři mohou použít odkaz v Administraci článků (dotazy případně směřujte přímo na mě, vysvětlím, popíšu Very Happy ), autoři se k přiřazení dostanou pomocí volby EDITOVAT ČLÁNEK ve svém profilu pod oranžovo-bílým ozubeným kolem u dotyčného článku.


Otevře se editor, nahoře jsou dvě záložky, ČLÁNEK a NASTAVENÍ. Nás bude zajímat pravě ta záložka NASTAVENÍ. Zde mezi AKCEMI se nachází i volba [PŘIŘADIT]. Otevře se další okno se stromovou strukturou fóra a výpisem sekcí, ke kterým lze články přiřadit (pozor nedivte se, nejedná se o všechny sekce fora, k některým se již články nepřiřazují !). Zakliknutím boxíku před názvem větve si zvolíte jedno či více přiřazení, a tlačítkem ULOŽIT uložíte.


Pokud pracujete s již přiřazeným článkem, objeví se v tomto okně i tlačítka zobrazující stávající přiřazení. Pokud chcete přiřazení rozšířit a stávájící zachovat, je třeba na tlačítka kliknout, aby se strom rozbalil a označil - pokud se to neudělá, původní přiřazení se vymaže. Pokud chcete udělat přiřazení zcela znova, stačí si strom rozkliknout a nastavit dle potřeby.



Několik rad, jak články přiřazovat :




- oproti dřívějším doporučením nyní platí, že přiřazovat se musí všechny díly seriálu, nejen jeho první část / úvod


- snažte se vystihnout podstatu článku, a k jakým kategoriím by se mohl hodit. Několik příkladů :


Na španělském nebi - Loire 46
https://www.valka.cz/clanek_13978.html


Přirazení :
/ Články / Meziválečné období (1918-1939) / 1936 - 1939 - Španělská občanská válka
/ Zbraně a vybavení / Letouny / Francie (FRA) / Loire / Loire-Nieuport



zde se jedná o článek ze seriálu popisující jednotlivá letadla bojující během španělské občanské války. Přirazujeme tedy k sekci věnované této válce, plus k sekci výrobce daného typu letadla. Někdy, pokud jsou v článku zmíněné i konkrétní jednotky, které letoun používaly, můžeme přiřazovat i do sekce Jednotky (Španělsko, Německo ... Letectvo ...) či k osobnostem, pokud na stroji létal některý známější pilot.


- na druhou stranu, držte se na uzdě a linkujte skutečně jen relevatní sekce. To, že letadlo ma motor, rakety, kanony, kulomety, radar, startuje z letadlové lodi prot jiným letadlům, lodím atd. v rámci nějaké konkrétní akce nezavdává důvod linkovat tento článek do sekce motorů, výzbroje, radarů, lodí, tříd lodí atd., pokud tam tyto nehrají nějakou opravdu klíčovou roli a nejsou v článku blíže popsány.



- pokud máte na výběr, přiřazujte do co detailnější kategorie


Příklad : málokdy přirazujeme do sekce
/ Články / Druhá světová válka (1939-1945)
pokud se bavíme o konfliktu v Evropě, to vždy patří až do sekce
/ Články / Druhá světová válka (1939-1945) / 1939 - 1945 - Druhá světová válka
Důvod je ten, že sekce "Druhá světová válka (1939-1945)" je hromadná sekce, obsahující jednotlive dílčí konflikty, zimní válku mezi Sovětským svazem a Finskem, konfikt mezi SSSR a Japonskem v roce 1939 atd. Článek o bojích v Polsku, Francii nebo v Pacifiku není vůči těmto ostatním konfliktům plně "relevatní" a proto jej zařazujeme až do sekce 1939 - 1945 - Druhá světová válka.


To samé platí i pro sekci První světové války, pro zbraně, jednotky. Snažte se prosím přiřazovat články co nejblíže dle jejich významu k sekcím našeho fóra. Pokud nejsou, nebojte se napsat nám o jejich založení (platí zejména pro válečné konflikty, ale i kterékoliv jiné sekce)



- neduplikujte přirazení


pokud zůstanu u výše uvedeného příkladu článku z druhé světové války, nepřirazujte článek takto :
/ Články
/ Články / Druhá světová válka (1939-1945)
/ Články / Druhá světová válka (1939-1945) / 1939 - 1945 - Druhá světová válka
toto přirazení je duplicitní a matoucí. Na jednu stranu sice logicky správně chceme, aby se články zobrazovaly co nejvíce čtenářům a návštěvníkům, ale také jim chceme nabízet jen relevatní články odpovídající jejich hledanému tématu.



- nebojte se zeptat se a požádat o pomoc Smile
URL : https://www.valka.cz/Prirazovani-clanku-k-sekcim-fora-t184843#539489 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více