Odřad

Detachment
Česky:
Czech:
Odřad
Anglicky:
English:
Detachment
Další názvy:
Other names:
Francouzsky / French - Détachement
Rusky / Russian - Отряд
Slovensky / Slovak - Odriad
Ukrajinsky / Ukrainian - Загін
Poznámka:
Note:
-
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/Odrad-t185303#540871 Verze : 1
Termínem Detachment se v amerických ozbrojených silách označují různě velké jednotky. Může jít o formaci zhruba na úrovni čety, ale též o formaci odpovídající zhruba praporu. Některé jednotky takto označované mají dokonce charakter formace na brigádní úrovni.


Československá prvorepubliková armáda používala u letectva slovo detašmán. Jednalo se o ad hoc formaci o různém počtu letadel, která operovala mimo mateřskou základnu. Dnes bychom to asi nazvali odřad. Do angličtině překládáme jako Detachment.


U českého Hasičského záchranného sboru se Urban Search and Rescue Team překládá jako Vyhledávací a záchranný odřad do obydlených oblastí. Jeho další členění závisí na tom, jestli je vysílán HUSAR nebo MUSAR (Heavy USAR, Medium USAR).
URL : https://www.valka.cz/Odrad-t185303#591399 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více