02.02.2016 - Somálsko: pravděpodobný teroristický útok na civilní letadlo, 1 mrtvý

Krátce po startu letounu Airbus A321-111, reg. SX-BHS, v. č. 642, provozovaného Daallo Airlines došlo zatím k nevyjasněnému incidentu na palubě (nejspíš explozi), při které zahynul jeden cestující a další 2 (dle jiných informací 3) měli utrpět zranění. Letoun startoval z letiště v Mogadišu, po takto vzniklé situaci se posádka s letounem vrátila na letiště, kde úspěšně přistála. Na letounu je patrná poměrně velká díra na pravé straně trupu v oblasti prostoru pro cestující (na palubě bylo celkem 72 lidí), nedaleko za dveřmi R2. Deformovaný materiál/plášť trupu je výrazně vysunut/vyhrnut ven, což by mohlo svědčit pro vnitřní explozi.


Zdroje:
aviation-safety.net
horseedmedia.net
http://goobjoog.com/english/?p=24659
twitter.com
02.02.2016 - Somálsko: pravděpodobný teroristický útok na civilní letadlo, 1 mrtvý - Zdroj:
https://pbs.twimg.com/media/CaNeOGrWYAAM7dP.jpg

Zdroj: https://pbs.twimg.com/media/CaNeOGrWYAAM7dP.jpg
Příloha je viditelná až po registraci/přihlášení

02.02.2016 - Somálsko: pravděpodobný teroristický útok na civilní letadlo, 1 mrtvý - Zdroj:
https://pbs.twimg.com/media/CaNeOKEWcAI_uI4.jpg

Zdroj: https://pbs.twimg.com/media/CaNeOKEWcAI_uI4.jpg
Příloha je viditelná až po registraci/přihlášení

02.02.2016 - Somálsko: pravděpodobný teroristický útok na civilní letadlo, 1 mrtvý - Zdroj:
https://horseedmedia.net/wp-content/uploads/2016/02/Daallo-airlines_mogadishu.jpg

Zdroj: https://horseedmedia.net/wp-content/uploads/2016/02/Daallo-airlines_mogadishu.jpg
Příloha je viditelná až po registraci/přihlášení

URL : https://www.valka.cz/02-02-2016-Somalsko-pravdepodobny-teroristicky-utok-na-civilni-letadlo-1-mrtvy-t188219#546889 Verze : 3
Teroristický útok byl potvrzen, byť není zřejmé, zda nedošlo k výbuchu nedopatřením. Vyšetřovatelé se důvodně domnívají, že cílem byl původně letoun Turkish Airlines z Mogadišu do Istanbulu. Tento let se nakonec nekonal (letoun TA kvůli špatnému počasí nedoletěl do Mogadišu) a proto cestující měli přeletět do Džibuti a odsud pokračovat dál. Terorista Abdullah Borle, který se stal, vyjma dvou zraněných, jedinou "obětí", se do letounu dostal jako invalida na vozíku a bomba, která se nacházela v laptopu, mu byla přinesena dvěma zaměstnanci letiště. Z útoku je podezřelá islamistická organizace al-Šabáb. Kapitán letounu měl prohlásit, že situace na letišti v Mogadišu je nepřehledná, a že se po letišti pohybují i osoby, které tam nemají být.


Zdroj:
zpravy.aktualne.cz
URL : https://www.valka.cz/02-02-2016-Somalsko-pravdepodobny-teroristicky-utok-na-civilni-letadlo-1-mrtvy-t188219#547087 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více