Gori - Muzeum vojenské slávy

Museum of Military Glory / საბრძოლო დიდების მუზეუმი
     
Název:
Name:
Muzeum vojenské slávy Museum of Military Glory / War Museum
Originální název:
Original Name:
საბრძოლო დიდების მუზეუმი
Druh:
Type:
vojenské muzeum military museum
Obec:
Municipality:
Gori Gori
Odkaz na stránky muzea:
Museum Website:
-
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
41°59'02.04"N 44°06'43.01"E
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
Stalinovo muzeum
pevnost Gori
Etnografické muzeum
Stalin Museum
Gori fortress
Ethnographic Museum
Datum revize údajů:
Date of the Last Revision:
06.07.2016
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
osobní návštěva, vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/Gori-Muzeum-vojenske-slavy-t192600#555188 Verze : 0
Malé muzeum vzniklo za sovětské éry, kdy expozice byla věnována oslavě vítězství Rudé armády v druhé světové válce. Od té doby se v muzeu mnoho nezměnilo, přibyla jen malá vitrína připomínající boje v Abcházii a Jižní Osetii v 90.letech a dále ruskou agresi v roce 2008, kterou nejvíce odneslo právě město Gori.


V jediné velké místnosti a dvou menších jsou po stěnách rozvěšeny nástěnky s fotografiemi z druhé světové války, znázorňující vývoj událostí a bojů, samozřejmě z pohledu rudé armády a optikou propagandy poplatnou době vzniku expozice. V několika vitrínách jsou vystaveny předměty a dokumenty vztahující se k účasti Gruzínců v Rudé armádě a různé válečné trofeje jako například německé odznaky a insignie, nebo umělecky ztvárněné nádoby s hlínou z bojišť, kudy prošla Rudá armáda. V malé místnosti je vystaveno několik uniforem. Dále je k vidění těžký kulomet Maxim 1910, 120mm plukovní minomet vz. 1938 PM-38 a prostřílená helma sovětského vojáka.


Jedno zákoutí u východu z muzea je věnováno konfliktům v Gruzii v 90. letech a v roce 2008. Fotografie vojáků (obětí?), fotografie zničeného města v roce 2008 po útoku ruské armády a složená uniforma ve vitríně. Bohužel, popisky jsou jen v gruzínštině a někdy v ruštině.


U kasy je vyskládáno několik kusů nalezené ruské munice, např. kazetová bomba RBK-500 AO-2, 5RTM. Venku před muzeem je památník obětem druhé světové války a před ním mramorové desky se jmény Gruzínců padlých v bojích o Abcházii a Jižní Osetii.


Muzeum se nachází na Stalinově náměstí, na opačném konci než je Stalinovo muzeum.
URL : https://www.valka.cz/Gori-Muzeum-vojenske-slavy-t192600#555190 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více