Friedl, Jiří: Vojáci - psanci

Polská Svatokřížská brigáda Národních ozbrojených sil na českém území v roce 1945
Název: Vojáci - psanci.
Podnázev: Polská Svatokřížská brigáda Národních ozbrojených sil na českém území v roce 1945
Autor: Jiří Friedl
Vydal: Vojenský historický ústav, Praha, rok vydání 2015, stran 167,
ISBN 978-80-7278-671-8



Kniha podrobně popisuje průchod brigády českými zeměmi a kontakty s Čechy pokládající Poláky často za vlasovce. Ostře antisovětský postoj jednotky byl pro Čechy vesměs nepochopitelný a spolu s dalšími rozdílnými politickými názory a způsobem chování Poláků přispíval k rostoucí nevraživosti civilistů a poválečných československých úřadů. Autor se snaží objasnit několik bílých míst a mýtů z dějin česko-polských vztahů. Studie popisuje příčiny, které donutily velení Svatokřížské brigády ustoupit z Polska a za souhlasu Němců se přesunout na západ k Američanům.


Na stránkách VHÚ se k tomu píše: "Knížka je doplněna fotografickou přílohou ilustrující pobyt Svatokřížské brigády zejména v západních Čechách. Připojeny jsou rovněž edice některých dokumentů: zajímavé vzpomínky učitele z Brandýsa nad Labem o pobytu brigády v tomto městě v březnu 1945 a hlášení československého styčného důstojníka přiděleného k brigádě po válce.
URL : https://www.valka.cz/Friedl-Jiri-Vojaci-psanci-t191588#552998 Verze : 0

Diskuse

Přesuny polské brigády po území protektorátu a obnovené ČSR.
Friedl, Jiří: Vojáci - psanci - Sken z knihy: Vojáci - psanci.

Sken z knihy: Vojáci - psanci.
URL : https://www.valka.cz/Friedl-Jiri-Vojaci-psanci-t191588#552999 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více