18.03.2016 - Až polovina bojové techniky ČR není provozuschopná

Ozbrojená složka ČR, nazývaná Armáda České republiky, má po vyhodnocení ze strany NATO (dle něhož je v podstatě černým pasažérem aliance) další problém. Zhruba polovina bojových vozidel AČR (modernizované tanky T-72M4 CZ, transportéry KBVP Pandur II CZ anebo pásové BVP-2) je nepojízdná, dále je odstavená zhruba 1/3 logistických vozidel Tatra 810, které čekají nejen na náhradní díly, ale především na ty spotřební (např. pneumatiky) ...



Zdroj:
zpravy.e15.cz
URL : https://www.valka.cz/18-03-2016-Az-polovina-bojove-techniky-CR-neni-provozuschopna-t189448#549149 Verze : 2

Diskuse

Proč mě to vůbec nepřekvapuje. Dělám ve firmě, která se mj. zabývá i servisem kolové techniky a dodávkami náhradních dílů a je to hodně vidět i z téhle strany. V minulých cca čtyřech letech ministerstvo útvarům očesalo rozpočty hluboko pod únosnou míru (např. vím o praporu s mnoha desítkami vozidel, včetně OT, který na servis a ND obdržel 150 tisíc korun na rok). Tím objem nákupů ND ze strany útvarů klesnul o více než 80%, servis pro armádu téměř žádný.
Co mám informace od kluků od útvarů, tak nepojízdná vozidla se běžně odstavovala a postupně kanibalizovala, opravy se snažili provádět svépomocí a do odborného servisu zajeli až když vozidlo téměř životně nutně potřebovali, a náhradní díl koupili jen když ho neměli odkud vymontovat.
Naštěstí v loňském roce došlo k obratu a MO uvolnilo výrazně větší prostředky na opravy a nákup ND, takže útvary postupně přisouvají na opravu i vozidla dlouhodobě nepojízdná. A musím říct, že je na ně někdy dost smutný pohled - zanedbaná, s mnoha chybějícími díly. Jedno z přisunutých aut, které tři roky stálo v kopřivách, bylo z jedné strany doslova obrostlé mechem.
URL : https://www.valka.cz/18-03-2016-Az-polovina-bojove-techniky-CR-neni-provozuschopna-t189448#549154 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více